Zeman vynadal Jaceňukovi, naší národní bance a Řecku. A pochválil...

18.02.2015 15:11

REPORTÁŽ Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Královéhradeckém kraji odstartovala dnes dopoledne. Hlavu státu před budovou Krajského úřadu přivítal hejtman Lubomír Franc. Po soukromé schůzce následovala diskuse s krajskými zastupiteli. Zajímala je situace na Ukrajině, kroky České národní banky i jeho odhad výsledků příštích voleb. Prezident zde také oznámil, že tamní polní nemocnice zamíří do Jordánska.

Zeman vynadal Jaceňukovi, naší národní bance a Řecku. A pochválil...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman spolu s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

V rámci třídenní návštěvy kraje navštíví prezident především okres Trutnov a Rychnov nad Kněžnou, na něž se nedostalo při jeho loňské návštěvě. Hejtman Franc připomněl, že Rychnov patří mezi okresy s nejnižší nezaměstnaností. Miloše Zemana ale čeká také část okresu Hradec Králové. V úvodu svého projevu upozornil, že ve Státním fondu dopravní infrastruktury je nyní již 90 miliard korun, které leží bez užití na bankovním účtu, a podpořil, aby část těchto financí byla přesunuta na kraje. Hejtmanovi přivezl stolní lampu, kterou obdarovává politiky, kteří kumulují funkce.

Prezident pochválil hospodaření kraje

„Uvítal jsem, že hospodaříte s přebytkem, kéž by tak hospodařil i stát,“ řekl zastupitelům prezident a slovem podpořil také činnost takzvaných hospiců, které umožňují důstojný odchod ze života a jež v kraji fungují například v Rychnově nebo v Hořicích. „Jsem rád, že se o vás nepíše. Novináři píší o katastrofách, protlačit do tisku pozitivní zprávu je téměř nemožné. Jste právě klidný, rozvíjející se kraj, který nemá korupční a jiné skandály, a to je prostě to, co bych si v každém kraji představoval,“ sdělil Miloš Zeman a přenechal slovo zastupitelům a prostor diskusi.

Sociálního demokrata Petra Kebuse zajímal prezidentův názor na devalvaci koruny, kterou provedla Česká národní banka. „Víte, že mám rád expresivní výrazy a soudy. Teď budu mluvit jako ekonom i politik. Jsem proti devalvaci koruny, protože ji pokládám za ekonomicky neefektivní. Jestliže Česká národní banka tvrdí, že díky devalvaci ekonomika roste, tak si zřejmě nevšimla, že došlo k poklesu pohonných hmot zhruba o padesát procent. Devalvace koruny je podle mého názoru rozložena, aby banka oddálila vstup České republiky do eurozóny, protože při tomto vstupu každá banka ztrácí část svých kompetencí a přechází pod Evropskou centrální banku,“ vysvětlil svůj postoj Miloš Zeman.

Bez odpovědi nezůstaly ani dotazy ohledně bojů a situace na Ukrajině. „Jaká je vaše prognóza vývoje?“ ptal se krajský radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Zeman odvětil, že jakmile jsou zbraně dodávány jedné straně, samozřejmým důsledkem je, že druhá strana získá zbraně od druhé strany. „Několikrát jsem mluvil s Porošenkem a považuji ho za člověka, který je schopen prosadit mírová jednání. Velice ostře jsem se vyjádřil o ukrajinském Jaceňukovi, který prohlásil, že v roce 1943 Sovětský svaz napadl Německo a cestou okupoval Ukrajinu. Je to doslovný překlad. Jsem toho názoru, že je-li premiérem člověk, který nezná dějiny, je velmi obtížné si představit, že by mohl být úspěšným předsedou vlády. Právě on má tendenci na rozdíl od prezidenta neustále prodlužovat občanskou válku, pouze u některých skupin obyvatelstva to přináší politické body,“ uvedla hlava státu.

Polní nemocnice zamíří pomáhat do Jordánska

Ředitel Krajského vojenského velitelství v Hradci Králové Karel Filip se prezidenta ptal na snižování počtu krajských ředitelství. Kromě odpovědi se však dozvěděl o včera rozhodnutém osudu zdejší polní nemocnice. „Obecně jsem pro posilování krajů a přimlouvám se, aby tam, kde nejsou krajské soudy, byly zřízeny. Podobně jako krajská policejní ředitelství. Možná se budete zlobit, ale já vám na základě včerejší jednomyslné dohody musím říci, že vám z kraje odebereme polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech. Jordánsko je stabilní stát, kde je šest set tisíc uprchlíků,“ řekl Miloš Zeman a dodal, že je proti umisťování uprchlíků v České republice. „Měli bychom jim pomáhat tam, kde je jejich přirozené kulturní prostředí. Jsem tedy pro rozšíření krajských velitelství. Na druhé straně vám sděluji, že vám sebereme polní nemocnici,“ podotkl prezident.

Otakara Kalendu zajímalo, jak hlava státu vnímá současná jednání Evropské centrální banky o kvantitativním uvolňování v souvislosti s Řeckem. „Tisknout bankovky je to nejjednodušší, co můžete udělat, což je kvantitativní uvolňování a je to takzvaná inflační emise. Tím umažete část stáního dluhu ve znehodnocené měně. Abych se vrátil k Řecku. Průměrný starobní důchod v Řecku činil padesát tisíc korun měsíčně. Pro srovnání u nás je to jedenáct tisíc. Po takzvaných restriktivních opatřeních klesl starobní důchod na třicet devět tisíc korun. Řekové si prostě žili nad poměry a za to euro nemůže. Je to projev zoufalství nad nízkou efektivitou ekonomiky a příliš štědrými sociálními výdaji. Nikdy bych si nedovolil požadovat, aby průměrný starobní důchod u nás byl padesát tisíc. Řekové si to dovolili, přitom jejich ekonomický výkon je nižší než České republiky,“ sdělil Miloš Zeman. Podle něj by Řecko mělo vystoupit z eurozóny, „což říkám už několik let. Mělo by se vrátit k drachmě, drachmu devalvovat a pak by byli konkurenceschopní na evropském i světovém trhu“.

Miloš Zeman daroval hejtmanovi stolní lampu

Odpovídal také na chování Ruska v ukrajinském konfliktu. „Rusko posílá na Ukrajinu zbraně, neoznačené dobrovolníky, někteří z nich uvádějí, že jezdí na východní Ukrajinu na dovolenou. Nedokážu si nyní představit horší místo pro dovolenou než východní Ukrajinu. Ruská komise posílá kyjevské vládě značné částky peněz, u nichž se obávám, že část bude použita na splacení dluhu za plyn Rusku, který teď dosahuje pěti miliard dolarů, nikoliv korun. Zbývající část bude věnována na vyzbrojení ukrajinské armády a chci věřit, že žádné z těchto peněz neskončí u oligarchů,“ řekl Zeman a dodal, že je zapotřebí, aby bylo uzavřeno příměří, zachována integrita Ukrajiny a byla zavedena decentralizace a aby existovala regionální samospráva.

Na závěr převzal vydání knihy Babička od Boženy Němcové, která je se zdejším krajem spojena. Prezident přivezl dar pro hejtmana. „Víte, co je ta velká krabice? Obsahuje stolní lampu, my ji teď nebudeme rozbalovat, ale ukážeme na fotografii. Vždy věnuji stolní lampu těm, kteří zdvojují své funkce, ve vašem případě funkci senátora a hejtmana Královéhradeckého kraje. Protože si uvědomuji, že při tomto zdvojení funkcí musíte pracovat minimálně dvacet šest hodin denně. Aby tak mohli činit, musí pracovat za tmy, a aby mohli pracovat za tmy, potřebují stolní lampu,“ vysvětlil Miloš Zeman, poděkoval zastupitelům zvoleným v komunálních volbách a vyzval je, aby na sebe neposílali udání, jako tomu chodí v některých krajích.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…