„Lynč“ komunistické radní Baborové nebere konce. Zvažuje rezignaci?

27.11.2012 21:15

Veřejný mediální „lynč“ krajské radní pro školství a kulturu Vítězslavy Baborové nebere konce. Studenti třeboňského gymnázia, Pedagogické fakulty, Biskupského gymnázia a několika dalších škol chtějí znovu protestovat. Prý proti obsazení resortu školství komunistkou. Akce se uskuteční ve čtvrtek v Českých Budějovicích. Organizátoři zvou i hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD).

„Lynč“ komunistické radní Baborové nebere konce. Zvažuje rezignaci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Pozvánku na protest rozeslali studenti stávkového výboru středním školám a dalším příznivcům. Někteří se ale zúčastnit nechtějí, prý z principu, jiní naopak. I když o kauze nic nevědí, říkají, že jdou do toho.

"Sami jsme zvědavi, jaká bude účast. Pokud bude chtít přijít i hejtman Zimola, uvítáme ho," řekl vůdce třeboňských studentů Dominik Hořejší.

Ten se zatím nevyjádřil, zda se akce zúčastní. Už před časem vyzval ale k 100 dnům hájení nové koalice. „Nechme ukázat tyto lidi, co umí, pak kritizujme. Byly to demokratické volby a to bychom si měli uvědomit,“ poznamenal hejtman.

Ve čtvrtek by se mělo jednat o druhou veřejnou demonstraci proti krajské vládě ČSSD a KSČM.

"Znepokojení nad obsazením oblasti školství a kultury komunistickou stranou vyjádřil i Akademický senát Jihočeské univerzity," uvedl student pedagogické fakulty Šimon Heller.

Kromě rektora Jihočeské univerzity, místopředsedy TOP 09 a ministra Karla Schwarzenberga, senátora a ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka, podpořil protestující studenty také ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, bývalý kněz a tajemník kardinála Vlka Daniel Hermann, který je původem z Budějovic.

Sama radní Vítězslava Baborová se nechce k protestům vyjadřovat. Už dříve uvedla, že za nesmyslnými protesty nejsou studenti a řadoví lidí, ale někdo jiný. Kdo, to prý říkat nechce. Sama čelí útokům, urážkám, nadávkám. Policii dokonce požádala o pomoc, protože se objevily informace, že před jejím domem na Strakonicku chtějí bivakovat někteří nespokojení studenti. Tuto akci odsoudili i mnozí obyvatelé a politici z pravicově orientovaného břehu.

V politických kuloárech se spekuluje i o tom, že Baborová zvažuje, že se funkce radní vzdá. Prý kvůli obrovskému tlaku. Sama to ale nepotvrdila ani nevyvrátila a nikdo z jejich stranických kolegů se k tomu vyjadřovat nechce.

„Ano, zvažovala to a zvažuje, ale jak vedení strany, tak kraje ji to rozmlouvá, protože by to byla škoda a byl by to zbytečný ústupek studentům, kteří demonstrují, ale mnozí ani nevědí za co,“ podotkl jeden z kolegů zastupitelů Jihočeského kraje.

Proti angažmá Vítězslavy Baborové v postu radní vznikla petice, pod níž se podepsalo na 10 tisíc lidí. Vznikla ale i opačná petice, na její podporu. Ta má nyní 3700 podpis.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…