Rudá kritika: Vláda se předváděla a kvůli nadstandardům teď nastal bordel

06.01.2012 20:33

Jak je to s nadstandardy ve zdravotnictví a s jejich placením je nyní velkou otázkou. Od ledna totiž mohou pacienti některých nadstandardů využívat, ale když se ParlamentníListy.cz chtěly v jednotlivých nemocnicích dozvědět, jak to v praxi funguje a jestli vůbec, bylo na druhé straně převážně ticho. U největší zdravotní pojišťovny napřed také. „Musíte zavolat na ministerstvo zdravotnictví,“ odbyla naši redakci pracovnice tiskového oddělení VZP. Jenže ani na ministerstvu nebyli schopní o nadstandardech dostatečně informovat.

Rudá kritika: Vláda se předváděla a kvůli nadstandardům teď nastal bordel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Nemocnice dosud nenabízejí celé spektrum nadstandardních výkonů, neboť dosud nemají zpracované celkové kalkulace. Odborné zdravotnické společnosti totiž nestihly do prosince vypracovat seznam věcí, za které se bude připlácet. Proto nadstandard jako takový začne zřejmě naplno fungovat až v roce 2013. S tímto termínem operují i pojišťovny, které chtějí nabídnout připojištění na dražší péči rovněž až za rok. Rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní tak bude prozatím jen prázdným pojmem.

Jako jediná ale využívá nadstandardu zřejmě Vinohradská nemocnice. Dnes o tom napsaly Lidové noviny s tím, že tato nemocnice má od ledna na internetu i ceník výkonů k operacím šedého zákalu, jež nazvala „ekonomicky náročnější varianty péče". Ostatní zařízení pak pokulhávají a vyčkávají na to, až ministerstvo zdravotnictví odstraní "technické problémy". Ty ale nechtěl nikdo naší redakci specifikovat. Vypadá to tak, jako by si někdo přihrával velmi "horký" problém z jedné strany na druhou.

Anketa

Vadí vám reformy vládní koalice?

hlasovalo: 673 lidí
„S vykazováním nadstandardu jsou technické potíže. Zdravotní pojišťovny ještě nepřipravily potřebné tabulky,“ uvedly k tomu dnes Lidové noviny. Kde je ale problém, to pak nenapsaly. „Musíte se otázat na ministerstvu zdravotnictví,“ řekla pak ParlamentnímListům.cz Jana Chloubová z tiskového oddělení VZP. „Napište si e-mail s dotazem,“ odvětila.

Po poukázání na to, že článek bude ale hotov do pátečního odpoledne, a tak i e-mail prosíme tedy zaslat do té doby, však již úřednice nereagovala. Ani na ministerstvu zdravotnictví nebyli sdílnější. Písemná odpověď od nich také do sepsání článku nedorazila. Jak ale vyplynulo z jiného vyjádření mluvčího VZP Jiřího Roda, problém bude zřejmě někde "na trase".

Zařazení se ještě nepodařilo dojednat s příslušnými firmami

„Bohužel se ještě nepodařilo dojednat s příslušnými firmami zařazení nadstandardních čoček do platných číselníků zdravotnických prostředků,“ odvětil ale Rod pro LN ke konkrétnímu článku. Později Rod tuto odpověď přeposlal i ParlamentnímListům.cz. Na specifiku technických problémů ale neodvětil. Proto část z jeho vyjádření uvedeme až na konci.

Lidové noviny také popsaly, že jako jedna z prvních nadstandardu využila sedmdesátiletá paní z Prahy při operaci šedého zákalu. Za patřičný poplatek 6700 korun si nechala voperovat lepší typ oční čočky a uvidí tak lépe než ve dvaceti letech. „Loni by něco podobného ještě bylo nelegální,“  popsaly pak LN s tím, že to vše se odehrálo ve Vinohradské nemocnici v Praze.

Jenže list také napsal, že ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Vladimíra Sršně zpoždění nadstandardu nepovažuje za žádný problém.

Zádrhely se daly čekat

„Já nevím, co tam je za zádrhel, ale daly se ty problémy s nadstandardy očekávat,“ reagovala však na to s pokrčením ramen pro ParlamentníListy.cz komunistka Soňa Marková. Podle ní se „zádrhely“ daly očekávat. Už proto, že vše bylo zoufale nepřipravené a tak není divu, že nestal nyní "bordel."

„Tak zoufalý, že to teď selhává, neboť většinou se o tom jen hovořilo, ale ty praktické kroky tak pokulhávaly, že se ani nedivím. Je to také proto, že se veškeré věci k  tomu urychlovaly, a koalice si potřebovala něco dokazovat, ovšem zapomněla na to, že se to týká především pacientů. A ti na to teď budou doplácet,“ řekla dále Marková.

V jiných zemích se to připravuje dvacet let

Podle ní celá příprava kolem nadstandardů byla velmi rychlá a kroky nedomyšlené. „Bylo to nepřipravené. Jestli se v jiných zemích může o zdravotnické reformě hovořit 19, 20 let a potom teprve ty kroky postupně uskutečňovat, tak si myslím, že by ani u nás kolem toho nebylo žádné prodlení, kdyby se počkalo. Dala se nakonec tomu volná ruka, a bude z toho ještě dle mého názoru spousta problémů. Doplatí na to však ti pacienti, pro které to podle ministerstva všechno mělo být,“ zmínila dále Marková.

Podle ní a také celé KSČM prý ministerstvo veškeré nepříjemné kroky svaluje na pacienty a na zdravotnická zařízení. „Ale oni všichni jsou lepší, oni by si dali nejradši medaili za to, že jsou nejlepší. Je to však odraz diletantismu, které na tom ministerstvu panuje. My to sledujeme ze zdravotnického výboru, neboť zástupci ministerstva tam jsou často a velmi často také nedokážou odpovídat na naše otázky, které jim tam klademe,“ uzavřela k tomu Marková pro ParlamentníListy.cz.

Jinak podle ní jsou nadstandardy dobré k tomu, aby si nemocnice vylepšily svoji finanční situaci. „Myslím si však, že by stále mělo platit to, že když nějaký člověk potřebuje zdravotnickou péči a potřebuje ji nutně jako ta výše zmiňovaná paní s šedým zákalem, tak v tom případě by měl dostat takovou zdravotnickou péči, kterou potřebuje. A nemělo by to být o finančních prostředcích. To znamená, že kdyby ta paní těch sedm tisíc neměla, tak dostane tu péči horší?“ otázala se. Stát by měl prý pacientům poskytnout tu péči, kterou opravdu potřebují.

V Rakousku může mít lepší pokoj, služby, ale ne péči

„Když třeba vezmu Rakousko, tak tam je nadstandard charakterizován tím, že se nesmí týkat zdravotní péče. Pacient může mít lepší pokoj, mohou to být lepší služby, které se ale netýkají potřebné zdravotní péče. Já si ale myslím, že tohle na jedné straně sice pomůže zdravotnickým zařízením vylepšit finanční situaci, ale nemůže to rozhodně pomoci pacientům,“ dodala komunistka Marková.

I mluvčí ministerstva zdravotnictví připustil, že položka přiměřeného zisku z nadstandardů zůstane zdravotnickému zařízení. "To ji může použít na mzdy, zlepšení vybavení a podobně,“ ujistil Sršeň.

Letos to bude 80 milionů navíc

Pro letošek by se tak mohlo podle ministerstva dostat do zdravotnictví až 80 milionů korun navíc, postupně po zavedení dalších nadstandardů 250 až 400 milionů korun ročně.

Jak jsme již na začátku uvedli, nemocnice dosud nenabízejí celé spektrum nadstandardních výkonů, neboť dosud nemají zpracované celkové kalkulace. Lze tak prozatím využít jen příplatku na nitrooční čočky - dosud tuto věc nabízí jen pět zdravotnických zařízení - a za lehkou sádru. Například v již zmiňované nemocnici Královské Vinohrady, která nabízí i příplatek za lehkou sádru, si lze připlatit až 6790 korun za torické čočky. Tytéž služby si pak účtuje například Krajská zdravotní v Ústeckém kraji, ale až za cenu 30 tisíc!

Nemocnice na Homolce pak nabízí příplatek za lehkou sádru a v Oční klinice Horní Počernice si můžete pořídit multifokální čočky při operaci šedého zákalu. Z peněženky ale musíte vytáhnout celých 17 tisíc korun.

Tiskový mluvčí VZP Jiří Rod pak k nadstandardům sdělil:

"Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR č. 411/2011 Sb., ze dne 14. prosince 2011, byla s účinností od 1. ledna 2012 provedena změna vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů. Touto novelou dochází mj. i ke změnám v chirurgických výkonech pro provádění sádrových fixací a v očním lékařství u výkonů pro implantace nitroočních čoček při operacích šedého zákalu. Tato změna spočívá v nově zavedené možnosti pro pojištěnce – připlatit si za ekonomicky náročnější variantu použitého zdravotnického prostředku," uvedl mluvčí.

VZP ČR ale prý již pracuje na přehledných číselnících kódů zdravotnických prostředků pro vykazování použitého materiálu tak, aby mohl být jednoduše ke každému jednotlivému výkonu aplikace vykázán i jeden příslušný kód použitého materiálu.

"To v současné době platí pro standardní a nadstandardní variantu chirurgických fixací – tento číselník fixací je našim smluvním partnerům již k dispozici. V případě nitroočních čoček se ale bohužel ještě nepodařilo dojednat s příslušnými firmami zařazení nadstandardních čoček do platných číselníků zdravotnických prostředků. V současné době proto ještě nelze tyto ekonomicky náročnější varianty nitroočních čoček aplikovat, ale věříme, že v nejbližší době bude i tato služba dojednána a pojištěncům dostupná," uzavřel Rod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…