Hledali jsme kancelář Davida Ratha, kterou platíte. A tady je výsledek

07.06.2012 12:24

UVNITŘ FOTOGALERIE Sněmovna platí Davidu Rathovi jeho regionální kancelář v centru Prahy i přesto, že je ´zlý muž ČSSD´ v litoměřické vazební věznici. A pokud si poslanec mandát ponechá, bude mu kancelář proplácena až do konce volebního období v létě 2014. Zajímavé je také zjištění, komu peníze daňových poplatníků tečou na účet. Firmě, která se v souvislosti s Rathem objevuje v médiích už v roce 2002, kdy lékař Rath šéfoval České lékařské komoře.

 Hledali jsme kancelář Davida Ratha, kterou platíte. A tady je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékárna U červeného orla, sídlo poslanecké kanceláře Davida Ratha

Ze zákona má každý český poslanec nárok na placeného asistenta a prostory, ve kterých se bude během poslaneckých pondělků stýkat s občany. O tom, že v některých regionech svého poslance občané prostě neseženou, byly popsány stohy papíru. Že by ale regionální kancelář provozoval poslanec, který svůj mandát ani fakticky vykonávat nemůže? I to je možné, jak dokazuje případ vazebně stíhaného Davida Ratha.

Budeme platit Rathovi kancelář do roku 2014? Možná ano, připouští sněmovna

Poslanecká sněmovna tak stále platí Rathovi kancelář v centru Prahy. Má na ni totiž nájemní smlouvu na celé volební období. ParlamentnímListům.cz to ostatně potvrdil i Roman Žamboch z tiskového odboru sněmovny. Po dobu trvání mandátu platí podle něj smlouvy, které byly s poslancem uzavřeny. „Vzhledem k tomu, že vazba není důvodem pro ukončení mandátu, zůstávají všechny smlouvy v platnosti,“ řekl Žamboch. Neexistuje podle něj ani možnost, ani důvod, jak platby zastavit, jedině že by je prý sám Rath vypověděl. „Což asi z vazební věznice ani nemůže,“ dodal Žamboch.



ParlamentnímListům.cz zároveň potvrdil, že ve smluvní platnosti je stávající oficiální poslanecká kancelář Davida Ratha, uvedená na internetových stránkách poslance, a že k žádným změnám nedošlo. "Je to absurdní stejně jako fakt, že je poslanec ve vazbě. David Rath má teď asi úplně jiné starosti než rušit nájem ve své kanceláři. Policie mu sice brání komunikovat s okolím, ale snad se to nějak vyřeší," doufá Rathův bývalý stranický kolega Jeroným Tejc. Zatím to ale na ´nějaké řešení´ nevypadá.

Anketa

Promluví Rath nepříjemně o poměrech v ČSSD?

hlasovalo: 4160 lidí

"Od pana poslance nemám v tomto směru žádné instrukce," uvedla pro ParlamentníListy.cz Rathova asistentka, dcera někdejší poslankyně ČSSD Nicole Mertinová.

Obklopen lékaři a exotickými vakcínami

Kancelář poslance Ratha najdeme na adrese Havelská 14, Praha 1. Výraznou rudou výlohu lékárny v domě U červeného orla znají nejen Pražané, kteří nakupují na Havelském tržišti zeleninu, ale i čeští cestovatelé. Ti, kteří nechtějí skončit po návratu z expedice na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Bulovka, sem totiž chodí na vakcinaci do Centra cestovní medicíny. Stejně jako lékárnu jej provozuje vlastník celého domu, společnost MedPharm, která je mimo jiné i distributorem léčiv.

Když s dotazem na poslaneckou kancelář v současnosti asi nejznámějšího českého poslance oslovíme personál lékárny v přízemí, dostane se nám strohé odpovědi, ať veškeré dotazy směřujeme na majitelku domu ve třetím patře. Zde však na ceduli vedle dveří najdeme logo dvou firem. Vedle MedPharmu i společnosti MEDON, která se zabývá publikační činností, nebo třeba pořádáním konferencí. "Kancelář pana poslance je o patro výš," posílá nás k nijak neoznačeným dveřím žena, vstupující do kanceláře firmy MEDON.

Nejasné účetnictví Rathovy ČLK

Vraťme se nyní do roku 2003, tedy do dob, kdy David Rath působil ve funkci prezidenta České lékařské komory. Stal se jím v roce 1998 a skončil po sedmi letech, kdy finišovalo jeho sblížení s Paroubkovou ČSSD. Odborný tisk i týdeník Euro tehdy informovaly o 15 milionech korun, které měly chybět v účetnictví ČLK. Sám její tehdejší prezident Rath inkasoval ročně za svou funkci 580 tisíc korun hrubého. Konstatuje to tehdejší zpráva Revizní komise ČLK, kterou ale nadpoloviční většina delegátů 15. sjezdu komory nepřijala.

Rathův plat ale nebyl to jediné, co Revizní komisi zaujalo. Problematických 15 milionů se podle ní týkalo vydávání časopisu ČLK a pořádání akcí ve spolupráci s Komerční bankou. „Na základě smlouvy o spolupráci mezi Komerční bankou a ČLK platila KB za reklamu na akcích ČLK, většinou přes zprostředkovatele, společnosti Medon, Med-Media a Meditempus. Z těchto plateb nebyly v účetnictví v rozporu se zákonem zachyceny asi čtyři miliony korun, které byly použity především na reprezentační akce. Díky této chybě bude ČLK nyní doplácet na daních asi 1,2 milionu korun z příspěvků všech členů,“ cituje Euro ze zprávy kontrolorů.

Rathův exporadce: Šli po nás, kritizovali jsme VZP a Johnův časopis

Podle mluvčího České lékařské komory a někdejšího Rathova šéfa ministerských poradců Michala Sojky je za tehdejším děním v ČLK nutno vidět boj, který vedl Rath s vedením VZP, vydávajícím časopis Pohoda. O něm bylo v souvislosti s lídrem VV Radkem Johnem napsáno mnoho už během volební kampaně do sněmovny v roce 2010. Na stranu VZP se tehdy podle Sojky zřejmě přidala i část členů ČLK. Jenže... Rath sám o své kampani proti VZP uvedl, že se proti největší české zdravotní pojišťovně ozval v roce 2005. O problémech ČLK s účetnictvím se ale hovořilo už o dva roky dříve.

O kanceláři poslance ve svém domě se nechce příliš hovořit ani zaměstnancům firmy MEDON. Přítomnost jedné z nejznámějších tváří Poslanecké sněmovny v domě odmítla anonymní zaměstnankyně firmy telefonicky komentovat s tím, že se máme obrátit na někoho kompetentního. "Možná tu bude někdo odpoledne, nevím, zkuste si zavolat," odpověděla ParlamentnímListům.cz. Fakt, že kancelář v domě normálně sloužila účelu, za kterým byla pronajata, potvrdil ParlamentnímListům.cz mluvčí ČLK Sojka. "Několikrát jsem ho tam navštívil, myslím že tam za ním chodili i občané," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Václav Ivánek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…