Vždyť to všichni věděli, říká Erik Best a vykládá o Janě Nagyové

21.06.2013 4:41 | Zprávy

Lobbisté Ivo Rittig a Roman Janoušek měli rok času, aby se zbavili všech potenciálních usvědčujících dokumentů. Tak si Erik Best vysvětluje, proč u nich policisté minulý týden patrně nic nenašli. Best také pro ParlamentníListy.cz reaguje na otázku, kdo a proč za celou obří policejní akcí stojí.

Vždyť to všichni věděli, říká Erik Best a vykládá o Janě Nagyové
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

V diskusích o tom, zda byl či policejní zásah probíhající na mnoha místech celé země adekvátní, je podle Erika Besta důležité ještě něco jiného. „Základní otázkou tu je, kdo se rozhodl tu akci pojmout tímto způsobem. Místo toho, aby to někdo probral s Nečasem a ministrem obrany, to byl policejní zásah se státním zástupcem Ištvanem v zádech. Kdo učinil to rozhodnutí? Byl to Ivo Ištvan nebo Pavel Zeman? Takové rozhodnutí muselo padnout hodně dávno, někdy v době, kdy byly zahájeny odposlechy,“ je přesvědčen novinář a pozorovatel politického dění.

Řídila to Nagyová a všichni to léta věděli

„Myslím, že Nagyová měla premiéra Nečase obtočeného kolem prstu do takové míry, že sama rozhodovala, kdo k premiérovi bude mít přístup,“ reaguje Best na otázku původu kauzy kolem bývalé šéfky premiérova kabinetu. „Přímo i jeho podřízení se k němu nemohli dostat. Tohle je jediné vysvětlení, proč mohla Jana Nagyová úkolovat šéfy Vojenského zpravodajství Páleníka a Kovandu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Kdybychom prý pochopili, do jaké míry byl Nečas pod její kontrolou, asi bychom dávno vyžadovali, aby byl nahrazen. „Když člověk, který nemá vůbec průpravu, správné vzdělání a má takovou moc, je velký problém. Jestli tohle všichni věděli léta, nechalo se to dojít příliš daleko,“ kroutí hlavou Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…