Šéfa finanční správy bude jmenovat vláda na návrh ministra

10.08.2011 11:34

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz ze zdrojů z vlády projednal kabinet Petra Nečase bod o změně struktury daňové zprávy a přerušil ho. Členové vlády ministru financí Miroslavu Kalouskovi navrhli, aby šéfa Finanční správy ČR jmenovala vláda na návrh ministra financí a strukturu úřadu určoval ministr financí formou vyhlášky.

Šéfa finanční správy bude jmenovat vláda na návrh ministra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek s Martinem Kocourkem

V rámci první fáze III. pilíře daňové reformy plánuje vláda zřídit tzv. Jednotné inkasní místo. Zatímco v současnosti musí každý daňový subjekt s finančními úřady i dalšími orgány správy sociálního zabezpečení či zdravotními pojišťovnami komunikovat zvlášť, od roku 2013 se budou dle návrhu daně, sociální a zdravotní pojištění odvádět jednomu orgánu finanční správy. Pro jednodušší platbu daní a odvodů má vzniknout jeden společný formulář a osobní daňový účet. Návrh počítá se zrušením třístupňové sítě finančních úřadů a vznikem 14 úřadu na úrovni krajů.

Reformována i celní správa

Vláda také změní organizaci a systém daňové a celní správy. Návrh změn koncipuje Finanční správu ČR jako soustavu správních úřadů, které budou mít na starosti správu daní. Její součástí bude Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady, kterých má vzniknout namísto současných 199 jen čtrnáct, a to dle působnosti krajů. Finanční ředitelství, kterých je v dnešní době celkem osm, budou zrušena.

V současnosti tvoří celní správu třístupňová soustava orgánů, kterými jsou Generální ředitelství cel, osm celních ředitelství a 54 celních úřadů. Součástí nové organizační struktury celní správy by mělo být Generální ředitelství cel, čtrnáct krajských celních úřadů a celní úřad se sídlem v Praze Ruzyni, který by dohlížel na vnější hranici Evropské unie na území České republiky.

Čtěte také: Vláda se bude zabývat daňovou reformou. VV nechtějí rušit stravenky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…