Šéfové odborů sní o obrovské stávce. Pracující se bojí

23.06.2011 10:40

Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumila Dufka lidé v Česku dosud nejsou připraveni na to, aby vyšli do ulic či byli schopni se zapojit masívně do generální stávky. "Je třeba je však přesvědčit o tom, aby změnili své postoje, protože situace je velmi vážná. Uděláme tedy v nejbližší době proto maximum," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. A jeho kolega z ČMKOS Václav Pícl dodává: "Ano, je třeba mít maximální podporu veřejnosti."

Šéfové odborů sní o obrovské stávce. Pracující se bojí

Oba oslovení odborářští šéfové tak o generální stávce hovoří již otevřeně, připouštějí však několikatýdenní časový horizont. A to i přesto, že ještě v minulém týdnu dokonce i Bohumil Dufek řekl v Českém rozhlasu, že generální stávku zatím z plánovaných protestních kroků vylučuje.

SLEDUJEME téma STÁVKA

"Situace se mění každým dnem. Jelikož se však vláda nehodlá s námi domluvit a předkládá celou řadu změn bez toho, aby je vůbec s kýmkoli s opozice či odborů projednávala, což bude mít obrovské dopady na většinu českého obyvatelstva, je zřejmé, že generální stávka být za těchto okolností, musí. Jsem si však moc dobře vědomý toho, že Češi v tuto chvíli na ni nejsou připraveni, nejsou schopni vyjít hromadně do ulic a vyjádřit svůj nesouhlas. Proto musíme nejprve začít pracovat na tom, aby se to změnilo, a já říkám, že pro to uděláme maximum," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Až se zvedne podpora veřejnosti, jdeme do toho, říká Pícl

Ani místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl generální stávku v budoucnu neodmítá. "Vládní reformy jsou stavěné bez analýzy společnosti, postavené často třeba mimo jiné i na průměrném platu v zemi, na který ale 60 procent Čechů ani nedosáhne. Co je však větší problém, jsou doplňovány vždy až na poslední chvíli, aby se následně zjistilo, že ono doplnění je zcela zásadní, ale už nebyl čas a něj nějak reagovat. Ostatně našimi konkrétními návrhy na úpravy se stejně nikdo nezabývá. A všechny tyto změny nejvíce odnesou občané v následujícíh desetiletích - proto je třeba nezbytně proti jejich zavedení něco udělat, dokud to jde. A využít všechny prostředky - tedy i generální stávku, bude-li to nutné. A já přiznávám, že si po posledních dvou jednáních na tripartitě myslím, že to nutné asi bude," připustil Václav Pícl pro ParlamentníListy.cz. Dodal, že však k takovému kroku je nezbytný jeden velmi důležitý faktor - a to maximální podpora veřejnosti.

Čtěte také:
Vynadejte odborářům. Tady jsou čísla, napsal bulvár. Lidé jim volají, ale...

"K tomu, aby se generální stávka vyhlásila, je třeba, aby o ní byli přesvědčeni lidé v co největším množství. My víme, že poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že nás podporuje až 70 procent Čechů, ale pokud padne dotaz na to, zda by se do protestních akcí byli ochotni zapojit, je to číslo nižší - zatím kolem 20 procent. A to je na generální stávku málo. Přitom lidé nechtějí připustit to, že je to zcela legitimní nástroj toho, jak vyjádřit nesouhlas - v mnoha zemích naprosto běžný," upozornil Pícl.

V létě demonstrace, pak generální stávka

Odboroví předáci se ve středu zatím shodli na dalších krocích proti vládě. V létě by mohlo dojít na demonstrace a poté na další nátlakové akci jako stávky. Záležet bude jen na vládních reformách a jejich podobě.
Kromě letní demonstrace, kterou odbory vyhrožují, může dojít podle slov šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila i na generální stávku. "Já bych ji vyhlásil ve chvíli, kdy budu cítit, že je u lidí podpora pro takový druh protestu. Pak bych neváhal ani minutu," řekl Zavadil ve středu v České televizi.

Čtěte také:
Profesorka Dvořáková: Stávka ukáže, kdo ještě podporuje vládu
Odborům věří každý druhý Čech. Nadstranické však nejsou

Odbory krititují nadále připravované vládní reformy. Podle nich totiž prohloubí finanční krizi lidí v České republice. Minulý čtvrtek proto na protest proti nim zastavily všechny vlaky i pražské metro. Zatím ale odboráři ve svém tažení proti reformám neuspěli. Například první část zdravotní reformy byla v úterý schválena.

Čtěte také:
Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá
Odborový šéf: Budeme stávkovat, dokud vláda nepadne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…