Akademik z pohraničí to vidí černě: Je to beznadějné, civilizace spěje k zániku

24.02.2013 15:42

JINÝMA OČIMA Ředitel mostecké pobočky Vysoké školy finanční a správní Josef Švec si myslí, že spějeme k zániku stejně jako antická civilizace. Regionální odborník, který je zároveň jednatelem odborné sekce Vzdělávání při Okresní hospodářské komoře v Mostě, je nadmíru pesimistický. Je přesvědčen, že už dávno je pod rozlišovací schopnosti nejvyšších politiků dívat se na cokoli očima běžných lidí. V žaludku mu leží například krátkozrakost fotovoltaiky.

Akademik z pohraničí to vidí černě: Je to beznadějné, civilizace spěje k zániku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Josef Švec

Technická vyspělost a schopnost vyrobit a spotřebovat hromadu věcí nemusí být známkou skutečné vyspělosti. „Po nás potopa. Připravujeme dětem děsivou budoucnost. Hlavně z hlediska osobního. V oblasti morálky rozhodně vyspělí nejsme. A to je nejdůležitější aspekt,“ říká Josef Švec.

Vyspělý antický svět také zanikl

Poukazuje na řadu podobných prvků s antickým světem, který nakonec, byť na vysoké úrovni znalostí, schopnosti a vynálezů, nakonec zanikl. „Existují na to již srovnávací studie. A já nejsem optimista. Pokud se nezmění filozofie těch, co řídí svět…  pokud nebudou brát v úvahu udržitelný rozvoj, ať ekonomický, ekologický, tak se z toho nevymotáme,“ varuje. Politik je, podle něj, něco jako ředitel státu. A stejně jako každý podnik musí mít vizi na dlouhou dobu, chce-li být úspěšným, nelze, aby politici mysleli jen v rámci svého volebního období. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ je skutečně velmi pesimistický.

Solární panely nás také potápí

Chyba je, podle něj, zejména v tom, že se přemýšlí jen na několik málo roků, ne na desítky let, s dlouhodobým výhledem. „Prostě to nevyřešíme, že dáme dotaci na solární panely, které jsou opak neskutečně drahé, a potápí nás to jinde,“ ukazuje jeden z příkladů, kdy, podle něj, s nekontrolovaným nárůstem výroby energie z obnovitelných zdrojů někdo zase vymyslet habaďůru, která z dlouhodobého hlediska je spíš průšvih.

Škola, které šéfuje, se, kromě jiného, na bakalářské i magisterské úrovni zabývá tématy společenské odpovědnosti firem. „Chceme trochu napomoci vnímání, že nelze jen vyrábět, ale i pomáhat kolem sebe. Dát úlitbu není odpovědnost!“ podotýká.

Řešení? To už nejde

Řešení všeho je však složité. „Já si myslím, že to už nejde,“ říká. Bylo by potřeba ovlivnit politiky, a to se jeví jako dosti složitý úkol! „Svět je politicky tak odtržen. Politici se utápí hrátkami mezi sebou. Impulzy zezdola můžou jen těžko vnímat!“ cítí zoufalství vysokoškolský odborník.

Jeden z jeho kolegů Vilém Kunz, který působí jako odborný asistent na Katedře marketingové komunikace Vysoké školy finanční a správní, napsal vloni knihu Společenská odpovědnost firem. Teoretická východiska jsou v publikaci doplněna i o výsledky řady výzkumů realizovaných k problematice v České republice i ve světě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…