Amnestie a Union Banka? Propojení prověřím, slíbil Blažek u Moravce

20.01.2013 13:00

Hosty Otázek Václava Moravce byli ministr spravedlnosti Pavel Blažek a jeho stínový protějšek z ČSSD, neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier. Pohádali se kvůli státnímu zástupci Zdeňku Koudelkovi, který se údajně podílel na amnestii prezidenta Václava Klause. Shodu našli u nutných změn trestního řádu.

Amnestie a Union Banka? Propojení prověřím, slíbil Blažek u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Koudelka nebyl podle Blažka v žádném případě spojkou mezi ministerstvem spravedlnosti a Pražským hradem. „On v roce 2008 dostal na Nejvyšším státním zastupitelství úkol připravit text amnestie. Není mu ale známo, co se s tím textem stalo,“ uvedl.

„Já jsem ke Zdeňkovi Koudelkovi velmi kritický. Jako ministr spravedlnosti bych si ho na stáž na ministerstvo nikdy nevzal,“ řekl jednoznačně Dienstbier a doplnil, že Blažek má ke Koudelkovi blízko a dokonce spolu zakládali akciovou společnost.

Propojení s Union bankou?

„Obchodní partneři před dvanácti lety? To je hezké zmiňovat v televizi, ale je to trošku podpásové,“ uvedl Blažek. Dienstbier ministra obvinil, že Koudelka je na ministerstvu i jako státní zástupce zaměstnán jako člověk pobírající pohádkový plat. Prý má přezdívku trafikant.

Koudelka je podle informací České televize propojen s Union Bankou, které se amnestie také dotkla. „Toto je pro mě nová informace. Já se po Otázkách Václava Moravce spojím s Pavlem Zemanem a celou věc probereme,“ slíbil Blažek. „Takto šílená amnestie nemůže být náhoda,“ dodal Dienstbier.

Dienstbier odmítl, že soudy a státní zástupci mohou změnit dopady amnestie. „Je nutné se zamyslet nad tím, že někde šlo o opakovanou trestnou činnost, o jiné trestné činy spadající nad deset let... Jestli si myslíte, že já nebo ODS máme nějakou radost, když vidíme, koho se ta amnestie týká, tak nemáme,“ řekl Blažek.

Politika na státní zastupitelství nepatří

Politici se poměrně shodli na zákonu o státním zastupitelství. Vláda by podle nich měla navrhovat nejvyššího státního zástupce, ten by si ale už měl své podřízené vybrat sám. „Více už by se politika do nejvyššího státního zastupitelství neměla plést,“ řekl Dienstbier.

Blažek uvedl, že momentálně nedokáže vyčíslit úsporu, kterou amnestie přinese. „Řádově půjde o desítky milionů korun,“ odhadl s tím, že záleží na tom, jak rychle se věznice znovu naplní a jak rychle budou pracovat soudy. „Rozhodně se ale nechystáme propouštět,“ řekl.

Ministr se senátorem se shodli také na tom, že je nutné používat alternativní tresty. „Je nutné se zamyslet nad situací tatínků, jak říká pan John Bok zploditelů, kteří na své děti neplatí, ale místo aby mohli pracovat a platit, jdou do vězení,“ zmínil Blažek s tím, že kvůli těmto lidem brzy přijde s novelou trestního řádu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…