To, co napsali v USA o Miloši Zemanovi, si raději přečtěte sami. Budete koukat. Příznivci i odpůrci

03.03.2015 8:40

Velký úspěch na mezinárodní scéně slavil prezident Miloš Zeman vyjádřením své solidarity s židovskou komunitou z celého světa. Český prezident zabodoval zejména ve Washington Post, ale i v mnoha dalších vlivných západních médiích.

To, co napsali v USA o Miloši Zemanovi, si raději přečtěte sami. Budete koukat. Příznivci i odpůrci
Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta
Popisek: Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Anketa

Podporujete myšlenku stavby sochy Václava Havla v Praze?

48%
52%
hlasovalo: 5169 lidí

Americká konzervativní komentátorka Jennifer Rubinová ve své pravidelné rubrice „Z pravého pohledu“ v americkém deníku Washington Post informuje o Americko-izraelské konferenci pro veřejné záležitosti, kde vystoupila celá řada významných světových politiků. Mezi nimi také český prezident Miloš Zeman, kterého Rubinová chválí za srozumitelný projev mířící přímo k jádru věci. „Zeman mluvil o hrozbě Íránu vůči Izraeli a poté parafrázoval známý výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho, když prohlásil ‚Jsem Žid‘. Nejprve to řekl anglicky a poté i hebrejsky,“ popisuje Rubinová.

Rubinová si rovněž povšimla v prezidentově projevu dle jejího názoru další klíčové věty. „Zeman řekl, že i dnes by si Židé měli stejně jako po druhé světové válce opakovat, že již nikdy nebudou pochodovat jako ovce na porážku. Když zmiňoval téma terorismu, poznamenal, že vždy mluví o islámském terorismu,“ píše Rubinová. Vedle Zemana ji upoutaly i projevy bývalého španělského premiéra José Maria Aznara a bývalého kanadského ministra zahraničí Johna Bairda. „Člověk musí přemýšlet nad tím, jak by to vypadalo ve Spojených státech, kdyby v jejich čele stál někdo z těchto tří politických vůdců,“ vyjádřila se obdivně Rubinová. (Citace originálu: ,,One wonders what would have happened had the United States been blessed with a leader like any one of the three.")

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Až jsem měla po vyslechnutí jejich projevů pocit, že vlastně neexistuje žádný americký prezident. Izrael bude jednat samostatně, pokud to bude nutné, ale spoléhá se vedle toho i na americký Kongres. A co dělá Obama? Nikdo se na něj v tomto bodě nemůže spoléhat. On má největší strach z toho, že bychom mohli zjistit, že svými špatnými rozhodnutími fakticky pomohl Íránu stát se světovou jadernou velmocí,“ kritizuje Rubinová.

Obsáhle o vystoupení Miloše Zemana na konferenci informuje také prestižní židovský list Algemeiner, který je ve Spojených státech vydávaný již od roku 1972. „Za své solidární prohlášení v angličtině i hebrejštině, že je Žid, sklidil český prezident bouřlivý potlesk,“ uvádí Algemeiner a cituje další důležitou pasáž Zemanova projevu. „Mělo by být samozřejmostí, že vaši diskriminaci bychom měli považovat i za naši vlastní diskriminaci. Vaše oběti jsou také našimi oběťmi.“ Zeman také vyzval ke koordinaci postupu proti Islámskému státu pod hlavičkou OSN. „Zapomeňme však na tanky a další těžké zbraně. Využít v boji proti ISIL musíme drony a tajné služby.“

celý text  v angličtině je ZDE

Zeman také dle židovského listu Algemeiner vyzdvihl přátelské vztahy mezi Českou republikou a Izraelem. „Moje země byla i v dávné historii jediným ostrovem demokracie uprostřed Evropy. Stejně tak Izrael byl a je fakticky jediným ostrovem demokracie na Blízkém východě. Je proto logické, že mezi oběma ostrovy existuje solidarita, jež nás spojuje v boji proti diktátorským režimům a ideologiím,“ prohlásil Zeman, který si získal sympatie i u čtenářů v diskuzi pod článkem. „Židé budou vždy vděční České republice za její podporu. Bůh opatruj Vás i všechny lidi ve Vaší vlasti. Amen,“ napsala čtenářka Mireille Mechoullamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…