Tragický příběh u Jílkové. Rozzlobený ministr za ním viděl vraždu

27.06.2014 4:35

Je bezpečné chodit místo lékařů k léčitelům? Nedávno se v médiích objevil případ muže, který předčasně zemřel na rakovinu, protože se svěřil do péče šarlatánů. Ministr zdravotnictví proto volá po legislativě, která by stanovila jasná pravidla pro léčitele. Někteří to vítají – tvrdí totiž, že mezi sebou podvodníky nechtějí.

Tragický příběh u Jílkové. Rozzlobený ministr za ním viděl vraždu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

„Víte, jak poznáte dobrého léčitele? Že vždycky radí, abyste chodila i k lékaři,“ řekl v pořadu Máte slovo na ČT právě jeden z léčitelů. „Bohužel naše legislativa umožnila, že je mezi námi velmi mnoho podvodníků a šarlatánů,“ dodal Jan Saavedra. To však prý není vina léčitelů, ti poctiví prý také chtějí zpřísnit pravidla. Když s tím Saavedra šel před lety do Parlamentu, prý se mu akorát vysmáli.

Zde právě ministr Svatopluk Němeček varoval, že není proti léčitelům obecně, protože věří, že jsou mezi nimi i poctiví a slušní. Ale vadí mu ti, kteří odrazují od návštěvy lékaře. „Já definuji šarlatány jako ty, kteří si přisvojují umění, jež neovládají,“ přiblížil ministr.

Jenže právě takoví existují a často jejich pacienti končí špatně. Jeden z případů zastupoval ve studiu i muž, kterému zemřela přítelkyně, když ji léčitel odrazoval od návštěvy doktora. Tohoto litují lékaři, například onkolog 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze Pavel Klener. Na některé typy rakoviny už totiž existuje léčba, jenže když člověk návštěvu lékaře zcela odmítne a věří jen šarlatánovi, zbytečně zemře.

„Pro mě je to na úrovni vraždy. Pokud někdo odradí člověka od léčby, která mu může zachránit život, tak jde o vraždu,“ řekl jasně ministr Němeček. Právě proto chce rozpracovat přísnější legislativu, aby léčitelé byli odpovědní.

Zde ale jeden z léčitelů Vladislav Biskup nadhodil, že v současné době, kdy se dají snadno najít informace, je i trochu na pacientovi, že slepě věří slovům podvodníka – vše se dá ověřít. „Oni zneužijí člověka v nouzi, dají mu víru, která je neplatná,“ popisovala onkologická psycholožka Laura Janáčková. V tom jí dal za pravdu i ministr. Když má někdo nádor, přestane uvažovat racionálně, a tak zkouší cokoliv a může být i zneužitý. „Vy to podáváte, jako léčitelé, takovým stylem, že vám lidé uvěří a jdou slepě jenom za vámi,“ vytkl i muž sedící v publiku.

Kvalitní léčitel? Doporučí vám návštěvu lékaře

Jak tedy postupují léčitelé, kteří se proti podvodníkům ohrazují a tvrdí, že lidem skutečně pomáhají? „Ke mně chodí pacient s tím, že se léčí u lékaře, samozřejmě,“ uvedl Saavedra. Jeho léčení nevyléčí pacienta, ale spíše mu pomůže. Podporuje ho, zahání strach nebo mu třeba poskytne bylinky, po nichž není chemoterapie tolik nepříjemná.

Velký přínos má diskuze s pacientem. Saavedra proto předvedl ukázkovou řeč, jakou k lidem mívá: „Lékařům důvěřujte a všechno bude tak, jak má být. Jen se prosím nebojte, nejhorší smrt je z leknutí. Tohle já říkám pacientům.“

Mezi podvodníky a pravými léčiteli je ale přesto tenká hranice. Do studia byla pozvaná i žena, která trpěla silnou bolestí nohy. Lékaři jí nedokázali poradit. Pak ale byla u léčitele, jenž ji „proskenoval“ speciálním přístrojem a zjistil, že má boreliózu. Během hodiny ozařování ji pak vyléčil a nyní tato žena netrpí jediným příznakem.

Ostatní ve studiu se však nad tímto případem pousmáli, dokonce i pozvaní léčitelé. Když se moderátorka Michaela Jílková Saavedry zeptala, proč se směje, odpověděl jasně: „Protože boreliózu můžete prokázat jen klinicky,“ řekl – tedy vyšetřením krve.

Na to reagoval i onkolog Klener, který také potvrdil, že žádným takovým přístrojem se borelióza rozpoznat nedá. Vyprávěl zde příběh známého, který se kdysi pochlubil, že byl u léčitele, ten u něj našel nádor na játrech, o němž dosud nevěděl, a do tří týdnů ho vyléčil. „Čili on vyléčil neexistující nádor,“ shrnul lékař. „Pokud by u mě byla diagnostikovaná borelióza, přece jen bych dal přednost antibiotikům.“

„Já myslím, že paní vyléčili neexistující boreliózu,“ navázal ministr Němeček. Nechtěl však ženu nijak shazovat – jak řekl, hlavní je, že se již cítí dobře. „Určitě je výborné, že psychicky vám to hodně pomohlo,“ dodal. Podpořila ho v tom i psycholožka Janáčková. „To, co hodně pomáhá, je placebo efekt. Jestliže tomu věříme,“ řekla.

Tak jako tak ale stát podle Němečka dluží občanům ochranu ve formě zákona – psychické povzbuzení pacienta je sice dobré, ale když dotyčný zemře vinou léčitele, nebude za něj nijak odpovědný. „Musí tam být postih. Udělám všechno pro to, aby takový zákon byl přijat,“ ujistil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…