"Drž hubu, ty svině, do kouta lehni..." Známá advokátka dává trestní oznámení na rapera, kterého vyhodili z Českého slavíka

04.12.2013 9:18

Videoklip rapera Řezníka, který rozčeřil hladinu české populární scény hlavně po vyřazení ze soutěže Mattoni Český slavík, zhlédlo více než půl milionu diváků. V mnoha vzbudil odpor, vyvolal různé názory, jiné donutil k zamyšlení, kam až sahá svoboda. A advokátka Klára Samková se rozhodla podat na rapera trestní oznámení.

"Drž hubu, ty svině, do kouta lehni..." Známá advokátka dává trestní oznámení na rapera, kterého vyhodili z Českého slavíka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Rozhodla jsem se, že nejen jako právnička, ale také jako matka patnáctileté dcery vypracuji a podám trestní oznámení na takzvaného umělce, který si říká 'Řezník'. Jeho videoklip 'Ta holka v mym sklepě' je přímým návodem k páchání trestné činnosti a její schvalování. Zejména vizuální složkou tzv. 'autor' se dle mého názoru dopouští trestných činů § 364 - podněcování k trestnému činu, § 365 schvalování trestného činu a to ve vztahu k tr. činům § 352 - násilí proti skupině obyvatelstva a jednotlivci, § 353 - nebezpečné vyhrožování, § 354 - nebezpečné pronásledování, § 356 - podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod - zde vůči ženám, § 185 - znásilnění, § 186 - sexuální nátlak, § 149 - mučení a jiné nelidské a kruté zacházení a § 145 - těžké ublížení na zdraví," sdělila ParlamentnímListům.cz Samková.

Celé vyjádření Kláry Samkové pro ParlamentníListy.cz ZDE.

Podle ní je všeobecně známo, že "umělci" podobného ražení, jako je "Řezník", mají bezprostřední vliv na mládež, na její vnímání hodnot a na to, co je a co není standardem. Jednání "Řezníka" ukazuje, co on sám za standard považuje, s čím se osobně ztotožňuje, a tím vybízí i ostatní mladé lidi k akceptaci takového jednání.

"Upozorňuji, že i tak dochází čas od času k tomu, že skutečně k obdobným krutě násilným činům dojde, a to dokonce z obdobných pohnutek, jaké jsou líčeny coby 'standard' ve videoklipu. To byl také například případ brutálně zavražděné Petry Vondrákové z Jihlavy, ke které došlo v červenci 2013. Takzvané 'dílo' takzvaného 'umělce' Řezníka znevažuje tragédii Petry a podobných zneužívaných dívek, znevažuje status ženy a rozpoutává nenávist mezi muži a ženami. Pakliže je poukazováno na 'svobodu slova', případně 'uměleckého vyjadřování', zastánci takovéhoto názoru se krutě mýlí, neboť svoboda slova končí tam, kde začíná svoboda a důstojnost druhého člověka. Tuto hranici Řezník ani vzdáleně nerespektuje. Doufám, že k mému trestnímu oznámení se přidají i další ženy, kterým není lhostejný osud jejich dcer, a zejména další ženské organizace," uvedla dále advokátka.

Seznamte se s dámami v Poslanecké sněmovně:

Kontroverze a rozpory i na umělecké scéně, mezi stálicemi pop music

Sprostá slova ve videoklipu jsou doplněná podívanou jen pro silné žaludky ("Drž hubu, ty svině, do kouta si lehni..."). Objevuje se tu sexuální násilí postavené na příběhu mnohaletého držení ženské postavy ve sklepě, kde je týrána. Videoklip rozčeřil hladinu české populární scény. Zhlédlo ho totiž více než půl milionu diváků, a tak by mohl mít šanci na ocenění za úspěch. Mohl, ale… Pro někoho nepředstavitelné, pro jiné spíš nepředstavitelné poté, co mu cena byla odmínuta.

Vyřazení autora zmíněného klipu, brutálního rapera Řezníka z Českého slavíka tak přerůstá v pořádný skandál. Někteří umělci se totiž přiklánějí na jeho stranu a organizátory Českého slavíka obviňují z cenzury. Po Tomáši Klusovi, Matěji Ruppertovi, Xindlovi X a loňském Objevu roku, kapele Koblížci, se od soutěže distancoval v pondělí i hitmaker Michal David.

Texty rapera Řezníka jsou (nejen) podle pořadatelů protiprávní

Raper Řezník se přihlásil do soutěže Hvězda internetu, která byla jednou z kategorií Českého slavíka Mattoni a do níž hlasovali lidi po internetu. Řezník díky masivní podpoře své fanouškovské základny skončil na prvním místě. Pořadatelé ho ale navzdory drtivému vedení z ankety vyškrtli. Oficiálně kvůli tomu, že jeho tvorba je v rozporu s právním řádem ČR. 

Raper Řezník je známý také jako Marty (vlastním jménem Martin Pohl). Byl jeden z prvních, kdo na české scéně představil extrémní hudební žánr horrorcore, v jehož písních se rapuje o vraždách, znásilňování, drogách, satanismu, kanibalismu, etnicko-politických tématech. V roce 2011 kvůli textům písní dokonce stanul před soudem, ten ho ale všech obvinění zprostil. V minulosti pak toto jméno zaznívalo i v souvislosti s internetovým prodejem triček, na kterých byla fotografie norského atentátníka A. Breivika.

Kontroverzní osobu znají i uživatelé Facebooku, i když ne všichni možná tuší, že jde o stejného člověka. Na sociální síti má totiž stránku Martyho frky a nutno dodat, že i ona má poměrně širokou obec fanoušků – zhruba kolem 40 tisíc.

Psychiatr Cimický: Pro duševně labilní lidi je video rizikem

Podle psychiatra Jana Cimického je důležitý fakt, že video není určeno se svojí náplní pro úzce vyhraněnou skupinu lidí, která ví, co představuje, jaký má smysl. "Pokud by bylo neveřejné, i když já osobně k němu cítím odpor, nebylo by tak nebezpečné, jako když se k němu mohou dostat široké masy lidí a diváků. Mezi nimi se samozřejmě dají nalézt lidé labilní a na ty může působit negativně v různých směrech. Na druhou stranu je třeba dodat, že většina průměrných lidí se na takováto videa nedívá," řekl pro ParlamentníListy.cz. Možná že odmítnutí organizátorů Českého slavíka tak paradoxně vybudilo zájem větší, než by si kdo přál. Dosud totiž jedno z nejkontroverznějších videí o zavřené dívce ve sklepě vidělo na YouTube přes 500 tisíc lidí.

Podle Jana Cimického se nedá věřit příliš ani prohlášení či obraně tvůrců videoklipu, že v něm jde o ironii či nadsázku. "Ironie je něco jiného, dělá si legraci z vážných věcí, tady ovšem o legraci hovořit nemůžeme. Každý umělec či autor by měl mít v sobě určitý etický, ale i estetický kodex, přes který by neměl jít, obzvlášť v případě, že může taková tvorba zasáhnout široké masy lidí. A to tady bylo s velkou pravděpodobností překročeno, " domnívá se psychiatr Cimický. 

Uplatnění jednotlivých práv je vždy limitováno právy ostatních

Ti, co nejsou právě příznivci rapu, možná až do současných dnů po zhlédnutí kontroverzních videoklipů, neměli o ten Řezníkův zájem. Pokud si však čas udělali, většina takových diváků zřejmě zůstala v němém úžasu či dokonce šoku. A je asi zcela pochopitelné, že nejvíce se obsah dotkl lidí, kteří se při své práci dennodenně setkávají s oběťmi násilí a týrání. I proto reagoval na vyřazení Martina Pohla ze soutěže Mattoni Český slavík například Bílý kruh bezpečí.

„K podstatě demokratických společností patří rozsáhlé pojetí svobody, avšak uplatnění jednotlivých práv je vždy limitováno právy ostatních. Tato nekončící diskuse se aktuálně rozpoutala v souvislosti s vyřazením Martina Pohla ze soutěže Mattoni Český slavík. Toto rozhodnutí vzbudilo opět polemiku o hranicích audiovizuální tvorby a jejího šíření. Bílý kruh bezpečí by rád připojil k této diskuzi několik poznámek, ke kterým ho opravňují rozsáhlé zkušenosti práce s oběťmi trestných činů. Činíme tak s vědomím, že každá rozpoutaná polemika je ale zároveň reklamou poutající pozornost k autorovi a jeho produkci,“ uvedl mluvčí této organizace pro pomoc obětem trestných činů Tomáš Zdechovský.

Připomněl, že ať už z bytostného přesvědčení, nebo z důvodu manýry nesoucí se na vlně fascinace násilím, produkuje hudebník Pohl texty a nabízí produkty, které schvalují brutální násilí, týrání, mučení a ponižování lidských bytostí. „Hudebník často označuje svá díla za nadsázku. Chápou ji ale také tak jejich konzumenti? Je vybízení k násilí jen autorským ‚popisem člověka, který schvaluje, produkuje a vybízí k násilí‘, nebo je to vybízení k násilí samotnému? Kdo to pozná a kdo ne?“ ptá se dál mluvčí Bílého kruhu bezpečí.

Podle něj šíření takové tvorby má vliv na postoje části společnosti, na posun jejich hranic tolerance k násilí, na posilování legitimity týrání a na snižování lidské důstojnosti obětí násilí. „Denně jsme v Bílém kruhu bezpečí konfrontováni s následky takového násilí v reálné podobě, známe pocity ponížení a bolest traumatizovaných obětí, které útok proti lidské důstojnosti, zdraví a životu zažily. Tváří v tvář veřejné produkci a prodávaným produktům, které násilí a ubližování jiným lidem schvalují  a dokonce k němu vyzývají ve jménu svobody vyjádření, si uvědomujeme slabou reakci veřejného prostoru na podobné projevy,“ konstatoval dál s tím, že využíváme vlastní svobody a připojujeme se jménem svým a jménem obětí násilí a pozůstalých po obětech k limitování prostoru pro všechny druhy propagace násilí. Jeho souhlasné přijetí je schopné „postrčit“ některé jedince k činům, a pro ty, kteří mu byli vystaveni, je taková produkce hrubou urážkou.

„A jelikož svoboda nemůže existovat bez zodpovědnosti, zbytek zůstává na orgánech činných v trestním řízení, pokud se jedná o celospolečenskou nebezpečnost, a je na všech lidech, pokud se jedná o lidskou důstojnost, zda se také vyjádří,“ uzavřel své otevřené vyjádření Zdechovský.

Je to za hranicí všeho, co by mělo být šířeno, zní názor právníků

I podle některých advokátů, kteří se v médiích na toto téma vyjádřili, by mělo být nepřípustné podobná videa šířit a rozhodně to nelze posuzovat jako omezování svobody slova. 

To samozřejmě příznivci a fanoušci rapera Řezníka odsuzují a reagují různě. Někteří třeba blogy. 

„Proč se tu nedokáže respektovat fakt, že někomu jinému se tvorba líbit může? Pravděpodobně z přesvědčení, že má někdo právo své etické normy a své vnitřní morální zásady nutit zbytku společnosti z pohledu síly. Možná se jen hodí dodat, že například klip ‚Ta holka v mym sklepě‘ evidentně nenabádá k zavírání žen do sklepa. Stejně tak jako filmy o vraždách nenabádají lidi k vraždám, nebo texty metalových skupin nenabádají k rituálním sebevraždám. Chovat se neuctivě k ženám na základě hodnotově neutrálního hudebního videoklipu může jen duševně nemocný jedinec. Každému mohu jen doporučit najít si něco o horrorcoru a jeho pozadí. Hodí se jen tak na okraj připomenout Jandákovo kdysi slavné prohlášení o závadnosti bigbítu,“ reagoval například David Král v blogu na iDnes.cz.

Nebylo prokázáno, že by Řezník způsobil u někoho nutkání k vraždě

Nicméně je třeba v rámci objektivity dodat, že ačkoli Řezník funguje na tuzemské hudební scéně už léta, dosud nikdy nebylo prokázáno, že by někdo po poslechu jeho nebo podobné hudby šel vraždit. Navíc styl jeho tvorby má přece jen ve škále kontroverzních umění své hodně podobné dvojče. Hudební encyklopedie totiž horrorcore povahou přirovnávají k death metalu.

Jenže ten za sebou oběti má. Členové jistých severských kapel se mezi sebou dokonce vzájemně povraždili. Přesto to prý podle odborníků neznamená, že by to dělali všichni a celý styl se měl zakázat. I když ne každý s tím souhlasí.

Francouzský sociolog Jean Cazaneuve na toto téma vyvolal před časem odbornou diskusi, při které připomínal to, že lidé sledováním násilí prožívají opět svá traumata a násilné fantazie. Tím poukázal na jistá pozitiva – totiž ta, že po sledování znázorněného, ale neskutečného násilí, se pak takoví jedinci zbavují touhy ho provádět i v reálném životě.

Jak zdůvodnili své rozhodnutí organizátoři? Čtěte celé znění jejich dopisu Martinu Pohlovi:

Vážený pane Pohle,

dovolte nám, abychom Vám přesně vysvětlili, proč jsme se rozhodli vyřadit Vás z konečného vyhodnocení soutěže Mattoni Česky slavík – Hvězda Internetu 2013.

Neumíme posoudit umělecký dopad a kvalitu Vaší produkce. Nechceme ji ani cenzurovat nebo omezovat její šíření.

Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám, jak o něm zpíváte třeba ve skladbě „Ta holka v mym sklepě“, jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Proto jsme Vás před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Takto pozdě jsme reagovali proto, že jsme Vaše spojení s násilím zjistili až v závěru soutěže. Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti.    

Je nám líto, pokud jsme ve Vás i Vašich fanoušcích vyvolali naděje na možný úspěch tím, že jsme Vás vyřadili až v samotném závěru soutěže. Pečlivě jsme zvažovali vzniklou situaci a její právní důsledky a mrzí nás, že došlo k následnému prodlení v komunikaci z naší strany.

V Praze dne 27. 11. 2013

Musica Bohemica, s. r. o. (Český Slavík Mattoni)

Karlovarské minerální vody, a. s. (Mattoni)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…