Vláda kvůli církevním restitucím nepadne

10.01.2012 9:35

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje vláda kvůli sporu o církevní restituce nepadne a ministři Věcí veřejných s největší pravděpodobností zákon podpoří.

Vláda kvůli církevním restitucím nepadne
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Předseda VV Radek John v pondělí po jednání lídrů koalice K9 prohlásil, že měl premiér Petr Nečas pohrozit tím, že v případě, že ministři VV nezvednou ruku, odvolá je z vlády. K takovému scénáři však s největší pravděpodobností vůbec nedojde. Podle informací redakce nechtějí VV situaci takto vyhrotit. Spočítaly si, že pád vlády kvůli restitucím se jim nevyplatí, i když podle informací ParlamentníchListů.cz bylo pondělní jednání K9 dost ostré a zároveň krátké.

V okolí premiéra ani v ODS si neumí nikdo moc jednání Véček vysvětlit, avšak i v okolí premiéra se očekává, že VV restituce nakonec podpoří. Již také ministr školství Josef Dobeš naznačil, že by se církevní restituce měly dokončit. Existuje několik verzí spekulací, proč VV komplikují již dohodnuté restituce.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Podle jedné z naprosto nepodložených spekulací se hovoří o tom, že přítel Miroslava Kalouska Richard Háva podniká v dřevařství a měl by v lesích, které dostane zpět církev, získat zakázku na těžbu dřeva. Tato informace je však naprosto nepodložená, neboť nikdo neprokázal, že by Háva v dřevařství zájmy měl. Ale objevila se. Blízko k lesnictví mají další významní členové TOP 09.

Rekonstrukce vlády, půjčka MMF a rozpočet

Dále se hovoří o tom, že VV měly tlačit na rekonstrukci vlády. Podle jedné verze, kterou přinesla média, měla Véčka chtít, aby Jan Kubice odešel z ministerstva vnitra a nahradil by ho ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Ministerstvo životního prostředí by se sloučilo s ministerstvem pro místní rozvoj a tento úřad by pak spravoval Kamil Jankovský. V ODS i v okolí premiéra však takovou věc považují za naprosto nemožnou.

Podle další verze mohl existovat i tlak na odchod ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) z vlády, který nemá příliš dobré vztahy s předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a i jeho vztahy s premiérem nejsou tak dobré jako v počátcích vlády.

Avšak podle informací redakce se žádná rekonstrukce vlády nechystá a dokud nebude mít Pospíšil nějaký průšvih, odvolání mu nehrozí. Naopak v minulosti měl například tlak na odvolání Ivana Fuksy opačný efekt v tom, že prodloužil jeho pobyt na ministerstvu zemědělství, ačkoli premiér uvažoval o jeho odvolání již dříve.

Mluví se i o tom, že jde o vyjednávací pozici k rozpočtu, aby Kalousek tolik neosekal véčkařská ministerstva či aby se zkomplikovalo zvýšení DPH, které chce ministr Kalousek zvýšit nad dohodnutou úroveň a proti kterému Véčka jsou. Dalším motivem je prý sporná půjčka MMF na krachující státy eurozóny a tlak na Kalouska, že nelze současně poslat 90 miliard do Bruselu, vyplácet církevní restituce a tvářit se jako rozpočtově odpovědný ministr financí.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Poslední verzí je, že blokování církevních restitucí mělo odpoutat mediální útok proti ministru školství Josefu Dobešovi a upoutat pozornost médií na jinou věc. "Pokud je to pravda, tak to není moc logické. Premiér se za Dobeše postavil a ten má teď několik měsíců, aby situaci vyřešil. Sám Dobeš řekl, že když to nezvládne, odejde. Celé chování Véček si nedokážeme vysvětlit, i když k pádu vlády nedojde. V tom jsme klidní," řekl redakci zdroj z okolí premiéra.

Po dopoledním jednání Výkonné rady VV proběhl velmi stručný brífink VV, kde předseda strany Radek John oznámil, že hlasování výkonné rady, zda "ustoupit ultimátu premiéra" dopadlo 5:5. Rozhodnutí tedy nepadlo a vedení VV by se mělo znovu sejít večer.

Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje z VV bylo jednání výkonné rady uzavřené, tedy přítomni byli pouze členové výkonné rady. Atmosféra prý byla těžká a vážná. "Výkonná rada hlasovala, zda ustoupit ultimátu premiéra a Kalouskovi, nikoli o církevních restitucích," řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Výkonná rada se skládá z členů předsednictva, předsedy poslaneckého klubu a ministrů. Jsou jimi: předseda strany Radek John, místopředsedové: Karolína Peake, Tomáš Jarolím, Kateřina Klasnová, Dagmar Navrátilová, Milan Šťovíček, ministři: Josef Dobeš, Pavel Dobeš, Kamil Jankovský a předseda poslaneckého klubu Vít Bárta.

Neklid v poslaneckém klubu

Anketa

Očekáváte pád Nečasovy vlády?

41%
59%
hlasovalo: 3480 lidí
Situace by se ještě mohla zkomplikovat tím, že se ve VV ozývají hlasy o tom, že by o církevních restitucích měl spíše rozhodnout poslanecký klub VV, neboť nakonec ve sněmovně budou o zákonu hlasovat poslanci.

Výrazné pochybnosti o církevních restitucích má místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka. Ten pro ParlamentníListy.cz uvedl, že kdyby byl členem VR, hlasoval by proti. "Mám vážné pochybnosti o tom, že majetek, který se má církvi vrátit, církev opravdu vlastnila. Vyvlastněn byl totiž majetek církvi již za Josefa II. a byl jí dán pouze do správy. Byl bych rád, aby se kvůli tomu sešel poslanecký klub a věc vážně projednal. Abychom nevraceli něco, co církvi nikdy nepatřilo. Pokud se mýlím, tak se církvi omlouvám, ale opravdu mám vážné pochybnosti a nejedná se o malou částku, abychom to odmávali jen tak. Je řeba rozptýlit možné pochybnosti," řekl ParlamentnímListům.cz Otto Chaloupka.

"Jsem rád, že nejsem členem výkonné rady," reagoval na dotaz, jak by hlasoval poslanec VV Martin Vacek. "Osobně považuji svolání poslaneckého klubu VV za jediný možný postup, neboť jen a jen poslanci mohou rozhodnout," podpořil Chaloupku Vacek.

"Jak bych hlasoval na výkonné radě? Moje profese mne naučila: zdravý nebo nemocný, živý nebo mrtvý, a nikdy neřeším, co by bylo, kdyby. A pokud jde o názor kolegy Chaloupky, tak v naší straně má každý právo na svůj názor, tedy i on. Nejsem historik, nechť tito odborníci řeknou, jak to bylo s nabytím majetku církví. Jinak plně respektuji usnesení VR, případně poslaneckého klubu. Co však odsuzuji, je neustálá negativní kampaň médií proti VV," uvedl poslanec VV Jiří Štětina.

Člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný uvedl, že nezkoumá, zda církve majetek opravdu vlastnily. "Vadí mi, že naši partneři se odvolávají na absolutní neměnnost závěrů komise, která neposuzovala rozpočtové souvislosti. Kdyby koalice zdanila konečně hazard, je po problému," dodal poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…