Sociální demokraté chtějí spasit české penze. Těžko, pochybuje odborník

07.09.2013 15:11

Čeští sociální demokraté opakovaně prohlašují, že zruší druhý penzijní pilíř, jenž zřídila vláda expremiéra Petra Nečase (ODS). Slibují ale, že o peníze lidé nepřijdou, jen budou převedeny jinam. Český penzijní systém to ale nespasí, na to je ve druhém pilíři příliš málo lidí.

Sociální demokraté chtějí spasit české penze. Těžko, pochybuje odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

K podobnému kroku sice přistoupila i polská vláda, ale tam bylo do druhého pilíře zapojeno více občanů. Zprávu přinesl server iDnes.cz. 

"Českou analogií, jak ji slibuje ČSSD, by bylo zrušení druhého penzijního pilíře a vrácení prostředků přesměrovaných ze sociálního pojistného na soukromé penzijní účty zpět do státního rozpočtu. Na rozdíl od Polska, kde se v penzijních fondech nachází značné úspory, by ovšem v Česku takový krok nepřinesl státní kase téměř nic," říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Data Generálního finančního ředitelství ukazují, že k začátku září Češi ve druhém pilíři naspořili 103 milionů korun, což jsou z hlediska celkových výdajů na penzijní systém v zásadě drobné. Naproti tomu v Polsku lidé do druhého pilíře naspořili v přepočtu stovky miliard, a to je ještě třeba vzít v potaz skutečnost, že se na spoření do druhého pilíře povinně nepodílí lidé třemi procenty ze své mzdy tak, jak je tomu v Česku. Do státního systému bude v Polsku ze soukromých fondů převedeno v přepočtu asi 726 miliard korun, což není ani polovina celkově naspořených peněz.

Stojí za připomenutí, že Polsko nebylo první zemí, která přikročila k zestátnění penzí. Před třemi lety tento krok učinilo Maďarsko, kde lidem hrozilo, že se budou muset o své penze postarat zcela sami, pokud se rozhodnou nevyslyšet volání státu a nedostanou své peníze do státního pilíře. Kvůli mezinárodnímu nátlaku pravicová maďarská vláda později podmínky změkčila a lidé, kteří si i nadále spoří do soukromých fondů, nezůstanou na holičkách. V Maďarsku dnes v soukromých fondech spoří asi 70 tisíc lidí.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…