Vejce za sedm korun a cena chleba podle místa. I to je realita

06.03.2012 18:56

Vejce jsou na některých místech v Česku už k mání skoro za sedm korun jedno. K této rekordní sumě se cena na českém trhu vyšplhala během pouhých několika týdnů. A lépe hned zřejmě nebude. Dokud se prý nepodaří splnit chovatelům slepic nové směrnice o chovu drůbeže, jež nastavila Evropská unie, nějaký čas to, vzhledem k finanční náročnosti, potrvá. A tak i samotní drůbežáři přiznávají, že do normálu se situace kolem vajec může dostat až v polovině roku.

Vejce za sedm korun a cena chleba podle místa. I to je realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Význam kódu na vejci, odkud je má Váš supermarket?

Jenže – jsou před námi Velikonoce a k nim vajíčka patří. To, že letos budou tyto svátky patřit možná k těm nejdražším za poslední roky, je tak velmi reálné. V minulých dnech totiž například v jaroměřské prodejně na Náchodsku, leželo na pultě k prodeji 10 vajec za rekordních 65,80 koruny. A i z jiných míst republiky přicházejí podobné informace.

Podle čísel Českého statistického úřadu vloni v únoru přitom stálo 10 vajec v průměru 21,73 koruny a několik dní před Velikonocemi, které připadly na konec dubna, se cena pohybovala kolem 24,68 koruny.

Vzhledem k tomu, že se od letošního ledna zvýšilo DPH, zdražení vajec se dalo očekávat, vliv má samozřejmě i sezona na přelomu zimy a jara. Ale je opravdu takové navýšení nezbytné?  Údajně za něj může nové evropské nařízení o chovu slepic v klecích s minimální plochou 750 cm2. Tomu většina Čechů příliš nevěří. Zvlášť, když v sousedních zemích i po tomto nařízení stojí vejce výrazně méně.

Ženy z různých koutů Česka si stěžují v diskusích na rozdílnost cen

„Pokud bude hrát roli velikost klícek pro slepice, aby ovlivnila cenu vajec tak, že vyšplhají na úroveň  bio vajíček. Tak je to divné, ale opravdu už mě asi v tomto státě nepřekvapí nic. Myslím si však, že cena vajec by nás měla štvát méně, než tento absolutní bordel ve státě, který způsobuje, že řešíme cenu vajíček, ale podstata toho, proč se tak děje, všem uniká,“ napsala ParlamentnímListům.cz čtenářka, která se podepsala jako Petra.

Raději do Německa - vejce, stejně jako cokoli jiného je tam levnější

A další, tentokrát pod jménem Eva, prý pojede pro vajíčka raději do Německa, poněvadž zřejmě bydlí někde v pohraničí.

„Mám to kousek, tam stojí vejce stále na naše 2,30 korun.Nakoupim je tedy tam jako pokaždé v poslední době,“ napsala Eva. Nepřímo pak na ni navázal názor další čtenářky, byť tentokrát bezejmenné. „ Já kupuji vejce u německých sedláků za 2,50 €. V některých z nich jsou i 2 žloutky, což vychází při dnešním kurzu eura a koruny na 62,50 korun za 10 vajec.“

Bohužel, ne každý má možnost za hranice si na nákupy zajet a ne každý žije v příhraničí. I proto je však spravedlivé dodat, že ne v každém městě a ne v každém obchodě jsou ceny tak vysoké. V některém z pražských obchodů Albert stojí deset vajec i v těchto dnech pár korun či haléřů pod 40 Kč. Na druhou stranu se objevují i informace o tom, že se v některých pražských řetězcích cena celého plata vajec (30 ks) - pokud tedy je aktuálně v nabídce – pohybuje kolem sta korun, i mírně nad sto korun. Znamená to tedy, že hraje roli i to, v jakém městě se člověk na nákup vydá?

Cena chleba se liší v různých obcích i o deset korun, podobně je tomu i u jiných potravin

„Jsem z Moravy. Tady máme chleba za 35,-Kč a vejce za 68,- 10 ks. Kamarádka bydlí v Čechách a mají chleba za 14,- a vejce za 43,-. To už máme potraviny na Moravě i s dovozním příplatkem?“ rozčiluje se v internetové diskusi na toto téma žena podepsaná nickem Lucia. A dodává, že problém již není jen v cenách vajec, ale obecně v cenách potravin. „Co asi už má dneska člověk vařit, aby ho nestála jedna večeře pro rodinu tolik, jako by se vypravil do restaurace? Kdysi se uvařil  špenát s vejcem bramborem a bylo to. Levná byla bramborová kaše s párkem – dneska ale nic z toho nelze opravdu už pokládat za večeři za pár korun,“ svěřuje se dále Lucia.

A jak se zdá, takový problém trápí celou řadu dalších českých žen. Ty reagují na příspěvek Lucii s tím, že jsou ceny odvislé podle místních obchodníků. A iniciativně uvádějí ceny ze svých obcí. A opět se ukazují dost velké rozdíly. Například blíže neupřesněná vesnice ve Středočeském kraji prý nabízí chleba za 23,-korun v normálním krámku a vejce i nyní za 37,-korun.

„Obchodníci si dovolí jen to, co jim dovolí zákazník. To máš stejný jako se shnilým ovocem a zeleninou v supermarketech. Kdyby se v tom lidi nepřehrabovali a nesnažili se z toho levnýho, a vlastně ve skutečnosti drahýho humusu něco vybrat, nevyplatilo by se obchodníkům, aby podřadné potraviny dávali do prodeje. Stejně tak široko daleko nemáš určitě jenom jediný obchod. Když se aspoň na týden zákazníci "přelejou " do levnějšího krámu, věř, že ten dražší, zlevní. My tu máme krámky jenom dva, ale přesně na tomhle systému držíme ceny dole,“ radí v diskusi další žena z malé obce.

Podle vedoucího odborných mluvčích NS-LEV21 Zdeňka Rybáře je nedostatek vajec na pultech českých obchodů skutečně snad možná dočasný a možná ho i přiživuje spotřebitelská panika. Ukázal však jiný problém –  a to to, že se potravinová soběstačnost České republiky prudce snížila.

Česko ztrácí soběstačnost v mnoha oblastech - i tu potravinovou

„Příčinou je jednostranná orientace na cenovou konkurenceschopnost, která zredukovala většinu zemědělských oborů a zavedla zemi do slepé uličky výroby úzkého sortimentu levných komodit, jako je řepka a kukuřice. Prakticky také zlikvidovala živočišnou výrobu, kde jsme z hlediska výrobních nákladů naprosto bez šancí,“ varuje i před dalšími možnými problémy v jiných oblastech Rybář.

Do jisté míry mu oponuje Jaroslav Faltýnek, člen představenstva Agrofertu a Agrární iniciativy. „Soběstačnost Česka v produkci vajec se pohybuje v současné době kolem 60 procent. Do konce tohoto roku by se ale mohla zvýšit na zhruba 80 procent,“ řekl Faltýnek s tím, že nejde o nic mimořádného.

Nepodléhejte panice, nenakupujte víc, než jindy, vejce budou, radí agrárník

Zdůraznil však, že nyní je důležité, aby spotřebitelé v tomto překlenovacím období, kdy vejce na trhu nejsou v takové míře, jak byli zvyklí, nepodléhali panice a vejce neskupovali do zásoby.

„Myslíme si, že spotřebitelé se opravdu nemusí vejci předzásobovat. Pokud si budou kupovat množství, které kupovali doposud, problémy na trhu nehrozí. Snížená výroba se projevuje především v tom, že nikde nejsou zásoby, a vejce, která se vyrobí, jdou přímo na pult. To je nakonec pro spotřebitele lepší, neboť vejce jsou absolutně čerstvá,“ uvedla předsedkyně drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Roční spotřeba vajec v České republice je zhruba kolem dvou miliard kusů, v minulosti 600 tisíc z nich k nám bylo dováženo ze zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…