Zemanova vláda: Prý může přijít překvapení od Karolíny Peake

02.07.2013 13:54

Jak běží čas od jmenování Jiřího Rusnoka premiérem, objevují se z různých částí politického spektra hlasy, kdo všechno by mohl jeho vládu podpořit. V úvahu přicházejí KSČM a Věci veřejné, pohnutky by se našly i u sociálních demokratů a poslanců pod hlavičkou LIDEM. Naopak o ničem podobném se podle poslance Borise Šťastného neuvažuje v ODS.

Zemanova vláda: Prý může přijít překvapení od Karolíny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Původně zcela beznadějná situace kabinetu Jiřího Rusnoka se začíná zvolna měnit. Už dvě strany, KSČM a Věci veřejné, se vyjádřily, že by ho za určitých podmínek podpořily, rozhodnout se však chtějí až na základě vládního programu. V podobném duchu se ústy své nevyzpytatelné předsedkyně Karolíny Peake vyjadřuje i strana LIDEM.

Sociální demokracie upíná veškerou svou pozornost ke hlasování o rozpuštění sněmovny, které se uskuteční 16. nebo 17. července. „Na výsledek hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny bude samozřejmě ČSSD reagovat podle situace a rozhodne o dalším postupu,“ nechává první místopředseda ČSSD Michal Hašek otevřenou otázku, jak se nejsilnější parlamentní strana poté zachová při hlasování o důvěře Rusnokově vládě.

Rusnokova vláda se dá z pohledu ČSSD považovat za zodpovědnější než Nečasova

Sociální demokraté by mohli mít pro podporu kabinetu odborníků dva hlavní důvody. „Když nebude vůle většiny sněmovny sebe sama rozpustit, tak určitě zazní argument, že je potřeba zajistit správu této země a její řízení. A koneckonců přece Rusnokova vláda se jmény, která spousta sociálních demokratů dobře zná, se dá považovat za vládu spolehlivější a odpovědnější, než byla ta Nečasova nebo než by byla ta Miroslavy Němcové,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podle něj bude spousta sociálních demokratů poháněna i názorem řadových členů, kteří situaci nevyhodnocují v širších souvislostech a nezabývají se dalekosáhlejšími dopady. „Těm nejspíš nebude vadit, když tady bude rádoby prezidentská vláda bez politické a stranické nominace, ale že spousta lidí má tendenci se rozhodovat na té běžné škále, co je nebo není dobré či výhodné pro levicového voliče,“ podotýká Lukáš Jelínek a přidává i druhý důvod, který se ale nejspíš oficiálně zmiňovat nebude.

V sociální demokracii přetrvává pocit, že nejsilnějším levicovým vůdcem je Zeman

„Spousta lidí v sociální demokracii považuje Miloše Zemana za toho stále nejpřirozenějšího a nejsilnějšího levicového vůdce, který přečkal spoustu lídrů, spoustu předsedů sociální demokracie a třeba přečká i Bohuslava Sobotku. A proto je důležitější se při svém rozhodování spíš nechat inspirovat názorem Miloše Zemana než Bohuslava Sobotky,“ považuje politolog instiktivní jednání spousty sociálních demokratů za sebevražedné.

Je ale přesvědčen, že těmto tendencím vyslovit Rusnokově vládě důvěru položil překážku do cesty právě předseda Bohuslav Sobotka tím, že si řekl o druhý pokus při jmenování vlády. „To může sociální demokracii zase na nějakou dobu stmelit a jakoukoli možnou rebelii zažehnat. Protože teď si sociální demokraté řeknou, že jim jde především o jejich vládní pokus a o tom dalším se budou rozhodovat, až kdyby nevyšel ani ten,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Jednotu navenek může strana prokázat odmítnutím kabinetu odborníků

„Od sociálních demokratů by bylo racionálnější, kdyby Rusnokovu vládu nepodpořili. Žádnou pohnutku, proč by jí měli dát důvěru, opravdu nevidím. Naopak by to mohlo vést k nějakému rozkolu a pokud strana chce navenek ukázat, že je jednotná, tak by se měla postavit proti podpoře této vlády,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jakub Charvát, politolog z Metropolitní univerzity Praha.

To u dosud koaliční strany LIDEM má o pohnutce jasno. „Tou nejvýznamnější pohnutkou by bylo pokusit se vyhnout předčasným volbám. Pro její poslance by to mohla být šance, jak ještě skoro rok zůstat ve sněmovně a působit tam dál. Vzhledem k tomu, jak se chovala její předsedkyně, tak tam je otázka, co jí bude nabídnuto. Zatím to vypadá tak, že Karolína Peake je za rozumnou nabídku ochotná se domluvit s kýmkoli,“ myslí si Jakub Charvát.

LIDEM podpoří jakoukoli vládu, jen aby nebyly předčasné volby

Je přesvědčen, že přijít zajímavá nabídka Karolíně Peake třeba ze strany hlavy státu, tak LIDEM může obrátit a své stanovisko změnit. „Dokážu si představit, že strana LIDEM je schopná podpořit Rusnokovu vládu s tím, že stejně nezíská důvěru, a tím si nějakým způsobem zavázat pana prezidenta. A poté podpořit vládu jinou, na níž už se bude podílet, a to by byla vláda Miroslavy Němcové. Je ale otázka, jestli paní Němcová možnost sestavit vládu vůbec dostane,“ upozorňuje politolog z Metropolitní univerzity Praha.

Stejnou pohnutku vidí u strany LIDEM i Lukáš Jelínek. „Ta je úplně nejelementárnější, protože strana LIDEM podpoří jakoukoli vládu, která se pokusí převzít v této zemi otěže s vidinou toho, že se tak podaří zabránit předčasným volbám a kabinet by tak mohl dovládnout do řádného termínu. Strana LIDEM bude totiž ze všech českých partají nejvíc tratit na předčasných volbách, takže proto bude zvažovat podporu jakékoli vládě. Ale na druhé straně bych jí to až tak úplně nevyčítal,“ poznamenává Lukáš Jelínek.

Více zavrženíhodné je v případě rozpočtu Kalouskovo vyjadřování

Nikde přece není psáno, že by některá politická strana nemohla dát důvěru jedné i druhé vládě, zvlášť když to ještě odůvodní tím, že se bude rozhodovat na poslední chvíli podle programového prohlášení. „Mně tento přístup přijde každopádně logičtější než to, co předvádí v posledních dnech Miroslav Kalousek, který tvrdí, že případný rozpočet Rusnokovy vlády nepodpoří za žádných okolností, i kdyby byl sebelepší, protože přece Jiří Rusnok nemá jeho důvěru,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Myslí si, že až v okamžiku, kdy přichází nějaká vládní sestava se svým programovým prohlášením nebo se svým rozpočtem, tak by měly být zvažovány linie programové, personální i osobní důvěry. „I když při hlasování o důvěře se dá přichýlit ke Kalouskovu vidění světa, že ne za všech okolností bude ochoten podpořit vládu se sebelepším programem, tak v případě sestavování rozpočtu by podobné hazardní sklony byly velmi nevýhodné pro celou republiku. Z tohoto hlediska mi počínání strany LIDEM nepřijde až tak zavrženíhodné, i když ta motivace je naprosto jasná: vyhnout se za všech okolností předčasným volbám,“ vysvětluje Lukáš Jelínek.

Jediný hlas v ODS dosud nezpochybnil snahu sestavit vládu v čele s Němcovou

I když dvě hlavní strany dosavadní vládní koalice ODS a TOP 09 se tváří v tvář předvolebním průzkumům bojí předčasných voleb jako čert kříže a Miroslav Kalousek kudy chodí, tudy vypouští slova o invazním komandu na okupovaném území, čímž míní Rusnokovu vládu, objevila se po poslední Výkonné radě ODS informace, že zhruba deset občanských demokratů zvažuje, že by pro ni hlasovalo.

Nad touto informací kroutí poslanec ODS Boris Šťastný nevěřícně hlavou. „Na posledním jednání klubu před tím, než se sněmovna rozešla, jsem nezaslechl jeden jediný názor, ani nezaregistroval postoj, který by hovořil pro podporu vlády Miloše Zemana a Jiřího Rusnoka. V tomto ohledu jsem také nezaznamenal jediný hlas, který by zpochybňoval snahu sestavit koaliční stojedničkovou většinovou vládu v čele s Miroslavou Němcovou,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Šťastný bude o vládě hlasovat podle stranického rozhodnutí

Se znalostí poměrů v Poslanecké sněmovně si troufá říct, že vláda Jiřího Rusnoka důvěru nedostane. „Pak nastupuje druhý pokus a je na prezidentu republiky, koho navrhne. Já bych předpokládal, že v takovém případě už by mohl respektovat jasnou stojedničkovou většinu, která se nabízí pro důvěru stabilní vládě do voleb. Pokud by toto pan prezident nerespektoval, ale je to jeho ústavní právo, pak nastupuje třetí pokus. A já jsem přesvědčený, že ve třetím pokusu bychom byli úspěšní,“ myslí si poslanec ODS.

Prohlašuje, že pro Rusnokovu vládu v žádném případě hlasovat nebude, ale vzápětí své vyjádření upřesňuje. „Budu hlasovat jednotně s klubem občanských demokratů. To znamená, že pokud klub občanských demokratů svým většinovým rozhodnutím bude proti vládě Jiřího Rusnoka, tak samozřejmě budu zcela loajálně hlasovat s klubem občanských demokratů. V takto vážné situaci budu respektovat většinové rozhodnutí poslaneckého klubu a orgánů naší strany,“ vysvětluje svůj postoj Boris Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…