Zákon proti znásilňování státu dravými politiky. Mnohým nevoní

19.11.2012 6:03

Čeští politici poškozují stát, potvrzuje už i Evropská komise. Brusel kritizuje, že se politici snaží ovládat státní správu, kvalifikované úředníky nahrazují svými kamarády a stát pak nefunguje, jak by měl. Neustálými výměnami úředníků politici poškozují hospodářský růst i konkurenceschopnost, Česko tak přichází o miliardy dotací z evropských fondů.

Zákon proti znásilňování státu dravými politiky. Mnohým nevoní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Státní správu toto propojení s politikou ochromuje. S každým novým ministrem se obměňuje větší či menší část státních úředníků. „Mnohokrát jsme upozorňovali, že tyto zásahy vedou k destabilizaci státní správy,“ řekla ParlamentnímListům.cz bývalá dlouholetá předsedkyně Odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová. Připomíná časté střídání ministrů v resortu zdravotnictví za vlád ČSSD, které zcela ochromilo chod úřadu. „Tehdejší ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla musel půjčit zkušeného úředníka na zdravotnictví, aby zaměstnance naučil běžnou agendu,“ vzpomíná. Kámen na kameni prý nezůstal ani na Ministerstvu průmyslu a obchodu po příchodu tehdejšího šéfa Martina Římana. Ale současnou vládu označila za nejhorší a nejméně kompetentní od 90. let.

Česko neplní podmínky pro vstup do Evropské unie

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, v níž neplatí služební zákon, který by stabilizoval složení úřadu a omezil i příliš úzké propojení státní správy s politikou. Přijetí zákona bylo podmínkou pro vstup Česka do Evropské unie. Zákon je sice schválený od roku 2002, ale nikdy nezačal platit. Jeho účinnost se několikrát odkládala, nyní dokonce až do 1. ledna 2015. A nikdy asi platit nezačne, protože se mezitím přestal politikům líbit. Už proto, že ho připravila ČSSD. Topolánkova vláda začala tedy připravovat nový. Když byl téměř hotov, kabinet padl.

Příprava nového návrhu opět drhne

S příchodem premiéra Petra Nečase začalo nové kolo opět od začátku. A jeho příprava zase drhne. Ministerstvo vnitra mělo návrh zákona o právních poměrech a vzdělávání zaměstnanců, zkráceně zákon o úřednících, předložit vládě do 30. září. „Vzhledem k tomu, že Ministerstvo vnitra ještě předkládalo celý upravený text návrhu připomínkovým místům k posouzení, zda skutečně odpovídá uplatněným připomínkám, požádali jsme pana premiéra o povolení prodloužit lhůtu pro předložení zákona vládě. Premiér povolil prodloužení lhůty na 30. listopadu,“ vysvětlil zdržení ParlamentnímListům.cz Břetislav Oliva z Ministerstva vnitra.

Když zákon nebude, nedostaneme z Evropské unie ani euro

Zákon o úřednících, který by zajistil odpolitizování, zefektivnění a větší transparentnost celé veřejné správy, by měl nahradit služební zákon z roku 2002. „Představuje jednu ze základních předběžných podmínek stanovených Evropskou komisí pro Českou republiku pro čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie po roce 2013,“ potvrdil Oliva. Pokud by právní úprava, která by byla zárukou transparentního využívání evropských financí, nebyla, České republice by hrozily problémy s čerpáním těchto prostředků, přiznává Ministerstvo vnitra. Proto prý Evropskou komisi průběžně seznamuje s kroky, které „Česká republika v přípravě zákona podniká tak, aby bylo zajištěno urychlené přijetí zákona v podobě, která by odpovídala moderní evropské legislativě v této oblasti“. „Předpokládaný termín účinnosti nového zákona o úřednících je 1. leden 2014,“ sdělil Břetislav Oliva z Ministerstva vnitra.

Vláda se probudila, až když Brusel zastavil přísun peněz

Kvůli chybám a podvodům v čerpání dotací letos Brusel přísun peněz do České republiky na několik měsíců pozastavil. Podle eurokomisaře pro regionální politiku Johannese Hahna si vláda teprve pak uvědomila, že může přijít o desítky miliard korun, a začala pracovat na nápravě. „Se změnami jsme zatím spokojeni. Vláda dělá to, o co jsme ji požádali. Ale samozřejmě v příštích měsících vyhodnotíme, jestli to vše také funguje v praxi,“ prohlásil.

Odbory: Nejhorší návrh ze všech, které jsme viděli

Jenže nový návrh zákona vyvolává kritiku. „Je to nejhorší předloha ze všech, které jsme v minulých letech viděli,“ hodnotí přípravy nového zákona bývalá šéfka odborářů státní správy Alena Vondrová, která se podílela na stanovisku odborů k návrhu zákona o úřednících. „Především neřeší depolitizaci státní správy a územní samosprávy a chybí oddělení politické moci od výkonné složky,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Vondrová. Návrh podle ní nepřispívá k boji proti korupci, naopak některá navrhovaná řešení mají spíše prokorupční charakter nebo jsou riziková.

Proč by měl špatný návrh nahradit už fungující lepší zákon pro úředníky samosprávy

Vondrová kritizuje, že služební zákon by se měl týkat nejen úředníků v ústředních orgánech státní správy, ale i úředníků územních samosprávných celků (krajů a obcí), přestože ti „svůj“ zákon už dávno mají. „A funguje dobře, dokonce řeší i odpolitizování úředníků,“ objasňuje Vondrová, že odborům vadí, kdyby špatný zákon měl nahradit dnes dobře fungující zákon o úřednících územních samosprávných celků. Ale politici rozhodli, že nový zákon o úřednících bude platit pro celou veřejnou správu. Dokonce má být rozšířen i na Nejvyšší kontrolní úřad, Akademii věd a další instituce.

Vedoucí úředník – minimálně 18 let a 3 roky praxe

Ale výhrad k předloze mají odbory mnohem víc. Nesouhlasí s tím, že z předpokladů pro zastávání místa úředníka i vedoucího úředníka byla vypuštěna podmínka kvalifikačních předpokladů. Stanovení podmínky dosažení 18 let věku je podle Aleny Vondrové velmi nízké, protože v tomto věku nesplňuje fyzická osoba ucházející se o místo úředníka ani dosažený minimální stupeň vzdělání, a to úplné středoškolské vzdělání. A zcela absurdně je u vedoucích úředníků uvedena podmínka 18 let věku a tří let praxe, což je naprosto nesmyslné, protože obě podmínky nelze současně splnit. „Požadujeme proto zvýšení věkového limitu včetně délky praxe,“ vysvětlila Alena Vondrová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…