Analýza: Deset let po vstupu do EU se střední Evropa musí změnit

02.02.2014 12:14

Deset let po vstupu do Evropské unie musí Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česko, tedy státy Visegrádské skupiny (V4), začít pracovat na své změně, chtějí-li v dalších letech zůstat úspěšné.

Analýza: Deset let po vstupu do EU se střední Evropa musí změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Závěry analýzy Střední Evropa připravená na budoucnost, kterou tento týden v Bruselu představili její autoři ze zemí V4, také doporučují, aby se ty země regionu, které neplatí eurem, co nejvíce podílely na všech mechanismech eurozóny, kam mají jako nečlenové přístup.

Skupina by též měla navrhnout společného kandidáta na některou z významných pozic v unii.

Materiál, na kterém se podíleli experti ze zemí Visegrádské skupiny

Slovensko, jež už společnou měnu používá, ale také Rakousko, jako soused V4 a fakticky středoevropská země, by se svými partnery měly konzultovat všechny otázky spojené s budoucností eurozóny, doporučuje publikace. Diskuse o přijetí eura by se měla v regionu odpolitizovat a soustředit se spíše na výhody či nevýhody jednotné měny pro ekonomický rozvoj regionu.

Materiál, na kterém se podíleli experti ze zemí Visegrádské skupiny, včetně diplomatů z těchto zemí, připomíná, že velkým problémem Polska, Česka, Slovenska či Maďarska bude v příštích letech stárnutí populace. Ubude tím pracovní síly a zároveň se výrazně zvýší zátěž sociálních systémů a tedy i veřejných financí. Na knížce experti pracovali z popudu slovenského institutu středoevropských politik CEPI a polského ústavu demosEuropa.

Region a jeho politické vedení by se také místo poskytování levné pracovní síly měly v příštích letech zaměřit spíše na ekonomický model podporující inovace; pomoci by takovému přístupu prý mohla například posílená spolupráce s Rakouskem či zeměmi na severu Evropy. Nutností pro Česko, Slovensko a Maďarsko bude také najít řešení složité situace romské menšiny a jejího přístupu ke vzdělání a na pracovní trh.

V4 by se měla zlepšit při prosazování svých zájmů

Autoři zdůrazňují i potřebu modernizace vysokého školství, výrazného zlepšení dopravní infrastruktury či nutnost ukončit roztříštěnost kapitálového trhu v regionu. Region a vlády V4 by se podle publikace měly zabývat především lepším propojením energetických či dopravních sítí a trhu. Pomoci by to mělo jak posílení obchodu tak zajištění větší energetické bezpečnosti.

Uvnitř EU jako takové by V4, která už nyní je známým a uznávaným formátem, měla zlepšit své schopnosti prosazovat své zájmy a vliv na formování evropské agendy. Materiál připomíná, že spolupráce skupiny už nyní funguje dobře v obranné oblasti. Visegrádská skupina by se prý měla snažit o posílení odpovědnosti Evropské komise i Evropského parlamentu a měla by kupříkladu co nejdříve společně nabídnout jednoho kandidáta pro některou z nejvyšších unijních pozic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…