Zeman už má vedoucí úlohu jako KSČ, říká zkušený novinář. A naříká nad těmi druhými

01.08.2013 10:41

Všichni Zemanovi vrstevníci odešli z politiky a on hraje své šachy s politickými dorostenci typu Bohuslava Sobotky a Michala Haška. I díky tomu si prezident vymohl něco, jako byla vedoucí úloha KSČ. A ani to nemusel uzákoňovat, uvádí pro ParlamentníListy.cz zkušený politický komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. Ten tvrdě kritizuje Rusnokovu vládu za to, že pořádá velké čistky ještě předtím, než vůbec požádala sněmovnu o důvěru.

Zeman už má vedoucí úlohu jako KSČ, říká zkušený novinář. A naříká nad těmi druhými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

 

Patnáct řádek na každé ministerstvo v textu programového prohlášení

 

„Tohle programové prohlášení kabinetu Jiřího Rusnoka má mít přibližně deset stran, takže na každý resort připadá půl stránky, to je patnáct řádek strojopisu,“ konstatuje Pečinka, že prezidentem podporovaná vláda rezignovala na to, co dělaly všechny předchozí vlády, tedy připravit obsáhlé programové prohlášení.

„Místo toho, pro mne úplně nepochopitelně, většina ministrů, jsou tam i výjimky jako ministr životního prostředí nebo zdravotnictví, se věnují čistkám na úřadech. To je obrovský precedent, který tady ještě nebyl,“ upozornil novinář.

Ministři bez důvěry dělají čistky nejen na úřadech, ale i ve státních firmách

Nový úřednický kabinet Jiřího Rusnoka je ve funkci necelé tři týdny, přesto ministři – prozatím bez důvěry – mění vrcholně postavené úředníky ve svých rezortech i zástupce státu na klíčových postech ve státem vlastněných firmách. Komentátor Reflexu poukázal především na obecně kritizované jednání nového ministra dopravy Zdeňka Žáka, jenž prosadil výměny v dozorčí radě Českých drah, které vedly k odvolání šéfa Českých drah Petra Žaludy. Nejen bývalý generální ředitel, ale i odborníci a politici z ODS i ČSSD jsou přesvědčeni, že za odvoláním Žaludy je především osobní antipatie ze strany ministra Žáka.

I Bohumil Pečinka říká, že v tomto případě šlo především o vyřizování osobních účtů. „Ministr dopravy si vyloženě vyřizuje osobní účty s panem Žaludou. Já to opravdu nechápu, kdyby aspoň počkal týden po hlasování o důvěře vládě. Kdyby měli aspoň osmdesát, devadesát hlasů, stál by za nimi alespoň nějaký mandát. Ale teď za nimi vůbec žádný mandát pro tyto změny není,“ kritizuje Pečinka.

Ministr dopravy – známý známého, králík, kterého někdo vytáhl z klobouku

Problém vidí politický komentátor především v tom, že ministr dopravy je „známý známého“. „Dostal se do vlády jako králík, kterého někdo vytáhl z klobouku, a najednou dělá čistky v druhém největším státním podniku,“ konstatuje novinář. A kritizuje, že v televizním pořadu Události, komentáře ministr dopravy zdůvodnil, proč nemůže se změnami na klíčových postech v Českých drahách počkat týden po hlasování o důvěře tím, že by někteří věřitelé mohli poslat do konkursu společnost ČD Cargo.

„Když tohle řekne ministr, je to jako šíření poplašné zprávy. I kdyby si to myslel, má dělat všechno pro to, aby takovou hrozbu odvrátil. Navíc to řekl takovým způsobem, jakoby vyzýval věřitele, ať takový návrh na konkurs podají. Tady nikdo nemyslí na stát, všichni jen chtějí realizovat své osobní zájmy. Je to hrozné,“ povzdechl si Bohumil Pečinka.

Neprošli volbami, nikdo za ně neručí, jsou v politickém vzduchoprázdnu

Známý publicista je přesvědčen, že by vláda Jiřího Rusnoka měla s personálními změnami počkat až po hlasování o důvěře. I kdyby nezískala většinovou podporu, ale jen třeba 80 hlasů z dvou stovek poslanců, dalo by se říci, že mají alespoň nějakou podporu.

„Teď za nimi není nic, žádná politická strana, neprošli volbami, nikdo nikam nekandidoval, nikdo za ně neručí, jsou v politickém vzduchoprázdnu. Jsou to jen samozvaně vybrané tipy, motivy, proč je vybrali, jsou různé, oni prostě ještě nemají právo dělat takové věci,“ je přesvědčen komentátor Reflexu. Ministři si musí být podle něj „strašně jisti, že i když nedostanou důvěru, že v těch křeslech zůstanou dál a že prezident Miloš Zeman bude vládu držet“. „To nemá jiné racionální zdůvodnění, jiný důvod nevidím,“ potvrdil.

Dělají to ve špatnou dobu, měli by týden počkat

Je nepochybné, že další změny v dozorčích radách státních podniků se chystají i v dalších resortech. Ministr financí Jan Fischer v televizním pořadu OVM potvrdil, že plánuje odvolat občanské demokraty Alexandra Vondru, Ivana Fuksu i Marka Šnajdra, protože to nejsou odborníci podle jeho gusta. Snaží se Rusnokova vláda mocensky ovládnout strategické podniky a klíčové posty? „Určitě. Ale ta snaha není nelegitimní, je oprávněná, ale legitimita vzejde až z hlasování o důvěře. Oni to dělají ve špatnou dobu,“ říká Pečinka.

Za příklad dává ministra zdravotnictví Martina Holcáta a ministra životního prostředí Tomáše Podivínského. „Oni v těch resortech už dřív pracovali, znají je a dokáží posoudit, kdo je a kdo není kvalitní. Ty změny budou dělat postupně. Ale když někdo přijde a chce si vyřizovat osobní účty nebo resortu nerozumí, tak je podivné, když dělá závažné personální změny ještě před hlasováním o důvěře,“ namítá.

Zeman si s politiky hraje jako kočka s myší

Současné politické problémy vyplývají podle Pečinky z toho, že v politice je dnes jediný silný hráč, a to je prezident Miloš Zeman. „Když všichni jeho vrstevníci z politiky odešli, zůstává na scéně silná generace politiků jako je Bohuslav Sobotka nebo Michal Hašek, kterým je mezi 35 až 40 lety, Miloš Zeman se na ně dívá jako na dorostence, a ty své politické šachy nemá vlastně s kým hrát. On za půl roku celou politiku ovládl, nic se bez něho neděje,“ vysvětlil novinář, že politici ani nalevo ani napravo mu nejsou schopni konkurovat. „On sice někdy nehraje úplně fér, ale nedá se mu upřít, že hraje dobře,“ dodává.

I když prezident nemá žádné velké pravomoci, nemá za sebou policii ani jiné represivní složky, nemá žádný rozpočet, aby si mohl politiky kupovat. „On to utáhne na síle své osobnosti, roli v tom hraje směs obdivu a strachu. Vydobyl si podobnou pozici, jako byla zakotvena vedoucí úĺoha KSČ. Zeman si vydobyl něco podobného, aniž by to potřeboval uzákonit,“ konstatoval novinář, jak je zajímavé, že se všichni politici bez ohledu na stranickou příslušnost Miloši Zemanovi podřídili. I „nešťastný“ úřadující šéf ODS Martin Kuba, který by měl podle Pečinky „stát na barikádách a kritizovat Zemana, ale stačí, aby mu prezident zavolal, on přijede do Lán a baví se s ním o energetice“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…