Přímo zvolený prezident nemá být druhou vládou, slyšel Zeman v Německu

26.06.2013 14:37

Přímo zvolený prezident by neměl být druhou vládou v zemi a v neklidných politických časech by měl působit jako moderátor a usmiřovatel. Při dnešním slavnostním obědě na berlínském zámku Bellevue to prezidentu Miloši Zemanovi řekl jeho německý protějšek Joachim Gauck.

Přímo zvolený prezident nemá být druhou vládou, slyšel Zeman v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

Podle textu projevu zveřejněného na internetových stránkách úřadu spolkového prezidenta Gauck vyjádřil také přesvědčení, že se Zemanovi podaří vyřešit českou vládní krizi ve spolupráci s Parlamentem.

Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel

Podle Gaucka má Zeman jako první občany zvolený prezident České republiky "vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem - aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc". V nynější vládní krizi v Česku se podle německého prezidenta na Zemana i v Německu upírá mnoho očí. "Věřím, že se vám podaří s prozíravostí a v těsné spolupráci s českým Parlamentem najít nějaký kompromis," poznamenal Gauck.

"Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ," řekl Gauck svému hostovi, který dnes zamířil do Berlína na svou první návštěvu Německa ve funkci českého prezidenta.

Výborné česko-německé vztahy

V projevu německý prezident přivítal, že Zeman je přesvědčeným stoupencem sjednocené Evropy a vyzdvihl současné výborné česko-německé vztahy. "Ty nejsou žádnou samozřejmostí," připomněl Gauck s odkazem na "hrůzy spáchané německými okupačnímu jednotkami" v českých zemích a jejich "bolestivé následky pro oba naše národy". Ocenil proto iniciativy, které usilují o usmíření Čechů a Němců včetně sudetoněmeckých.

Přijetím na prezidentském zámku Bellevue Zeman zahájil svou dvoudenní návštěvu Německa. Odpoledne český prezident s chotí Ivanou nejprve navštíví berlínskou radnici, prohlédne si jeden ze symbolů německé metropole, Braniborskou bránu, a setká se mimo jiné s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ve čtvrtek se Zeman chystá přednést projev na Humboldtově univerzitě na téma budoucnosti Evropy. Poté se zúčastní česko-německého podnikatelského semináře.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…