Zeman jmenoval vládu: Začněte pracovat. Nenechte se otrávit závistivými hlupáky

10.07.2013 11:15

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne na Pražském hradě jmenoval novou vládu. Předsedou „kabinetu odborníků“ je Jiří Rusnok, bývalý minstr financí a průmyslu, kterého prezident jmenoval již před dvěma týdny. Nyní prezidentovi představil ministry, kteří přijali jeho nabídku.

Zeman jmenoval vládu: Začněte pracovat. Nenechte se otrávit závistivými hlupáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

V minulosti poznal zblízka tři resorty. Po jmenování vlády Miloše Zemana v roce 1998 se stal náměstkem ministra práce a sociálních věcí, poslední rok a čtvrt už v Zemanově kabinetu působil jako ministr financí, když nahradil Pavla Mertlíka. Z vedení resortu financí přesídlil v následující vládě Vladimíra Špidly na pozici ministra průmyslu a obchodu, z něj však po tři čtvrtě roce odešel a od té doby působí v soukromém sektoru, posledních sedm let jako předseda představenstva akciové společnosti ING Penzijní společnost.

Jiří Rusnok vstoupil do ČSSD v roce 1998 a po odchodu z vlády kandidoval v březnu 2003 na sjezdu strany na předsedu proti tehdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi. Získal však necelou polovinu hlasů (147), funkci obhajující Špidla získal 299 hlasů. Už krátce předtím otevřeně podpořil na prezidenta Václava Klause, což bylo v rozporu s oficiální linií ČSSD. Byl rovněž zastáncem velké koalice ČSSD a ODS.

Kritický postoj vůči hlavnímu proudu sociální demokracie si zachoval i v následujících letech. V roce 2006 se dokonce mluvilo o jeho možném vyloučení z ČSSD, když přijal nabídku ministra Vlastimila Tlustého a zasedl do jeho expertní skupiny. Jiří Paroubek tehdy o něm prohlásil, že se myšlenkově již dávno se sociální demokracií rozešel. Od roku 2010 je Jiří Rusnok členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a po zvolení Miloše Zemana prezidentem se stal jeho poradcem v oblasti financí.

Místopředsedou vlády byl jmenován Jan Fischer. Předseda vlády z let 2009-2010 a prezidentský kandidát z letošního ledna bude zároveň vykonávat klíčovou funkci ministra financí. Jeho úkolem bude zejména příprava rozpočtu na rok 2014. Ta byla deklarována jako jedna z hlavních priorit celé vlády.

Dalším významným členem vlády bude ministr zahraničí Jan Kohout. Ten tuto funkci vykonával již ve Fischerově vládě, kdy zvládl i české předsednictví EU. Zkušenosti z Fischerova kabinetu má i ministr vnitra Martin Pecina, který bude druhým místopředsedou vlády.

Jmenován byl i ministr obrany Vlastimil Picek, který jako jediný působil i v dosavadní vládě premiéra Petra Nečase. Je však nestraníkem a proto měl premiér Rusnok velký zájem, aby pokračoval i v jeho kabinetě.

Zeman: Nenechte se otrávit závistivými hlupáky

„Pane prezidente, na základě vašeho pověření jsem sestavil vládu. Dovolte, abych vám představil její členy,“ uvedl premiér Rusnok, načež prezident s potřesením ruky obešel všechny vybrané ministry. Samotné jmenování pak tradičně probíhalo v režii prezidentského kancléře. Jednotliví členové vlády po převzetí dekretu a pronesení tradiční formulky „Slibuji“ podepsali své jmenování.    

Prezident Zeman následně poděkoval premiéru Rusnokovi, že vládu sestavil do čtrnácti dnů, jak slíbil. „Chtěl bych poděkovat také členům vlády za odvahu, se kterou do ní vstoupili. Opustili jste často lépe placená zaměstnání, abyste sloužili své zemi,“ ocenil Zeman. Podle něj je výhodou, že všichni ministři znají problematiku svého resortu, takže se s ní nebudou muset seznamovat. Rovněž ministrům poradil, aby se nenechali otrávit „závistivými hlupáky, kteří v životě nic nedokázali“.

Hlavním úkolem vlády podle něj je zabránit politickým tlakům na vyšetřování a zajistit nezávislost vyšetřovatelů a státních zástupců. „Věřím, že budete zárukou toho, že se aféry nebudou zametat pod koberec a z mafiánů se nebudou stávat spořádaní občané,“ popřál Zeman.

„Uděláme vše proto, abychom naplnili své ústavní funkce a sloužili tak ve prospěch občanů této země,“ ujistil premiér Rusnok. Ceremoniál jmenování pak skončil neformálním přípitkem.

Premiér: Jiří Rusnok

Místopředseda a ministr financí: Jan Fischer

Místopředseda a ministr vnitra: Martin Pecina

Ministr zahraničí: Jan Kohout

Ministr obrany: Vlastimil Picek

Ministryně spravedlnosti: Marie Benešová

Ministr školství: Dalibor Štys

Ministr práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministr zdravotnictví: Martin Holcát

Ministr průmyslu a obchodu: Jiří Cienciala

Ministr dopravy: Zdeněk Žák

Ministr zemědělství: Miroslav Toman

Ministr životního prostředí: Tomáš Podivinský

Ministr pro místní rozvoj: František Lukl

Ministr kultury: Jiří Balvín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…