Anonymní akcie v příštím roce končí. Majitelé mají na změnu půl roku

29.12.2013 20:51 | Zprávy

V novém roce už nebudou platit anonymní akcie. Jejich dosavadní majitelé budou mít půl roku na to, aby je změnili a dali jim své jméno. Pokud tak neučiní, nebudou moci vykonávat akcionářská práva ani dostávat dividendy.

Anonymní akcie v příštím roce končí. Majitelé mají na změnu půl roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening k anonymním akciím, o jejichž zrušení sněmovna rozhodla v úterý 7. května

"Aby se ty akcie změnily, tak se musí změnit stanovy. Proběhne valná hromada, kdy majitel akcie přinese a změní je. První valná hromada musí vyřešit převod akcií na akcie na jméno," uvedl pro ČRo analytik společnosti Akont Karel Pluhař.

I tak ale existují možnosti, jak budou moci majitelé zůstat v anonymitě. Běžný občan například nebude moci najít vlastnickou strukturu firmy, přístup budou mít ale úřady. „Protože bude existovat institut uložení akcií v centrálním registru. To znamená, že úřady budou mít k těmto informacím přístup,“ dodal Pluhař. Také bude možnost uložit akcie v bance nebo u obchodníka s cennými papíry.

Konec anonymních akcií schválila v květnu Poslanecká sněmovna. Někteří poslanci ale měli výhrady. „Mně osobně se nelíbí hlavně případný plánovaný monopol v některých záležitostech pro centrálního depozitáře, což je soukromá firma, u níž by stát neměl vliv na to, kolik by takovéto ukládání do budoucna stálo,“ kritizoval například tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…