Armádní generál naznačil, proč Peake vyhodila náměstka Picka

15.12.2012 6:10

ROZHOVOR Rychlost, s jakou novopečená ministryně obrany Karolina Peake odvolala svého prvního náměstka a bývalého šéfa generálního štábu Vlastmila Picka a další úředníky, překvapila i bývalého náčelníka generálního štábu armády, armádního generála Jiřího Šedivého. „Je to neobvyklé,“ prohlásil k jednání předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM.

Armádní generál naznačil, proč Peake vyhodila náměstka Picka
Foto: generals.cz
Popisek: Armádní generál v záloze Jiří Šedivý

Nová ministryně obrany Karolína Peake vyvolala na politické scéně velké pobouření, když po pár hodinách ve funkci odvolala prvního náměstka Picka a další klíčové osoby úřadu. Je taková kritika podle Vás oprávněná?

Musím říci, že každý ministr si vytváří tým svých nejbližších spolupracovníků. Nějaké kroky nového šéfa resortu se tedy dají akceptovat. Není problém ministra obrany, ale celé vlády, když nedokáže využít zkušeností bývalých náčelníků generálního štábu, policejních prezidentů, šéfů zpravodajských služeb a nabídnout jim pozice, kde by mohli své bohaté zkušenosti, které získali ve své kariéře, uplatnit. Považuji za selhání, když se stát o své lidi nedokáže postarat. Bývalý šéf vojenského zpravodajství Ondrej Páleník se sice stal šéfem Správy státních hmotných rezerv, ale v této funkci své zkušenosti nevyužije. Odvolaný generál Picek by měl dostat úkol, který odpovídá jeho schopnostem a znalostem. Mohl by třeba dál řídit jednání se Švédy o Gripenech.

A nebyla třeba jedním z důvodů odvolání právě snaha, aby jednání o Gripenech nevedl on, ale někdo jiný?

Nevidím důvod. Bezpečnostní rada státu dala jasný limit, že by mělo být rozhodnuto do konce března, neměl by z tohoto pohledu nastat nějaký problém. U nákupu letadel Casa by mohly existovat nějaké pochybnosti, ale v případě Gripenů ne, protože o jejich pronájmu generál Picek nevyjednával.

Myslíte si, že Karolína Peake, která se nikdy tématu obrany nevěnovala, může zvládnout tento resort?

Je to politická persona, znám několik ministryň obrany, které také žádné odbornice na armádu nebyly. Je otázka, jaký si nová ministryně vytvoří tým, který jí bude pomáhat. Jedna část je řízení samotného ministerstva, to se dá zvládnout, když má člověk nějaké zkušenosti z řízení, druhá část je odborná. Ministerstvo obrany se nezabývá jen bezpečností, není to jen o tom, řídit armádu, ale realizuje i bezpečnostní zahraniční politiku, což je velmi složitá oblast, která s sebou přináší například i vyjednávání v Severoatlantické alianci, zaujímání některých postojů a podobně. Proto si ministryně musí vytvořit tým lidí, kteří jí budou schopni vysvětlovat některé záležitosti, o nichž bude muset rozhodovat. Je na ní, jaký tým si vytvoří a jak bude respektovat doporučení odborníků. Odborníci musí pokrývat celé spektrum, to je zásadní. Aby resort obrany fungoval i směrem do zahraničí, je věcí nejen samotného ministra, strany, která ho vyslala do vlády, ale je to v zájmu celé vládní koalice.

Neznamená to, že by taková zásadní rozhodnutí, jako je odvolání klíčových lidí z vedení ministerstva hned po nástupu, měla nová ministryně přece jen uvnitř vládní koalice nebo s premiérem alespoň konzultovat?

Musí si tuto věc na nejvyšší úrovni vyjasnit. Bezesporu. Nevím, jaké interní dohody o zajištění kontinuity v resortu prezident, premiér a nová ministryně uzavřeli, proto těžko mohu soudit, zda byly porušeny. Mohli se třeba domluvit na nějakém časovém horizontu. Kdyby to bylo za normální situace, tak výměna ministerských úředníků nebude nikoho zajímat. Stávalo se to v minulosti často nejen na obraně, ale i na jiných úřadech a nikoho to nezajímalo. Ale tady překvapila ta rychlost. To není tak obvyklé.

Říkal jste, že se má Karolina Peake spolehnout na odborníky. Ale exministryně obrany Vlasta Parkanová, která je obviněna z pochybení při nákupu armádních letadel Casa, se hájí tím, že nenese vinu za údajnou škodu státu, protože se spolehla na odborníky na ministerstvu. Stejně argumentuje i její obhájce Tomáš Sokol.

Není správné, když si jako odborníky přivedu na ministerstvo kamarády, kteří resortu také nerozumí. Ale v řadě věcí stačí spoléhat na logiku, na to nepotřebuji odborníky. Což v tomto případě chybělo. Ministr si musí problém, o kterém rozhoduje, také prostudovat, aby mu do určité míry rozuměl. Nemyslím, že paní Parkanová zvolila správnou metodu.

Myslíte si tedy, jak tvrdí i vyšetřovatelé, že si měla tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová ověřit správnost ceny, za kterou armáda letadla nakupovala?

Není to jen problém ceny. Objevovala se různá stanoviska, která upozorňovala, že cena je vysoká. Tehdejší ministryně obrany se do toho problému měla hlouběji ponořit, když zjistila, že jsou různé názory na nákup letadel, což asi neudělala. Pak nese tu přímou zodpovědnost.

Jak jste hodnotil Alexandra Vondru jako ministra obrany?

Hodnotil jsem ho poměrně kladně. Po chaotickém období vnesl do resortu systém, koncepci, uklidnil vztahy mezi ministerstvem a generálním štábem, což vedlo lidi k systémové práci. Navíc Alexandr Vondra rozuměl zahraniční politice, těšil se v zahraničí velkému respektu, řešil s nadhledem záležitosti národní a mezinárodní politiky, vnesl do práce systém, resort začal pracovat na bílé knize. Nová ministryně by měla v těchto krocích pokračovat.

Kam byste ho v žebříčku kvality ministrů za posledních dvacet let zařadil?

Každý ministr působí v nějakém období, jeho práce je tím poznamenána. Alexandr Vondra s Miloslavem Výborným patřili mezi nejlepší ministry obrany, dokázali dosáhnout úspěchů, protože měli jasnou vizi a za jejich řízení resort pracoval v klidu.

A kdo z ministrů obrany patřil k nejslabším?

Nechci nikoho jmenovat, ale měli jsme jich dost.

Co teď potřebuje resort obrany?

Potřebuje nyní klid. Vždycky, když se schyluje k výměně ministra a po jeho nástupu nastává problém, objevuje se nervozita, každý se bojí o něčem rozhodnout, celá organizace pracuje špatně. To se objevuje nejen na obraně, ale na každém ministerstvu. Je důležité co nejrychleji překonat toto období a přejít do standardního režimu. Nová ministryně by si měla zavolat velitelský sbor a srozumitelně vysvětlit, jak chce v práci resortu pokračovat, aby ministerstvo a celá armáda nebyly dlouho v nejistotě. Ale v resortu obrany jsou pevně nastavené nástroje, které mohou toto období překonat.

Neobáváte se, že armádě hrozí rozvrat a státu bezpečnostní riziko, jak naznačuje po krocích Karolíny Peake opozice?

Myslím, že to nehrozí. Celá organizace resortu je postavena tak, že existuje řízení armády a civilní část. Armáda a resort mají kontrolní mechanismy, kdyby došlo k nějakým negativním jevům, systém začne reagovat. Jedním z takových mechanismu je také Bezpečnostní rada státu. Proto žádný katastrofický scénářů nečekám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…