Všichni prý nejsou vypjatí jak Šťovíček, Véčka před těžaři mírně couvla

22.11.2012 22:48

Není pravda, že na severu Čech v souvislosti s problematikou limitů těžby hnědého uhlí existuje obecná nenávist vůči těžařům ze strany – současných či bývalých - poslanců Věcí veřejných, které do koaliční smlouvy prosadily veto pro případné prolomení těchto limitů.

Všichni prý nejsou vypjatí jak Šťovíček, Véčka před těžaři mírně couvla
Foto: archiv
Popisek: Milan Šťovíček (STAN)

V Litvínově sice před časem poslanec Milan Šťovíček (začátkem listopadu ze strany vyloučený) svým osočováním způsobil uzavření kohoutku peněz pro město Litvínov. Jeho regionální kolega, komunální politik David Kádner (VV) se ale k angažovanosti vůči těžební firmě dokonce sám hlásí. 

Ve čtvrtek škola v Hoře svaté Kateřiny na Mostecku veřejně představila realizaci rekonstrukce tamní základní a mateřské školy. Konferenci k tomuto tématu svolal David Kádner, který je nejen starostou Nové Vsi v Horách, pro niž je škola stejně jako například i pro Brandov společným pojítkem.

„Prostřednictvím ní se zde udržuje život. Před rokem byl stav budov neuspokojivý,“ podotkl. Na akci zval otevřeně jako poslanec politické strany Věcí veřejných, který podle vyjádření tiskového mluvčího Věcí veřejných dokonce inicioval jednání s těžební společností Czech Coal, a. s., o finančním daru pro školu. Právě s tou společností, s kterou někdejší véčkař Šťovíček odmítal komunikovat a kvůli níž prosadil veto proti prolomení limitů do koaliční smlouvy.

Bývalý kolega nemá s „uhlobarony“ problém

ParlamentníListy.cz se u těžební skupiny Czech Coal ověřily, zda samo vyjádření poslance Kádnera je založeno na pravdě. Těžaři to, co bylo zmíněno v tiskové zprávě Věcí veřejných, v podstatě potvrdili.

„Naši partnerskou spolupráci o oblast obcí Krušných hor - Brandov, Mníšek, Český Jiřetín, Klíny, Nová ves v Horách, Hora sv. Kateřiny – jsme se rozhodli rozšířit na konci loňského roku. V tu dobu nás na základě našeho impulsu následně oslovil tehdejší místostarosta a dnes starosta obce Nová Ves v Horách David Kádner. Byl následně iniciátorem setkání s představiteli horských obcí, kde jsme se dohodli na dalších společných krocích,“ uvedla k tomu ParlamentnímListům.cz Liběna Novotná, ředitelka pro regionální politiku skupiny Czech Coal.

Nešlo tak podle jejích slov ale o ojedinělý dar na základě osobního jednání s poslancem a starostou jedné z obcí. „V první etapě si horské obce definovaly projekty, které jsou společné pro celou horskou oblast, tedy pomoc Základní a mateřské škole v Hoře svaté Kateřiny a tamnímu dětskému domovu. Pokud jde o dětský domov, šlo o částku 255 tisíc korun. Škola obdržela takřka sedm set tisíc,“ upřesnila Liběna Novotná. „Před rokem byl stav budov neuspokojivý. Dnes je to tu mnohem lepší,“ kýve poslanec David Kádner.

Vedení školy v první fázi uhradilo nové sociální zařízení v mateřské škole, celkem za 300 tisíc. Částka 395 tisíc šla v druhé etapě na výměnu oken v tělocvičně, kancelářích a výměnu vchodových dveří. Úspěšným jednáním ředitelky Věry Sehnalové se podařilo zrealizovat navíc výměnu oken ve dvou třídách.

Byla to válka jednotlivce?

Těžaři se ale zaměřili i na další horské vísky. „Například v Brandově vznikly stylové autobusové zastávky za bezmála za 500 tisíc korun. Podpořili jsme kulturní a sportovní akce v Nové Vsi v částce 150 tisíc. Spolupracujeme se Svazkem obcí Krušných hor i Hornickou společností podkrušnohorské oblasti,“ popsala pro ParlamentníListy.cz dále Liběna Novotná, jaké kroky, byť o nich nijak výrazně neprezentuje veřejnosti, pro horské a menší vesnice regionu realizuje v rámci svého mecenášství.

Věci veřejné se až do chvíle, než na začátku měsíce vyloučily ze strany Milana Šťovíčka, etablovaly jako strana vyhrocená proti těžbě hnědého uhlí na Mostecku. Šéf strany Radek John sem dokonce tehdy přijel na tiskovou konferenci, kde potvrzoval a zdůvodňoval podporu Šťovíčkova předvolebního odhodlání docílit veta proti pokračování těžby. Nyní naopak, poté co prezident dokonce vetoval navrženou novelu horního zákona, Věci veřejné již politiku ala Šťovíček neprosazují – k danému tématu nevydala strana řádné prohlášení ani nesouhlas s rozhodnutím hlavy státu.

Velké město mimo hru, na horách si mnou ruce

Těžební společnost Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal kvůli Milanu Šťovíčkovi před rokem a půl po třinácti letech vypověděla Dohodu o vzájemné spolupráci s městem Litvínov, kde politik zastává funkci starosty. Milan Šťovíček tehdy odmítl s těžaři nejen jakkoliv komunikovat, byť v korektní rovině. Pohár trpělivosti přetekl a těžaři podle svých vyjádření tehdy reagovali na dlouhodobě prezentovaný negativní postoj politika k jejich činnosti, kdy komunální politik soustavně kritizoval těžbu uhlí, ale nechtěl přitom o ničem diskutovat, ani o důsledcích pro obyvatele a jejich řešení. Tím podle jejich mínění partnerské dohody porušil, a způsobil tak městu ztrátu každoroční finanční podpory.

Brát peníze, a přitom nespolupracovat, byť existují rozpory, není podle zástupců firmy férové, jak zdůraznila Liběna Novotná dnes v případě spolupráce s obcemi: „Podstatou spolupráce s obcemi je z naší strany kromě finanční podpory projektů, na které obce nemají ve svých rozpočtech finanční prostředky, také vzájemná informovanost, informovanost jejich představitelů o naší činnosti tak, aby k nim informace nedocházely neúplné nebo zkreslené, jako tomu bylo v minulosti díky některým médiím či různým představitelům ekologických iniciativ. Týká se to například odtržení horských obcí od podhůří v případě pokračování těžby v lokalitě ČSA, zhoršení dopravní situace a podobně,“ uvedla k tomu na vysvětlenou Liběna Novotná.

Šťovíčkova averze vůči největšímu zaměstnavateli v regionu neznamenala konec přísunu jakékoliv podpory ze strany skupiny Czech Coal. „Na truc“ těžaři vyhlásili nový dotační program s názvem Spolužití Litvínov. Ten kompenzuje ukončenou partnerské smlouvu mezi těžaři a litvínovskou radnicí. Podporuje místní organizace, spolky, zájmová sdružení přímo. Jeho cílem je pomoci projektům a aktivitám z oblasti vzdělávání, kultury a sportu.  Organizace tak nemusejí jako dříve čekat na to, co by dostaly od města. Z tohoto pohledu jim byla starostova politika ku prospěchu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…