Vondra o dalším pronájmu gripenů: Ať Švédové sleví, jinak mají smůlu

22.09.2012 12:02

Českou republiku neuspokojila zatím poslední švédská nabídka podmínek dalšího pronájmu nadzvukových stíhaček gripen. Novinářům to v sobotu na letišti v Mošnově řekl ministr obrany Alexandr Vondra, který o tom v pátek večer jednal se švédskou ministryní obrany Karin Enströmovou. Obě strany podle něj budou v jednáních pokračovat do konce listopadu.

Vondra o dalším pronájmu gripenů: Ať Švédové sleví, jinak mají smůlu
Foto: archiv
Popisek: Fotokoláž.

Pokud Švédsko nenabídne výhodnější cenové podmínky, ČR vyhlásí nový tendr na zajištění ochrany vzdušného prostoru nadzvukovými stíhačkami. Vondra nicméně vyjádřil naději, že se obě strany dohodnou. Současný pronájem gripenů vyprší v roce 2014.

S Enströmovou jednal Vondra v pátek večer asi hodinu. „Já jsem jí vysvětlil, řekl bych velmi podrobně, důvody, které mě i českou vládu vedly k závěru, že ta poslední švédská nabídka nebyla uspokojující,“ řekl novinářům Vondra. Podle ministra se buď vyjednávací týmy shodnou na podmínkách dlouhodobějšího pronájmu stíhacích letounů, nebo současný kontrakt prodlouží pouze o dva nebo tři roky, po jejichž uplynutí vláda vyhlásí nové výběrové řízení na ochranu nebe nad Českem.

Vondra připomněl, že vláda ve všech důležitých armádních dokumentech počítá se zachováním nadzvukového stíhacího letectva. V rozhodnutí o dalším osudu letounů rychlejších než zvuk ale podle něj hlavní roli hraje ekonomické hledisko. "Nepřistoupím na žádnou dohodu, která by nebyla pro českou stranu výhodná," uvedl Vondra.

„Včerejší schůzka skončila tím, že jsme se domluvili, že budeme pokračovat v jednáních se švédskou stranou. Máme čas do konce listopadu,“ uvedl dále Vondra. Právě ke konci listopadu má vláda také připravit podklady pro případné vypsání nového výběrového řízení, do kterého se budou moci přihlásit i další výrobci letecké techniky. Podle ministra nebudou vzájemná jednání jednoduchá, nicméně ponesou se v konstruktivním duchu.

Vypsání nového tendru je podle některých představitelů ministerstva obrany reálné. Někdejší první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý nedávno ČTK řekl, že na trhu se stíhacími letadly je v současnosti přetlak, neboť se některé státy vlivem ekonomické recese zbavují přebytečných strojů.

Ministr obrany švédské kolegyni také představil členy nového vyjednávacího týmu. V jeho čele stojí Vondrův první náměstek Vlastimil Picek. Bývalý náčelník generálního štábu ve funkci nahradil Šedivého, který odešel na post velvyslance ČR u NATO.

Enströmová do Česka přiletěla v pátek a ihned zasedla s Vondrou k vyjednávacímu stolu. V Ostravě se dnes zúčastnila zahájení Dnů NATO. Na přehlídce vojenské techniky se návštěvníkům představí i švédské gripeny. Na letišti v Mošnově předvedou ukázku tankování za letu.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…