Vláda souhlasila s Kalouskem, ministerstvům se zaškrtí výdaje

21.03.2012 21:51

Vláda schválila zmrazení výdajů v letošním rozpočtu za 23,6 miliardy Kč. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Ministerstvo školství bude podle něj nakonec místo původně zvažovaných 4,5 miliardy letos vázat jen 2,5 miliardy korun. Ministr školství Josef Dobeš i tak ovšem se škrty nesouhlasí a oznámil záměr rezignovat na svoji funkci.

Vláda souhlasila s Kalouskem, ministerstvům se zaškrtí výdaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

"Tento krok umožní udržet náš závazek, aby deficit státního rozpočtu nepřekročil 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí byl pod 3,5 procenta HDP. Proti návrhu hlasoval pan ministr Dobeš. Již před hlasování mi oznámil, že podá demisi," uvedl premiér.

Na obecné nutnosti zmrazení výdajů se ale již dříve shodla porada ekonomických ministrů a souhlasila i vláda. Kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun mají mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázány 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů. Dále by měly být zmraženy výdaje na dotace na obnovitelné zdroje nebo sníženy platy ve Státním fondu dopravní infrastruktury nebo Státním zemědělském intervenčním fondu.

Bez úspor jsme ztraceni

"Po diskuzi na vládě byla zvýhodněna jedna z velkých kapitol, a to kapitola ministerstva školství. Žádná jiná kapitola se takového privilegia nedočkala. Přes toto zvýraznění priority se kolega Dobeš rozhodl, tak jak se rozhodl," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je snaha vlády o snižování zadlužení jasným pozitivním signálem pro trhy. "Zajišťuje nám to velmi slušný kredit při financování státního dluhu, ale i v přístupu firem ke zdrojům," dodal ministr.

Ministerstvo financí letos na základě posledních odhadů základních makroekonomických ukazatelů čeká nepříznivý vývoj ve státním rozpočtu. Bez úsporných opatření by jeho deficit mohl dosáhnout až 128,6 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošek totiž počítá se schodkem 105 miliard.

Rozpočet byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovější lednové predikce MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta. MF na základě těchto odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Česko podporuje efektivní rozpočet

Vázané výdaje nebudou moci jednotlivá ministerstva a státní organizace využít bez souhlasu vlády. Ke zmražení výdajů přistoupila nynější vláda už v létě 2010. Tehdy měla ministerstva vládou zavázány výdaje za 10,2 miliardy korun, o dalších zhruba 1,8 miliardy Kč zeštíhlila kapitola Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.

Vláda dnes také schválila rámcovou pozici ČR k přípravě nového rozpočtu EU po roce 2013. "ČR podporuje úspornější a efektivnější rozpočet, který by neměl přesáhnout jedno procento hrubého domácího produktu EU," uvedl premiér. Zároveň řekl, že by rozpočet měl reflektoval snahy členských státu o konsolidaci veřejných financí a přispíval ke zvýšení konkurenceschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…