Stanjurova válečná daň? Dráždivé. Ve válce nejsme, ale... Černochová dala karty na stůl

15.08.2022 15:37

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hájí plánované zvýšení výdajů vlády na modernizaci armády a vysvětluje, proč by se měla zavést daň, kterou ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nazval válečnou daní. „V současnosti sice Česká republika ve válce není, ale konflikt na Ukrajině se může snadno přenést dál, je proto potřeba investovat do obranyschopnosti i za cenu toho, že výdaje státu na modernizaci armády bude kompenzovat mimořádná daň,“ uvedla Černochová.

Stanjurova válečná daň? Dráždivé. Ve válce nejsme, ale... Černochová dala karty na stůl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Černochová v rozhovoru pro Reflex.cz vysvětlovala důvody možného zavedení mimořádné daně, ačkoliv vláda v programovém prohlášení slíbila, že daně zvyšovat nebude. „Když jsme schvalovali rozpočet na tento rok, bylo to ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, takže v programovém prohlášení máme, že daně zvyšovat nebudeme. Ale tady vznikla situace, kterou si naše vláda nevymyslela a musíme na ni reagovat,“ hájila se Černochová.

„Termín válečná daň asi může vzbuzovat strach, že je Česká republika ve válce. Tomu tak určitě není, ale naše prakticky sousední země ve válce je. Dá se to možná nazvat jinak, jako nějaká daň na obnovu a modernizaci nebo solidární daň, třeba také na tu uprchlickou krizi. Teď je to ve fázi, kdy se o tom jako ministři budeme bavit, ještě jsme nic neschválili,“ dodala ministryně obrany s tím, že Stanjurovo označení daně jako válečné je možná zbytečně dráždivé.

Vláda by podle Černochové měla vylepšit komunikaci s lidmi a lépe jim vysvětlit, že modernizace armády je potřeba. „Ty boje se velmi snadno mohou přesunout dál, a proto se ta modernizace do budoucna může velmi vyplatit pro případ, kdy se bude potřeba po nějakou nezbytnou dobu bránit, než nám v případném boji pomůžou jednotky NATO. Můžeme být vděční našim politickým předchůdcům, že dotáhli do konce náš vstup do NATO nebo Evropské unie, protože členství v těchto organizacích, ačkoliv v případě EU leckdy se skřípěním zubů, je pro nás nesmírně významné. A to teď právě nejvíce chybí Ukrajině,“ přemýšlela Černochová.

Právě Česká republika je podle ministryně obrany zemí, která má negativní zkušenosti z minula, navíc právě s Ruskem. „Víme, jaké to je ocitnout se v beznadějné situaci a zůstat v ní osamoceni, je proto logické nechtít historickou zkušenost opakovat. Pevně věřím, že jsme se všichni probudili, slezli z růžového obláčku zpátky na zem a uvědomili si, že obrana a bezpečnost není zadarmo,“ apelovala Černochová s tím, že se v minulých letech dělaly ve financování armády kompromisy.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
„Ty kompromisy nebyly vždycky jenom o kvalitě těch výrobků, ale byly i o množství vojenského materiálu, které třeba armáda ve svých strategických dokumentech měla jednou tak velké, než se jich ve finále koupilo. A pak byli zvyklí pořád nějakým způsobem improvizovat a já si myslím, že bychom měli udělat všechno pro to, abychom nemuseli jenom improvizovat, ale abychom měli nějaké jistoty,“ řekla Černochová a dostala se k plánovanému nákupu amerických stíhaček F-35.

Jejich možný nákup opozice kritizuje s tím, že jsou stroje zbytečně drahé. „Ty F-35 vyšly jako nejlepší řešení z nezpochybnitelné vojenské analýzy. Já nejsem expert na nadzvukové letouny, věřím armádním specialistům, kteří nám, politikům, připravovali ty vize, že zohledňovali všechno, co na tom trhu je. Zatím jdeme touto cestou, možná si zástupci Gripenu přehodnotí, proč všechny země kolem České republiky přecházejí na americké stroje. Takže F-35 bude v našem regionu dominantní letoun. Stejně jako první tedy oslovujeme Spojené státy kvůli letounům, tak jako první oslovujeme Švédsko kvůli pěchotním vozidlům,“ vysvětlovala Černochová.

Invaze Ruska na Ukrajinu podle ministryně obrany mnohým otevřela oči, ačkoliv příznaky této agrese byly vidět již dříve. „Možná jsme si všichni naivně mysleli, že studenou válkou nebo možná válkou v Jugoslávii, která byla občanskou válkou, skončily v našem regionu konflikty. No, neskončily! A to, že jsme se probrali až po invazi Putinových vojáků na Ukrajinu, považuju za chybu, protože těch indicií k tomu, že se to může stát, bylo hodně: byla to Gruzie, byl to Krym, byly to různé momenty i v České republice, viz kauza Vrbětice,“ vzpomínala Černochová.

Podle ní je dobře, že západní státy zaujaly proti Rusku rezolutní postoj. „Myslím si, že máme všechny předpoklady k tomu Putina uzbrojit, a stejně tak si myslím, že pokud se ani Evropská unie, ani Severoatlantická aliance v tomhle nerozhádá mezi sebou, tak ta jednotnost je také něco, co je pro něj faktor, který je nový. Když se podíváme do historie, tak on si vždycky členské státy NATO nějakým způsobem dělil, s kým se baví, s kým se nebaví,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…