Známý sociolog poslouchá řev kolem restitucí a sčítá hříchy

10.08.2012 4:45

Kdo je ministryně kultury, jak se jmenuje? Ptá se významný sociolog Ivan Gabal, protože členka vlády, která má spolu s Ministerstvem financí v kompetenci zákon o církevních restitucích, je neviditelná. A to by v souvislosti s čím dál bouřlivější diskusí kolem převedení majetku církvím mělo vést podle sociologa k jejímu odvolání.

Známý sociolog poslouchá řev kolem restitucí a sčítá hříchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Kritizuje, že ona, ministr financí ani premiér nevysvětlují, proč je potřeba majetkového vyrovnání s církvemi a jak se dospělo k finanční náhradě, která vzbuzuje nejvíc negativních emocí ve společnosti. Nemůže pochopit, proč vládní politici mlčí, proč se k výbušnému tématu nevyjádřil ještě ani prezident Václav Klaus.

Anketa

Jsou církevní restituce důležité?

hlasovalo: 4927 lidí

„Dokud nedojde ke konfliktu, k průšvihu, tak se u nás věc neřeší,“ konstatuje sociolog. “Je to obrovské selhání ministryně kultury, ministra financí a premiéra,“ dodává.

Církve a ČSSD po sobě plivou

Téma církevních restitucí už se stalo ústředním heslem nadcházejících podzimních krajských a senátních voleb. Emoce už pracují naplno, církve si s politiky sociální demokracie vyměňuji tvrdá obvinění: Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Federace židovských obcí obvinily ČSSD, že předvolební propagandou útočí slovníkem obou někdejších totalit a že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty „třetí říše“, narudo přetřenými gottwaldovskými ideology.

Na jednom z billboardů, které ČSSD v rámci předvolební kampaně připravila, je totiž k vidění pytel s penězi, který anonymnímu prelátovi předává ruka v kvádru. Billboard připomíná karikatury z 50. let minulého století. Ilustrační fotografii doprovází text „134 miliard chtějí ODS a TOP 09 věnovat církvím". Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka naopak označil slovník některých církevních představitelů jako z doby totality.

I církve zaspaly

„Chybí mi komunikace vlády a církví, měly by zdůvodnit finanční částky, jak k nim dospěly, protože ve chvíli, kdy jde země do recese a vláda zvyšuje daň z přidané hodnoty, se dá čekat, že majetkové vyrovnání s církvemi vyvolá diskusi, odpor a emoce. Ale od vlády ani ze strany hlavy státu člověk žádné argumenty, proč je nutné tento krok udělat, neslyší,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra v roce 1989. „V poslední době je vidět, že zažíváme hlubokou krizi vládnutí, kabinet není schopen obhájit vážné kroky, které podniká,“ uvedl sociolog.

Kláštery by hospodařily lépe než stát

Ale Ivan Gabal postrádal i účast církví ve veřejné diskusi. „Tady Česká biskupská konference a Ekumenická rada spoléhala, že to vláda veřejnosti srozumitelně vysvětlí a že má v parlamentu dostatek hlasů, aby zákon prosadila. Ale církev není vyjmuta z diskuse, musí se jí zúčastnit. Jestli církve chtějí vrátit majetek, měly by říci, co dělají v sociální a charitativní oblasti, a dělají toho hodně,“ je přesvědčen sociolog. Také nepochybuje, že by kláštery dokázaly s církevními lesy a pozemky hospodařit lépe než stát. „Určitě by v nich byl větší pořádek než ve státních lesích a ani by se nerozkrádaly,“ soudí.

Negativní kampaň nikomu neprospěje

Gabala nepřekvapuje, že se sociální demokracie chopila tématu církevních restitucí jako v minulosti zdravotních poplatků a radaru, ani že se do diskuse zapojují veřejné osobnosti. „Je to téma, které štěpí společnost do hloubky, na povrch vyplouvají negativní emoce a postoje, přidá se také trocha české závisti,“ vysvětluje. Není podle něj divu, že v době, kdy se nevyšetřují všechny aféry, kdy ministr napadá policisty za to, že dělají svou práci, tak veřejnost nepřijme, když chce vláda převést tolik majetku ze státu na církve. Ale levicovou stranu zase upozorňuje, že církev pomáhá lidem bez domova a sociálně slabým, tedy právě voličům sociální demokracie. „ČSSD by proto měla mít pro restituce církevního majetku hlubší pochopení. Z její strany je to utilitární volební téma, které jí agentury otestovaly jako účinné. Ale takový už je volební boj. Opět převládne negativní forma kampaně, opozice se snaží co nejvíc veřejné mínění vytočit proti vládě,“ povzdychl si sociolog.

Stupňování negativních emocí povede podle něj k dalšímu pohybu po negativní spirále směrem dolů, a to prý neprospěje nikomu, ani sociální demokracii a dokonce ani komunistům. „Negativní kampaní se sociální demokraté snaží překrýt svoje aféry i fakt, že v krajských a senátních volbách obhajují mandáty podivní lidé typu Palase či Vaňhové, kteří páchnou korupcí,“ kritizuje Ivan Gabal. Ale i ODS je podle něj značně kontaminována korupcí. „Postupně na povrch vystupují případy, kterých bude víc a víc,“ předpovídá sociolog. Kritizuje, že se dnes nedělá politika, politické strany nejsou schopny vyjednat kompromis, dávají přednost konfrontačnímu stylu a dochází k celkové frustraci, že vláda není schopna vládnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…