Zeman vyjel z Prahy: Jsem starý sešlý muž. Nepotřebuju novinářské předžvýkávače názorů. Ekoteroristé, zavřený korupčník, mafie...

02.02.2015 14:30

REPORTÁŽ Dal jsem vám patnáct miliard. Ubytovací mafie tuneluje stát. Trochu jste to tu s těmi dotacemi pokazili. Na paškál si vzal i ekoteroristy a kabelky Jany Nagyové. Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Řada zastávek v rámci jeho programu je nepřístupná i novinářům. První setkání s veřejností je v plánu v podvečer v krajském městě.

Zeman vyjel z Prahy: Jsem starý sešlý muž. Nepotřebuju novinářské předžvýkávače názorů. Ekoteroristé, zavřený korupčník, mafie...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Ústeckého kraje

Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

Příjezdem ke krajskému úřadu v Ústí nad Labem a přivítáním hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) začalo prezidentovo několikadenní turné v severočeském regionu. „Připomínám Terezín – to se vidíme hned po týdnu, že?“ připomenul hned po výstupu z vozu hejtmanovi společné setkání na pietní akci před pár dny. První květinu převzala Ivana Zemanová, která po boku manžela mlčky setrvala po celý zbytek dopoledne, jen s občas prohozeným poděkováním či úsměvem. Další pugét putoval do náruče hlavního hosta. „No, to není střední kytka, to je velká kytka,“ zhodnotil Miloše Zeman. „Velký muž, velká kytka,“ snažila se zalichotit manželka hejtmana. Delegace  na pár minut odkráčela k jednání mezi čtyřma očima do hejtmanovy kanceláře. Zelené ani červené karty se nekonaly.

Za improvizaci máte jedničku. To Karlovy Vary naopak nezvládly...

Hodinu před polednem se s Milošem Zemanem mohli v jednacím sále setkat všichni zastupitelé kraje spolu s nově zvolenými starosty měst a obcí. Hejtman Oldřich Bubeníček tam oficiálně uvedl návštěvu. „Vítám vás, pane prezidente, v kraji, kde vznikla česká státnost. V kraji, který je energetickým srdcem republiky, ale kde je také široká zemědělská činnost: Jen tady máme jediný okres, který nabídne chmelařství, zelinářství, ovocnářství, vinařství... To jinde nenajdete,“ řekl. Prezident jako první kvitoval, jak se v Ústeckém kraji popasovali s přípravou návštěvy. „Tímto chci poděkovat za projev jedné z největších českých vlastností, kterou je schopnost improvizace. Původně jsem totiž měl nejprve jet do Karlovarského kraje, ale tam teď mají nějaké starosti s výměnou hejtmana, proto došlo na poslední chvíli k výměně krajů. Oceňuji zdejší operativnost,“ vychválil region v pozitivním úvodu.

Dal jsem vám 15 miliardy, připomněl Miloš Zeman a mluvil o pytlíku mouky

Následně se pokusil popsat svůj vztah k tomuto severočeskému regionu. „Karel Havlíček Borovský napsal, že 'Přátelé dávají spoustu dobrých rad, ale málokdo dá pytlík mouky'. Když jsem byl předsedou vlády, vláda vám dala 15 miliard nevratné dotace na zahlazování škod po těžbě uhlí. Využili jste je k bohulibým účelům a v dubnu si budete moci všichni prohlédnout důsledek – v Terezínském křídle hradu se připravuje výstava Země znovuzrozená, která ukáže efekt revitalizací zejména v Ústeckém kraji,“ pozval všechny na expozici, kterou už nyní připravuje nejznámější český rekultivátor a držitel Ceny hejtmana Stanislav Štýs.

Jura řekl: Chcu to tady. Nepotřebuji předžvýkat názor

„No, ale teď už nejsem premiér. Jsem prezident, takže dalších 15 miliard nabízet nemohu. Ale mohl jsem pro vás udělat aspoň to, že jsem na žádost dvakrát přijal zástupce společnosti Nexen a projednával její umístění do vaší průmyslové zóny,“  zmínil dále s připomenutím, že k tomu hodně pomohl člen bývalé Rusnokovy vlády a dnes vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj, když  Nexen uvažoval i o Polsku. „Jura Cienciela říkal: Já jsem sice původem Polák, ale chci, aby to bylo v České republice... Choval se jako odpovědný český politik,“ vyzdvihl prezident. Dále pokračoval tím, že mu před časem nějaká reportérka řekl, že rozděluje národ. „Národ nerozdělují lidé, ale názory. Ale jsou důležitější dělící čáry, což je třeba si uvědomit právě v tomto kraji. Máte tu řadu problémů, znáte na ně má stanoviska – ať jde o limity těžby uhlí, problém jezů na Labi nebo takzvaných nepřizpůsobivých, což je akutní zejména ve Šluknovském výběžku. Z tohoto pak vzniká mediální bouře a já vám chci říci: Čtěte zpravodajství, nečtěte politické komentátory.  Jsou urážkou  inteligence našeho národa. Svůj komentář si má udělat každý sám. Nepotřebuje ho předžvýkat,“ vzal si na paškál výkvět politického pisálkovství.

Nejhloupější zákon? Ten pro mafii ubytoven

V diskuzi se zastupiteli a starosty kraje se první ke slovu dostal starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Zkritizoval polostání podnik ČEZ za to, že hodlá obrovský objekt o osmi podlažích prodat do soukromých rukou, místo dohody s obcí, která měla zájem se jej ujmout a zamezit, aby se z něj stala ubytovna pro sociální případy. „Intervenovali jsme, kde se dalo. Teď to zakoupí spekulant a přistěhuje tři sta obyvatel do dosud klidné části? Až se naplní naše černé scénáře, bude mnohem nákladnější sem pak posílat kordon s policisty...“ upozornil prezidenta. Ten si nenechal ujít příležitost komentovat práci někdejších zákonodárců. „Jeden z nejhloupějších zákonů je o státním příspěvku na bydlení. Mnohačlenná rodina bydlí v garsonce za devět tisíc. Inkasuje je od státu mafie ubytoven. Ti nepřizpůsobiví nemusí platit nájem, tudíž nemají potřebu pracovat. Jediný, kdo na to doplácí, je stát. Nemělo by jít o výdělečnou činnost, díky níž ubytoven přibývá jako hub po dešti. Je to tunelování státních prostředků,“ vyjádřil se k tématu s tím, že hejtman bude jistě konkrétní případ znát lépe. „Také o něm slyším poprvé, ale můžeme si potom říci podrobnosti a pokusit se jednat s ČEZ, zda lze výběrové  řízení na budovu ještě zrušit či podobně. Ovšem soukromé vlastnictví je nedotknutelné,“ reagoval Oldřich Bubeníček.

Téma limitů těžby uhlí z pozice odpůrců oprášila starostka Litvínova Kamila Bláhová. Nejdříve jí Miloš Zeman „povolil“ sednout a mluvit blíže ke stolnímu mikrofonu. „Jsem starý sešlý muž, musíte na mě nahlas. Dáma má vždy sedět,“ vyzval ji, aby nestála. Starostka měla několik dotazů týkajících se prolomení limitů těžby uhlí, které v Litvínově nemá podporu ani nyní, kdy žena vystřídala na nejvyšším postu MIlana Šťovíčka – ten člence ANO 2011 dnes dělá místostarostu. Apelovala, že by nejdříve Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo jasně říci, kam vytěžené uhlí půjde, když by se měla bourat lidská obydlí, aniž by se navíc vědělo, zda tuto surovinu stát skutečně potřebuje. „Proč nejdete diskutovat také s odpůrci, ale chystáte se jen za těžaři a odboráři. Lidé z Horního Jiřetína a Litvínova nebudou mít prostor s vámi diskutovat,“ pokračovala s dalším dotazem: „Proč stát nezvýší poplatky těžařům, aby se pak vrátily regionům, které jsou postižené? Na rekultivace, obnovu infrastruktury, sociální dimenzi...“

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

Když jsem byl malej kluk.... potopili vísku

Miloš Zeman připomněl, že v Horním Jiřetíně před lety byl a že věc má dva aspekty – zda se bourají lidská sídla, či nikoli. Komentoval v souvislosti s tématem také exportní politiku, kdy souhlasil s tím, že vedle tepla se vyrábí i elektřina, a ta by neměla být vyvážena za dumpingové ceny. „Co se týče obydlených oblastí, můžu jen odkázat na novelu horního zákona, kdy se těžaři musí dohodnout s vlastníky domů. „Očekávám velkorysou nabídku od těžební společnosti. Co se týče poplatků z těžby uhlí, podporuji vytvoření zvláštního fondu, ale nejen na rekultivace, ale na zlepšení životních podmínek obyvatel tohoto regionu,“ reagoval obsáhle na dotazy litvínovské představitelky.

Připojil i vzpomínku. „Když jsem byl malej kluk, byl jsem s maminkou v městečku Zahrádka, které je dnes na dně želivské přehradní nádrže.  Vždy, paní starostko, rozhodujete ne mezi dobrem a zlem, ale mezi menším a větším zlem. O potřebě pitné vody pro Prahu se nepochybuje... Když vezmu kalkulačku, vyjde mi, že menší zlo je prolomení limitů těžby,“ zakončil téma s dovětkem, že si každopádně váží i názorů odpůrců.

Dotace? Tak to je „voda na mlýn“ kritiků. Vy tu máte zavřeného korupčníka

Starosta Dubí Petr Pípal zmínil nelibost, že evropské dotace na příští období nejsou rozdělovány rovnoměrně. „Bude i krajský rozměr?“ ptal se. Miloš Zeman po obecné odpovědi připomněl, že nyní místo 28 operačních programů je jeden velký regionální mimo jiné proto, protože jde jednak o to, kolik se tam nasype peněz, a také, aby nedocházelo ke zločinům: „Vracet nevyčerpané miliony Bruselu, to je skutečně zločin.“

Nemohl minout ani ústecký „průšvih“. „Slovo do vlastních řad, milí přátelé, zrovna tady jste měli  NUTS II Severozápad a hrozilo vám, že nedostanete nic a ještě budete zpátky platit. Ředitel Kusnierz sedí ve vězení. Z těchto důvodů byl možná program zneužit pro kritiku všech regionálních programů,“ popíchnul místní politiky. „Ani dnes nám pan prezident nezapomněl připomenout NUTS. Prošli jsme si očistcem,“ povzdechl si hejtman Bubeníček.

Ekofanatici, ano, jen to tak řekněte

Poslední dotaz položil senátora Jaroslav Doubrava. Zmínil patnáct let nedostavěný úsek dálnice D8, za čímž stojí ekologičtí aktivisté. „Ekoteroristé mají větší pravomoci než volené orgány obcí. Mohou blokovat dálnice a výstavbu obecně. Není nejvyšší čas zabývat se omezením pravomocí těchto uskupení? Nechápu, proč se někdo z Brna vyjadřuje k Ústí nad Labem. Také by tedy měli nést odpovědnost za způsobené obstrukce,“ apeloval Doubrava.

Prezident uvedl, že Evropská komise vedle zákona o státní službě protestovala i v případě ČR proti dosavadnímu zákonu o EIA. „To je nepříjemné, ale dává to možnost zákon upravit, aby nebylo možné se neustále odvolávat a podobně. Pracuje se na něm. Instituce jako Ekologický právní servis z Brna, která se teď přejmenovala, aby se trochu zamaskovala, nemá co činit s rozhodováním občanů těch nešťastných nedokončených patnácti kilometrů. A – já používám spíš termín ekofanatismus,“ odpovídal prezident a zmínil dva, médii již zmiňované podobné případy.  Jeden ze Zlínska, kdy výstavbu páteřní komunikace zablokovali aktivisté kvůli třiceti kusům křečka polního, a jeden z Přelouče, kde výstavba zdymadla stojí na výskytu motýla modráska. „Už vidím radní města, jak se vyzbrojí síťkou a půjdou hledat městské pozemky, kam přemístit motýla,“ zesměšnil ekology a povzdechl: „Kdyby to nebylo k pláči, tak by to bylo k smíchu.“

Prezident má novou hůl. Od studentů. Kabelku prý nekupoval tam, kde Nagyová

Hlavu státu doprovázela jeho žena Ivana Zemanová, a to až do chvíle podpisu prezidentského páru do pamětní knihy kraje a předání darů. Mezi nimi byly například koše regionálních produktů. „Když se dívám na ten koš, napadá mě proso, pohanka, oves, nepochybuji, že maso je sójové, tedy rovněž dietní,“ zavtipkoval směrem ke své dietě Miloš Zeman, který dále dostal ručně vyráběné výrobky, mezi jiným i dřevěnou hůl z dílny středoškolských studentů, kterou hned vyzkoušel. První dáma byla sklem s českým granátem. Miloš Zeman pro změnu předal dary za Hrad.  „Pro pana hejtmana vitráž se znakem. Je to vybrané od srdce,“ podotkl. Dalším darem byla luxusně vyhlížející černolesklá kabelka v dárkové kazetě. „Pokud by tu byl nějaký novinářský zločinec, tak raději dopředu podotýkám, že není kupovaná v Pařížské,“ šťouchl do kauzy Jany Nagyové, dnes Nečasové, a jejích věhlasných darovaných kabelek.

V poledne se první dáma od průvodu odpojila a věnovala se až do večera samostatnému programu. Prezident pokračoval neveřejným setkáním s řediteli příspěvkových organizací, které kraj zřizuje, a také zástupci Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, které šéfuje bývalý europoslanec Richard Falbr. Nejen veřejnosti, ale i médiím – kromě hradních – bylo odpoledne nepřístupné i setkání s vedením společnosti Český porcelán Dubí, starostou města i zaměstnanci podniku, který je jedním ze čtyř výrobců porcelánu s cibulovým vzorem na světě. Odpoledne zamíří nejvyšší představitel státu ještě do Lázní Teplice, kde mimo jiné poobědvá se senátory a poslanci zvolenými za Ústecký kraj.

V podvečer se vrátí do krajského města, aby se v 17 hodin v kinosále Domu kultury setkal s občany města. Večeři následně stráví s radními kraje a vybranými významnými osobnostmi kraje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…