Takto to prý dopadne, když stát začne platit alimenty za vykutálené tatínky. Neměli bychom si prý dělat moc nadějí

29.01.2015 20:57

Neplacení alimentů je v Česku 3. nejčastěji řešený trestný čin. I proto se touto problematikou zabývají (opět) politici a snaží se hledat cestu, jak pomoci pečujícím rodičům (většinou samoživitelům) v tom, aby na dítě peníze dostávali. Návrhy jsou různé – a tak není divu, že nepanuje úplná shoda v tom, jak na to, ani v současné vládní koalici. Nyní do jednání o náhradním výživném vstupuje i Asociace neúplných rodin.

Takto to prý dopadne, když stát začne platit alimenty za vykutálené tatínky. Neměli bychom si prý dělat moc nadějí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Čas na svačinu

Hned na začátku je třeba zmínit nutnou otázku, kterou návrhy na zálohové výživné provázejí. Je správné, abychom nechali otce a matky neplatit na své závazky a ještě jim umetli cestičku? Kde pak najdou motivaci k tomu, aby platili?

Návrh novely zákona, o kterém se vede nyní diskuze a padají kolem něj i výše uvedené otázky, předložila koncem loňského roku ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Nutnost problém začít řešit vyplývá i z toho, že podle statistických údajů jedna třetina neúplných rodin u nás žije na hranici chudoby. To, že chybí peníze od druhého rodiče, na to má pochopitelně nemalý vliv.

Být samoživitelkou (ale i samoživitelem) je těžké. Zvládat všechnu péči o děti, nést odpovědnost za chod rodiny, žít v neustálém strachu, co se stane, když onemocní, dítě se zraní nebo přijde onen rodič o práci, k tomu i tak stále počítat u všeho každou korunu… A není výjimkou, že navrch tomu všemu je takovýto rodič (a opravdu je jedno, zda žena nebo muž) vystaven řečem o tom, že zneužívá sociální dávky… O tom ví své jak od klientů, tak celkem pravděpodobně i z vlastní zkušenosti Lucie Asenová, předsedkyně Asociace neúplných rodin.

Návrh, jak na to, je zpracovaný

"Osobně se domnívám, že zákon o náhradním výživném je potřebný krok k tomu, aby se zlepšila velmi špatná situace samoživitelek a dětí žijících v neúplných rodinách, ale…“ říká. A jak ParlamentnímListům.cz svěřila, oslovila proto koaliční strany s návrhem pomoci při přípravě zákona.

A jak by měl tento navrhovaný zákon fungovat?

"Maminka, která déle než 4 měsíce neobdrží od otce výživné na děti, podá návrh na exekuci. Až dostane potvrzení o tom, že nelze výživné vymoci, má první krok k vysněným alimentům za sebou. Vydat se pro peníze, na které mají nárok, mohou jen rodiče, jejichž příjmy nepřesahují 2,4násobku životního minima,“ přiblížila Asenová.

Stát by pak dlužné částky vymáhal po věřitelích. Jenomže tím pádem by děti, jejichž maminky se znovu vdaly nebo vydělávají víc, nárok neměly.

Chcete si spočítat, kdy budete mít nárok na náhradní výživné? 

A Lucie Asenová vysvětluje dál, jak by to mohlo probíhat v budoucnu v praxi. "Pokud jsme tedy dostatečně chudé, máme potvrzení od exekutora, vydáme se na úřad. Tam nám přiznají výživné v hodnotě maximálně 2900 Kč (aspoň něco). Zní to jednoduše. Ale kdo zaplatí náklady na exekutora? Protože pokud exekutor nic po otci nevymůže, bude svůj poplatek po někom chtít a zbývají jen 2 subjekty – věřitel/matka-otec nebo stát. Jestli to bude matka, pak její náklady budou zhruba 15 tisíc korun. Část věřitelek tak odpadne pro nemajetnost dlužníka, protože nemají peníze na jistinu ve výši 5 procent v případě státního exekutora, nebo na poplatky u exekutora soukromého. Anebo to bude stát, kdo bude hradit náklady na exekuce. Podle rychlých propočtů půjde již v prvním roce ale o částku kolem 350 milionů korun,“ spočítala Asenová.

Bude to další zápřah pro úředníky? S jakým efektem?

A upozornila i na další záležitosti. Neméně významnou otázkou podle ní je, zda se peníze fakticky dostanou k nejchudším dětem. Rodiny, které berou méně než 2,4násobku životního minima, mají nárok na různé sociální příspěvky. "Bude jim náhradní výživné zahrnuto do příjmů? Protože pokud ano, tak nula od nuly pošla. Jen cestou zaměstnáme spousty úředníků navíc. Co je ale nejvíce zarážející, to je fakt, že stát nepočítá s tím, že by dlužné částky vymáhal a vymohl. Pokud k tomu chce používat úředníky, kteří nemají možnosti dlužníky stíhat, tak se výjimečně na něčem shodneme. Je opravdu správné, abychom nechali otce a matky neplatit na své závazky a ještě jim umetli cestičku? Jakou budou mít motivaci, aby začali platit, když budou vědět, že na ně spravedlnost nedosáhne? A jak tak benevolentní zákon zabrání těm nepoctivým, aby dávek zneužívali?“ pokládá Asenová otázky z praxe, které je třeba brát však při tvorbě návrhu zákona v potaz. A dlužno dodat, že jsou namístě, neb odpověď na ně není zatím ze zveřejněných informací zcela zřejmá.

Jak Lucie Asenová dodává, zálohové alimenty schvaluje. "Ano, souhlasím s nimi. Ale je třeba, aby byly vypláceny lépe a spravedlivěji. Obě koaliční strany jsou velmi vstřícné k jednání a já věřím, že nakonec společně dopilujeme sporné body tak, aby se opravdu dětem z neúplných rodin pomohlo,“ věří Lucie Asenová, předsedkyně ANR.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…