Vláda uvolňuje od čtvrtka některá opatření: Podívejte se, kde znovu nakoupíte, kam můžete bez roušky...

06.04.2020 20:30

Vláda v pondělí rozhodla o uvolnění některých opatření v rámci boje proti koronaviru. Od čtvrtka budou otevřené hobby markety, železářství nebo stavebniny. Současně ale otevřeným obchodům nařídila přísnější hygienické podmínky. Pro zákazníky musejí mít k dispozici dezinfekce. Od úterý budou také otevřené sběrny a výkupy surovin a kompostárny. Podle Adama Vojtěcha cílem zmírňování opatření není masivní otevírání, ale postupný proces.

Vláda uvolňuje od čtvrtka některá opatření: Podívejte se, kde znovu nakoupíte, kam můžete bez roušky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé v rouškách, ilustrační foto

„Od čtvrtka vláda umožňuje otevření hobby marketů, stavebnin, železářství a prodejen a servisů jízdních kol. Všichni ale musejí dodržovat přísná hygienická opatření,“ řekl na pondělní tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček a pokračoval, že si uvědomují, že se blíží Velikonoce a lidé budou chtít využít čas pro kutilství na zahradě či v domácnostech.

„Nicméně je třeba říct, že od čtvrtka budou platit přísnější pravidla hygienického rázu,“ uvedl s tím, že do obchodů dostávají více lidí, proto musejí být opatření přísnější v hygieně. „Rozvolňujeme, zpřísňujeme,“ dodal Havlíček. V obchodech budou muset být u vstupu a východu dezinfekce a lidé budou muset dodržovat rozestupy minimálně dvou metrů. Povinností budou jednorázové rukavice. Pro zákazníky budou zóny, kde bude možné dodržovat dvoumetrové zóny. Obchody by mohly i omezovat počet návštěvníků.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí
Další změny se budou týkat prodejen s obuví a obchodů s potřebami pro děti. Ty by podle Havlíčka měly být otevřeny od příštího úterý. Důvodem je podle něj to, že čtvrtek je poslední volný den před velikonočními svátky, lidé by na nákup měli pouhý den a při velkém náporu by to znamenalo hygienické riziko.

Vláda zároveň zrušila přísná omezení pro venkovní a individuální sporty. Lidé tak budou moci již od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek. „Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe,“ řekl Havlíček.

Havlíček také upozornil na vládou přijaté usnesení, které částečně mění režim výjezdů občanů České republiky do zahraničí. Pro pendlery se nemění nic. Mění se režim vycestování v nezbytně nutných případech. Ať už se jedná o služební cestu, montáž výrobního zařízení, kontrolu zařízení nebo návštěvu lékaře, příbuzného v zahraničí.  

Předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že se tím neotevírá „možnost zajet si do Drážďan na nákupy“. Zprůchodnění hranic pro české občany podle něj neznamená návrat k běžnému schengenskému režimu. „Hranice jsou nadále uzavřené, víza se nevydávají a stále platí zákaz vstupu cizinců,“ podotkl.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí také dodal, že cílem zmírňování opatření není žádné masivní otevírání, ale že to bude postupný proces.

„Nechystáme promořování populace, které by bylo jakkoliv živelné. My jsme jasně řekli, že pokud bude epidemiologická situace příznivá, tak nemáme zásadní problém s postupným rozvolňováním. Jsme ale velmi obezřetní v tomto směru,“ uvedl ministr s tím, že je nutné velmi pečlivě vyhodnotit dopady jednotlivých rozvolňujících opatřeních. „Po Velikonocích chci představit plán postupného rozvolňování,“ doplnil Vojtěch a připomněl, že chce, aby rozvolňování mělo jasný řád. „Chceme chránit občany a ty nejzranitelnější skupiny,“ zdůraznil, že na tomto se nic nemění. Do jisté míry projde onemocnění populací, připustil dále. „Je to přirozená imunizace populace,“ podotkl. „Nesmí to být nic živelného, žádné masivní promořování neplánujeme,“ apeloval. „Kdybychom pozorovali, že přichází masivní vlna nárůstu nových pacientů, bude muset Česká republika přistoupit k dalším opatřením. Rozvolňujeme určitou část, zároveň zpřísňujeme hygienická pravidla,“ zdůraznil také.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci v tomto kontextu ministra doplnil, že bez dlouhobého navození populační imunity nebude možné s virem efektivně bojovat. „Není to cesta, že chceme zvolit anglický nebo švédský model, to rozhodně ne. Nechceme bezbřeze uvolnit veškerá opatření, aby tady došlo k nějakému exodu, vše bude kontrolované,“ připomněl Prymula s tím, že určitě nadále bude fungovat chytrá karanténa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…