Velký trik na Drábka. Nechcete platit jeho sockartou, udělejte to takto

03.07.2012 16:33

Prvním červencem nastaly změny v placení za léky. Svaz pacientů ČR hovoří dokonce o revoluci. A vyzývají k tomu, aby občané léky, které nejsou hrazené pojišťovnami, bojkotovali. Nezůstává přitom u výzvy k jednomu bojkotu. Lidi jsou vyzýváni i k tomu, aby odmítali takzvané sKarty (sociální karty).

Velký trik na Drábka. Nechcete platit jeho sockartou, udělejte to takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

„Pravicová vláda ODS- TOP09 - VV(Lidem) nechala zákonem zrušit systém, kdy pacient měl možnost dostat i volně prodejné léky na recept, tedy s úhradou od své zdravotní pojišťovny. Přes 150 léků si tak pacienti mají kupovat za hotové. To je pro některé starší lidi nemožné a tak, podle informací, jež se k nám dostávají, léky odmítají. Tím však ohrožují svůj zdravotní stav. Přitom je tady právo pacienta na plně hrazený lék, takže si o něj v ordinacích může říct,“ vysvětlila na úvod ParlamentnímListům.cz senátorka ČSSD a viceprezidenta Svazu pacientů Alena Gajdůšková.

Podle ní bude uvedení bojkotu do praxe zároveň průzkumem toho, zda skutečně všechny léky mají alternativu těch, které jsou plně pojišťovnami hrazené. „Víme totiž od lékařů to, že ne vždy to může být jednoduché, proto bychom rádi, kdyby nám pacienti v případě, že by se s takovou situací setkali, o tom podali zprávu buď nám nebo pacientskému ombudsmanovi,“ doplnila senátorka. Agenti tak budou mít možnost pomoci vytvořit objektivní obraz fungování a dopadů současných reforem a poskytnou cenné informace a argumenty pro cestu k nápravě.

Svaz pacientů ČR vyzývá: Neplaťte léky, žádejte je na pojišťovnu!

Rebélie, ke které Svaz pacientů vyzývá, se opírá o zákon, který určuje, že by skutečně v každé lékové skupině měl existovat lék, který je plně hrazen pojišťovnami. „Doporučujeme proto pacientům, aby požadovali po svých ošetřujících lékařích předepisování léků, které již nemusí doplácet a v praxi tak trvali na dodržení ústavního principu práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění,“ zopakovala ještě Alena Gajdůšková.

Prvním červencem pojišťovny totiž přestaly hradit 150 dalších léků. Jsou mezi nimi léky na bolest, alergie a kožní problémy. Lidé tak mají mimo to, co odvádí na zdravotní pojištění, zaplatit další půl miliardu korun podnikatelům ve zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví se však hájí, že jeho opatření neomezují přístup ke zdravotní péči, protože v každé lékové skupině je lék, který je plně hrazen pojišťovnou. Praxe ale vypadá jinak. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno čím dál tím méně nejen u léků a pacienti platí čím dál tím více. Tato nerovnost je ještě znásobována tím, že pokud je pacient léčen v tzv. odborném centru, pak dostává zdarma i léky, které mají v běžné lékárně mnohdy nemalé doplatky.

„Ministr Leoš Heger evidentně nevnímá nejen nesoulad svých opatření s právem občanů garantovaném ústavou, ani nerovnost, kterou svými opatřeními způsobuje mezi jednotlivými aktéry poskytujícími zdravotní péči nebo podnikajícími ve zdravotnictví. Vzhledem k hlasovací mašinérii Poslanecké sněmovny a chybějící empatii vládních stran nelze v této chvíli dosáhnou nápravu jinak, než že občané nepřistoupí na nerovná pravidla v péči o jejich zdraví,“ uvedla dále pro ParlamentníListy.cz Gajdůšková.

Na druhou stranu je nutné dodat, že podle odhadu lékárníků Češi ročně vyhodí léky za čtyři miliardy korun, což je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. 

Další výzva je protestem proti sociálním kartám

Ovšem nejen kvůli lékům jsou lidé vyzýváni k odmítání. Trnem v oku je i novinka zvaná Sociální karta. Karty sociálních systémů, tzv. S-karty, jsou jž od pondělí postupně vydávány, zatím ve zkušebním režimu. Velmi ostře se však proti nim obrací Národní rada zdravotně postižených ČR.

„Nikdy jsme nesouhlasili, nesouhlasíme a nebudeme souhlasit se zavedením těchto S-karet. Nepřináší žádnou hodnotu navíc pro lidi se zdravotním postižením, naopak jim mohou řadu věcí znepříjemnit. Považujeme kartu sociálních systémů pouze za peněžní produkt, který má přinést zisk bankám a případně těm, kteří prosadili tuto myšlenku. Zákon jednoznačně stanoví, že každý občan, který potřebuje nějakou sociální dávku, musí zároveň být držitelem této S-karty. To znamená, že pokud by si někdo nevyzvedl kartu sociálních systémů, tak mu nebudou poskytovány dávky. A to všechny dávky kromě dávek nemocenských a důchodových, které jediné zatím nebudou poskytovány prostřednictvím S-karty,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

A přiznal, že jejich organizace vyzývá všechny občany, kterým bude přiznána karta sociálních systémů, aby ji jako bankovní kartu nevyužívali. „Může to do budoucna přinést řadu komplikací. Přitom zákony o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením stanoví, že držitel karty si sám určí způsob výplaty dávek. Proto vám všem doporučujeme, abyste při přebírání karty sociálních systémů na vašem Úřadu práce zároveň odevzdali naše prohlášení,“ říká Václav Krása.

V prohlášení je mimo jiné zdůrazněno to, že si dotyčná osoba přeje, aby mu peníze byly odesílány poštovní poukázkou.

„Pokud budete chtít dostávat peníze na účet, tak místo poštovní poukázky napíšete číslo vašeho bankovního účtu. Toto prohlášení je potřeba podepsat a napsat datum a adresu. Na základě tohoto prohlášení vám musí být peníze poskytovány stejně jako doposud. To znamená buďto poštovní poukázkou nebo na váš bankovní účet,“ radí Krása.

A i on doporučuje, pokud by se příjemci dávek setkali s neochotou Úřadu práce přijmout toto prohlášení a jednat podle něho, aby se nezbytně okamžitě obrátili na poradnu Národní rady zdravotně postižených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…