Přizdisráči Sobotko, chceme u nás vojáky USA! Umělci pozvedli hlas

04.06.2014 16:10

ANKETA Možná by někdo čekal, že sympatizanti politické strany TOP 09 nebudou souhlasit s tím, co řekl stranický předseda Karel Schwarzenberg k možnému posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě a také v ČR. Podle knížete by totiž byla vojska NATO na našem území žádoucí. S tím překvapivě většina podporovatelů topky z řad umělců souhlasí, naopak se jim hrubě nelíbí výrok premiéra Bohuslava Sobotky. Ten uvedl, že ČR nevolá po posílení vojenské přítomnosti NATO v Evropě.

Přizdisráči Sobotko, chceme u nás vojáky USA! Umělci pozvedli hlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Přetahovaná o vojácích NATO v Evropě a potažmo i v České republice naplno začala v úterý a to po výroku amerického prezidenta Baracka Obamy ve Varšavě o tom, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Obama to řekl po setkání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským v rámci přehodnocení vojenských aktivit v reakci na "nové bezpečnostní výzvy", které přicházejí po znepokojivých ruských krocích vůči Ukrajině.

Zatímco ale prezident Miloš Zeman považuje „větší angažování USA v Evropě“ spíše za symbolické a nevadí mu, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Česká republika nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě, země nic takového s ohledem na současnou bezpečnostní situaci podle něj ani nepotřebuje. „Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě," podotkl Sobotka. Reakce na jeho slova přišly okamžitě.

„Na rozdíl od premiéra Sobotky se domnívám, že posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě je žádoucí,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.

„Tento výrok, který zásadně mění dlouhodobé pozice ČR, vnímám jako jeho osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán či konzultován, a může vážně ohrozit vztahy v rámci visegrádské čtyřky - hlavně s Polskem, ale i dalšími spojenci v rámci NATO - mj. v Pobaltí," uvedl v prohlášení předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj ČR sama nemusí na svém území alianční vojáky mít, ale nemůže odmítat umístění aliančních sil na území spojenců.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si dokonce myslí, že by američtí vojáci měli do Česka přijít co nejdříve. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ zmínil k tomu šéf TOP 09 s tím, že naopak vítá slova prezidenta Obamy. „To, že Obama chce posílit v Evropě, je chvalitebný krok, ale my bychom to neměli používat jako výmluvu, proč se sami nestarat o vlastní obranu a jen pozorovat, co Američané dělají,“ dodal Schwarzenberg.

Navrátil: Sobotka je přizdisráč...

Je ovšem zajímavé, že někteří umělci – přestože zažili na našem území okupaci sovětskými vojsky – s předsedou a někdejším šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem plně souhlasí.

„To, co řekl Sobotka, se mi vůbec nelíbí, je to přizdisráč, tohle nejde, to je samozřejmě špatné,“ řekl ParlamentnímListům.cz třeba herec Oldřich Navrátil. „Takto když se budeme chovat, jak nastínil pan premiér, tak dopadneme jako ve 48. roce,“ uvedl Navrátil také na vrub předsedy vlády.

„Ano, ano, ano, za názorem Karla Schwarzenberga plně stojím. Má moji důvěru a myslím, že té věci rozumí,“ dodal naopak Navrátil ke slovům lídra TOP 09.

Jan Burian, básník, písničkář, prozaik a syn českého avantgardního divadelníka E. F. Buriana, je téhož názoru.

To je téměř velezrádné!

„Já s názorem Karla Schwarzenberga souhlasím naprosto. Myslím, že názor pana premiéra je téměř velezrádný. Protože co on řekl, tak to vlastně znamená nemyslet na svou obranu. A pokud se někdo neumí poučit z dějin, tak ať se z nich – prosím – poučí teď,“ uvedl krátce pro ParlamentníListy.cz Burian.

Spisovatel a písničkář Jan Vodňanský se především zamyslel nad tím, co řekl předseda české vlády.

„Takto reagoval podle mne bez nějakého konsensu k této otázce, která je velmi aktuální a závažná. Ono se koneckonců ukázalo, že tuto věc ani nekonzultoval s koaličními partnery, nehledě na postoj TOP 09. Pokud vím, tak se k tomu výroku premiéra Sobotky vyjádřil kriticky i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Určitě slova Sobotky byla mimo normy, kterým já říkám slušná politika,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vodňanský.

„Že na Sobotku okamžitě velmi kriticky zareaguje pan předseda TOP 09 Schwarzenberg jsem dokonce předpokládal a dá se říci, že se s jeho slovy, názorem a kritickým postojem plně ztotožňuji, neboť se vyjádřil jednoznačně,“ poznamenal dále Vodňanský.

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Analogie s rokem 68? Kdepak, ani náhodou!

Že by ale mohlo být pro některé obyvatele Česka problémem to, že po roce 1968, tedy v období „normalizace", bylo na našem území rozmístěno zhruba 80 tisíc sovětských vojáků, pak zavrtěl hlavou.

„Já analogii s tímto vůbec nevidím, protože to je úplně jiný politicko – strategický koncept našeho členství v NATO. A navíc členství v NATO a ve Varšavské smlouvě se nedá vůbec srovnávat. Jsou to úplně dvě odlišné situace,“ reagoval na to.

„Tam byla závislost nesvéprávné gubernie na mocenském centru, které tomu všemu velelo, a tady je to vlastně členství v Alianci rovnoprávných účastníků, kteří vzájemně ručí za obranu každého z nich bez ohledu na velikost a mocenskou váhu v Alianci,“ dodal Vodňanský, který nedávno pro ParlamentníListy.cz řekl, že TOP 09 dlouhodobě podporuje hlavně kvůli osobnosti Karla Schwarzenberga, jenž se mu zdá jako člověk velice mravní a vzdělanostně i velmi integrální.

„Je to člověk, který má přesah přes svoje vlastenectví do Evropy, do světa a navíc má smysl i pro humor. A mít smysl pro humor je v porovnání s naší politickou garniturou vzácná věc,“ poznamenal tehdy ke své volbě Vodňanský.

Spálený: Vojska NATO ano, slova Sobotky ne...

Multiinstrumentalista, skladatel, textař a hudební dramaturg Jan Spálený by také nebyl proti tomu, aby se na našem území rozmístila vojska NATO.

„Já nevidím tak daleko, jako Karel Schwarzenberg, ale domnívám se, že je dobře, když se i na našem území rozmístí vojska NATO,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Spálený.

„Samozřejmě, že mne děsí představa válečného konfliktu, neboť jsem zažil konec druhé světové války. Takže to jsou zábrany, které vy, mladí, nemáte. Ale i přesto si myslím, že bude dobře, když se vojenská přítomnost vojsk NATO na našem území posílí,“ zopakoval Spálený.

„To si myslím, že není dobře,“ vypálil naopak ke slovům Bohuslava Sobotky. „Je to nejenom neinformovaný výrok z jeho strany - možná že to řekl úmyslně – ale je to navíc i strašně naivní výrok. Tady ukázal, že slouží úplně něčemu jinému, nežli by měl premiér České republiky sloužit,“ dodal Spálený.

Scenárista, režisér, herec a producent Václav Marhoul se také prý plně ztotožňuje se slovy Karla Schwarzenberga.

„Já se na to dívám úplně stejně a identicky jako on. Je důležité naši obranu posílit už jen z toho důvodu, že je nutné panu Putinovi ukázat, že někde má své hranice. To doslova a do písmene,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz režisér.

Je to takové čecháčkovské

„Já jsem ale v zahraničí, zcela přesně nevím, co řekl pan premiér,“ reagoval pak na zmínku o slovech ministerského předsedy Bohuslava Sobotky. Po vyslechnutí jeho citací pak jen dodal: „S tím ale hluboce nesouhlasím. Pohled pana Sobotky je takový čecháčkovský. Asi nechápe, že Česká republika je součástí NATO, že jsme součástí nějakého civilizačního okruhu a že ten civilizační okruh musí jasně demonstrovat, že pan Putin má někde své hranice. A ty hranice jsou nepřekročitelné.“

Herečka, zpěvačka, televizní i rozhlasová moderátorka Pavlína Filipovská (dcera herce a dabéra Františka Filipovského) je proti názoru premiéra Sobotky dokonce prý velmi silně.

„S knížetem souhlasím absolutně, samozřejmě. Kdo zažil ruskou okupaci tady, tak ví, že to byla ošklivá zkušenost a hlavně bezmoc - nebudeme si kolem toho nic nalhávat, jsou tady stále v našich pamětech špatné vzpomínky...My jsme vždy nepřipravení, překvapení, stáhneme ocas mezi nohy a koukáme tak, jako že se nic neděje. Podívejte se třeba na Poláky!“ uvedla na dotazy ParlamentníchListů.cz rezolutně Filipovská.

(Polsko, přestože má na svém území velké základny NATO, žádá v těchto dnech o ještě větší počet vojáků z USA a Evropy. Již koncem dubna přitom NATO přesunulo kvůli ukrajinské krizi do Polska četu ze 150 amerických výsadkářů – pozn. red.)

Filipovská: Ten Sobotka tomu houby rozumí

„My jsme kdysi něco natáčeli ve Finsku a oni nám v různých debatách řekli, že oni po válce přímo klekli na hranice a jako jeden muž stříleli a tak Rusové šli do háje. A proč takoví my nejsme? Já se Rusů bojím, nevěřím jim nic. Je to Asie, jenom malá část z nich je Evropa. Oni mají ono kořistnictví zakódované,“ pronesla dále Filipovská.

Na předsedu vlády zvolila i ona ostré měřítko.

„Já se připojuji k lidem se zkušenostmi a rozumem, ale z pana Sobotky mám pocit, že tomu houby rozumí, i když nevím, co má vystudované. Já sice mezinárodní situaci mnohdy také nerozumím, ale tady instinktivně cítím, že je potřeba se zaštítit. Ona je ta Ukrajina i hrozba totiž strašně blízko! Rusy totiž nikdo nezastaví. Já nevím, možná máme málo pudu sebezáchovy, nebo sebevědomí, ale já bych vojska NATO tady uvítala,“ poznamenala Filipovská.

„To je chybná analogie, to se nedá vůbec porovnávat,“ odvětila také ona ke zmínce o někdejším obsazení našeho území sovětskými vojsky. To, že mají čeští političtí představitelé různé politické názory na krizi na Ukrajině, ji prý velmi mrzí.

„To je stejné jako kdysi s radarem – je to ostuda, že se naše hlavy pomazané neumí mezi sebou dohodnout. Když pan ministr Zaorálek se o Tibetu vyjádří ve smyslu, že je nedělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě, tak co to je? Když už k tomu nic necítí, tak se k tomu nemá ani vyjadřovat,“ řekla herečka.

Neváží si života...

Ukrajinská krize ji ale rozhodně nenechává chladnou. „Kdo před touto agresí vůbec může zavírat oči? Vždyť je to otevřená ruská agrese a už se jim to přece povedlo na Krymu, v Gruzii...těm se povede cokoliv, neboť mají vojenskou přesilu. U nich se musíme podle mého soudu bát vždy, i kdyby měli jen v kapse dlažební kostku. Oni si totiž neváží života, mnohdy ani vlastního, natož aby si vážili života druhých lidí. Nějaké hodnoty, kterých si vážíme my, tak Rusové snad ani neznají a to přesto, že říkají, že mají nějakou demokracii v zemi. To slovo je ale pro ně zřejmě cizí,“ pronesla na adresu ruského národa Filipovská.

„Pan prezident Zeman mne naopak ve svém vyjádření ohledně vojsk NATO překvapil a to svým diplomatickým postojem. Pro mne je ale přesto autoritou pan Schwarzenberg a lidi tohoto typu. Slušní, přemýšliví, informovaní, co mají názor a vědí proč ho mají,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz Filipovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…