Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech?

28.12.2010 18:19

Plánovaný odchod lékařů do zahraničí může mít kromě ochromení nemocnic a celkového systému zdravotnictví vůbec ještě jiný rozměr. Nezřídka se stává, že lékaři z fakultních nemocnic přednášejí medicínu pro posluchače lékařských fakult. Jejich odchod znamená rovněž úbytek sil ve vysokém školství, a to citelný.

Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech?

Jak se dokáží vyrovnat naše lékařské líhně z exodem kapacit, respektive s jejich zákazem praxe na pacientech? Kdo bude předávat znalosti místo nich? Nejen takový přesah má realizace výzvy Děkujeme-odcházíme.

Sledujeme téma Exodus lékařů

Přednášej, ale žádnou praxi

Přednášející lékaři mají většinou dva úvazky, jeden s fakultou, druhý s nemocnicí. "Pakliže lékař podá výpověď v nemocnici, může v zásadě přednášet pro posluchače, ale nesmí učit praxi na pacientech, jelikož na půdě nemocnice nemá už právo být," vysvětluje ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí ČLK Michal Sojka. Podle Sojky je z hlediska studia praxe na pacientech jedním z nejdůležitějších aspektů vůbec.

Nevíme, čekáme

"Těžko se nyní dá kalkulovat s úbytkem přednášejících lékařů, když ještě neznáme přesný počet, specializace a především jména žádných doktorů, kteří hodlají nemocnice opustit. Po novém roce si sedneme s odbory a s nemocnicemi a dáme dohromady už upřesněná čísla," vysvětluje redakci tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Mezisváteční atmosféru nechtěla rušit ani tisková mluvčí FN Motol Eva Jurinová ,,Až třetího ledna, do té doby nebudeme dělat žádné závěry," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jurinová.

Více k výzvě Děkujeme-odcházíme:
Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět

Slovutní docenti

Organizátor akce a předseda Lékařské odborové komory Martin Engel sice uklidňuje, že výpovědi se týkají v drtivé většině lékařů, kteří nejsou nijak pedagogicky činní. Ale to, že by odcházeli i lékaři- pedagogové, nevylučuje.

"Opravdu v drtivé většině se jedná pouze o výpovědi ze zdravotnických úvazků, a právě teď už se začínají doručovat na personální oddělení jednotlivých nemocnic," konstatuje Engel. Jediný problém je však podle Engela ve Fakultních nemocnicích v Praze, kde podávají neurologové hromadné výpovědi a jsou mezi nimi i docenti a profesoři. Lékařské fakulty v tuto chvíli rovněž nevědí ,, Predikovat případný dopad na pregraduální výuku klinických předmětů, které 1. lékařská fakulta realizuje ve fakultních nemocnicích,prozatím není možné." odpověděla redakci Vlasta Helekalová vedoucí odd. vnějších vztahů 1. LF UK

Odejdou ti, bez nichž se nemocnice neobejdou, hrozí lékaři

Jééé, ti mě učili

Mezi zaměstnanci, kteří podali výpověď je kupříkladu profesorka Eva Havrdová, která vede centrum pro léčbu roztroušené sklerózy nebo přednosta neurologické kliniky Evžen Růžička, odborník na léčbu Parkinsonovy choroby. Kapacity, které rovněž předávají zkušenosti studentům lékařských fakult.

"Na ně si pamatuji z fakulty, ti nám přednášeli a byli opravdu výborní, " sdělila redakci studentka pátého ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Dále k věci:
Akce lékařů Děkujeme, odcházíme kulminuje v Praze

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…