Vláda schválila referendum k EU, které nejspíš nebude. Víme více

18.01.2012 12:11

AKTUALIZOVÁNO Česká vláda bude prosazovat referendum ve věci schvalování smlouvy o fiskální unii. Šéf kabinetu Petr Nečas tento názor vyslovil už před časem, nebylo však jasné, kdy a zda vůbec se o tom bude rozhodovat. Vláda o referendu k této věci nakonec rozhodla dnes. Proti byli všichni ministři TOP 09.

 Vláda schválila referendum k EU, které nejspíš nebude. Víme více
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

Zda se referendum nakonec uskuteční, zatím není vůbec jasné. Musí k tomu být totiž vydán zvláštní ústavní zákon, pro jehož schválení je nutná třípětinová většina jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu. Podpora tohoto zákona ze strany TOP 09 je však díky negativnímu stanovisku na zasedání vlády patrně nereálná.

ParlamentníListy.cz oslovily poslance TOP 09 a ČSSD a senátory ČSSD a ti v drtivé většině uvedli, že budou hlasovat proti ústavnímu zákonu o fiskální unii EU.

Brífink vlády

Místopředseda TOP 09 a Miroslav Kalousek potvrdil, že TOP 09 referendum ke smlouvě k fiskální unii nepodpoří, neboť se podle něho nejdná o změnu primárního práva, což je i stanovisko ministerstva zahraničí. Dále uvedl, že souhlasí s argumentací Alexandra Vondry k Lisabonské smlouvě, kdy Vondra v Topolánkově vládě říkal, že není nutné referendum. Kalousek také uvedl, že se mu příčí schválit referendum společně s KSČM a ČSSD.

Nečas na to zareagoval s tím, že i v případě, že by se smlouva o fiskální unii schvalovala v parlamentu, tak by to muselo bý na základě článku 10 a), tedy ústavní většinou ve sněmovně i v Senátu. Nečas dále připomenul, že dle ústavy prezidentské smlouvy sjednává prezident a pokud by ji měla sjednat vláda, musel by ji dát zmocnění, které ji doposud nedal. Zdůraznil, že konzistentní postoj prezidenta Václava Klause, který již předeslal, že smlouvu ratifikovat nebude, by bylo i to, kdyby vládě takové zmocnění ke sjednání smlouvy nedal.

Nečas též řekl, že by se referednum nemuselo týkat přímo smlouvy o fiskální unii, ale celého balíku smluv, které se týkají přistoupení ČR do eurozóny včetně přistoupení k evropskému záchrannému mechanismus ESM. Zdá se ale, že VV budou tvrat na referendu k fiskální unii.

Co se týče půjčky ČR MMF 90 miliard korun na krachující státy eurozóny, vláda nerozhodla. Stanovisko ČNB je, že tak vysoká částka je nepřípustná a musela by být případně o dost nižší.

TOP 09 proti

Předseda strany Karel Schwarzenberg ParlamentnímListům.cz sdělil, že o jednání vlády kvůli své zahraniční cestě neví. „Já jsem v Kataru a co se na vládě dělo, nevím,“ řekl ministr zahraničí. Někteří poslanci Schwarzenbergovy strany už předem sdělují, že referendum při hlasování podprovat nebudou.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny z TOP 09 Vlasta Parkanová neodpověděla zcela jednoznačně: "Takové rozhodnutí vlády nepovažuji za příliš pochopitelné v okamžiku, kdy má vláda ve svém vlastním programu přijetí ústavního zákona o rozpočtové kázni. O postoji k tomuto rozhodnutí vlády budeme ve sněmovně v TOP 09 ještě jednat a výsledek nechci předjímat."

"Referendum je nepochybně jedním z demokratických nástrojů rozhodování, ale není ho možné použít vždy, když chybí odvaha rozhodnout prostřednictvím demokraticky ustavených institucí. V dané situaci nepovažuji za vhodné uplatnit tento princip rozhodování. Postoj koaličních partnerů považuji za vyhýbavý až alibistický, a to ještě před tím, než budou na stole oficiální a úplné podklady k rozhodování. Záměr EU zajistit dodržování rozpočtové kázně je přece cílem i naší vlády," říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

"Referendum nepodpořím. Nejedná se o zásah do primárního práva EU. Závazky dodržovat finanční disciplinu jsou i v našem zájmu," sdělila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša říká, že podle ministerstva zahraničí se nejedná o změnu primárního práva, tudíž referendum nutné. "Navíc fiskální pravidla EU jsou méně přísná, než ta, které chceme na národní úrovni. Žádného omezení suverenity se neobávám," říká Lukša.

Podobně argumentuje i Jitka Chalánková. "Referendum v tomto případě nepodpořím. Navíc parametry, o kterých se ve smlouvě vyjednává, jsou neustále pro nás příznivé. Plníme je s rezervou, je to bič na skutečné dlužníky. A to je přece správné. TOP 09 nevysílá populistické signály. Evropa je v ohrožení jako celek. Navíc k ratifikaci ze strany ČR by samozřejmě došlo až v okamžiku přijetí eura," míní poslankyně.

"Svým hlasem ústavní zákon o referendu nepodpořím," uvedla poslankyně Ludmila Bubeníková. Totéž redakci sdělil i další z poslanců Topky Rom Kostřica. Stejně to vidí i poslankyně Gabriela Pecková, která dle svých slov takové referendum v žádném případě nepodpoří. "Z mé strany tvrdé ne," odpověděla.

Poslanec Daniel Korte uvedl, že je proti přímé demokracii vždy a v jakékoli podobě. "Politik je zvolen proto, aby rozhodoval o věcech, o nichž jeho volič rozhodovat neumí, nechce a nemůže. V okamžiku, kdy politik požaduje referendum, říká tím: ´Já nechci rozhodovat´, tedy ´nechci dělat svou práci.´ Tudíž by politik, který vysloví požadavek referenda, měl okamžitě přestat brát plat. Je to čirý alibismus," vysvětlil Korte.

"Návrh referenda považuji za nešťastný a v tuto chvíli nejsem připraven jej podpořit," reagoval poslanec Václav Kubata. Stanislav Polčák uvedl, že souhlasí s postojem ministrů TOP 09. Rudolf Chlad uvedl, že se může vyjádřit až po seznámení s celým návrhem smlouvy. Pokud by se jednalo o větší komplex opatření, těžko si dovede představit referendum.

Rezervovanějí reagoval místopředseda poslaneckého klubu František Laudát: "Nevím nic o konkrétním znění a závazcích. Takže si názor udělám, až to budu vědět."

ČSSD pouze pro obecné refendum

Negativně se k referendu staví i poslanec ČSSD a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček, který redakci stručně sdělil, že takové referendum nepodpoří podobně jako Pavel Ploc.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc řekl, že ČSSD podpoří pouze ústavní zákon o obecném referendu, zvláštní zákon k této konkrétní otázce nikoli. "Občané by měli mít právo rozhodovat v referendu o otázkách, o kterých chtějí oni, a ne jen o těch, které jim předloží vláda, která se vyhíbá své odpovědnosti. Navíc nechápu, proč nechce podpořit rozpočtovou odpovědnost, kterou smlouva podporuje," řekl ParlamenntímListům.cz Tejc.

Podobně reagoval i poslanec Milan Urban. Podpoří jen zákon o obecném referendu v jehož rámci by se mohlo rozhodnout i o fiskální unii. Stejné stanovisko jako Tejc a Urban hájí i poslanec Adam Rykala a Václav Votava.

"Nevím. Příliš složité je odpovědět na něco, co slyším až teď. Myslím, že zrovna v této věci je referendum alibistické," reagoval předseda senátního klubu ČSSD Petr Vícha. Postoj ČSSD v Senátu je klíčový, neboť může referendum pohodlně zablokovat. Místopředsedkyně senátního klubu ČSSD Jiřina Rippelová stručně uvedla, že bude hlasovat proti referendu ke smlouvě.

"ČSSD podporuje referendum k důležitým otázkám. Nechceme jít ale cestou jednorázových zákonů o referendu, vláda je používá příliš úzce a účelově. Usilujeme o prosazení obecného ústavního zákona o referendu. Nedávno jsem ho znovu předložili do PS. Pokud ho vládní strany konečně podpoří, může se konat referendum i ke vstupu do rozpočtové unie. V takovém referendu bychom doporučili občanům hlasovat pro. Jsem pro rozpočtovou stabilitu a omezování zadlužováním, přejeme si ale také zavedení celoevropské daně z finančních transakcí, zrušení daňových rájů a harmonizaci firemních daní," uvedl senátor Marcel Chládek.

Poslanec David Rath uvedl, že na toto téma bude ještě diskuse a zatím si utváří názor. "Je otázka, zda to je tak zásadní věc. Zdá se mi, že kontrola státního rozpočtu v EU je věc technická a neměla by lidem vadit," míní poslanec.

"My oranžoví vždy prosazovli přímou demokracii. Naopak modří mívali výhrady. Že by nyní z nouze ctnost, náhlý strach z odpovědnosti po Lisabonu? Proč to nešlo třeba u radaru? I tak jsou minimálně čtyři následné závažné otázky: 1. kolik referendum bude stát v zemi fungující stylem Promopro a nestarající se o nějaké ty miliardy ve Švýcarsku, 2. Odkud vezmeme peníze? Církvím nebo zvedneme DPH na 50 procent? 3. nebude to vlastně již referendum o EU? 4. bude někdo schopen lidem vůbec vysvětlit, o čem doopravdy hlasují, ´vo co go´? Já o tom pochybuji. Naší vládě většinou nerozumím, TOP 09 a panu knížeti už vůbec ne. No a skutečného odborníka z Bruselu jsem ještě neviděl. Svatý Václave oroduj za nás!" uvedl poslanec Jiří Koskuba.

Komunisté jsou dle slov svého předsedy Vojtěcha Filipa připraveni referendum podpořit. Šéf KSČM to sdělil v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, rp, ova

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…