Autor knihy o Kubiceho zprávě k velkému zatýkání: Podezřele to nahrává některým stranám

16.06.2013 7:54

JINÝMA OČIMA V lidech se podařilo průběhem razie vyvolat mínění, že je Vojenské zpravodajství pevně spojeno s mafiány. A je třeba se ptát, komu to prospělo. Takhle se zamýšlí nad zatýkáním na Úřadu vlády Česka a v dalších objektech autor knihy "Krach" o Kubiceho aféře Pavel Blažek. Tento bývalý novinář měl kdysi dost namále, protože mu lidé kmotra Františka Mrázka vyhrožovali likvidací či únosem dcery.

Autor knihy o Kubiceho zprávě k velkému zatýkání: Podezřele to nahrává některým stranám
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Co si myslíte o razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády Česka?

Zarazilo mě, že akce byla provedena tak, aby ve veřejnosti i ve mně vznikl dojem, že existuje propojení mezi Ondrejem Páleníkem, Milanem Kovandou z Vojenského zpravodajství a lobbisty Ivo Rittigem či Romanem Janouškem. Ti jsou označováni za kmotry. Nemám poznatek o tom, že by mezi nimi byly jakékoliv vazby. Provedení akce tedy mate veřejnost, protože vyvolává dojem, že Vojenské zpravodajství je součástí mafiánských struktur. K tomu ale není jediný poznatek. Navíc mě dost zarazila informace, že by se šéfové Vojenského zpravodajství nechali úkolovat Janou Nagyovou bez vědomí Ministerstva obrany. To se mi nezdá.

Máme v podstatě před volbami. Myslíte si tedy, že jde o v jistém smyslu druhou Kubiceho zprávu?

Už ve čtvrtek se prokázal fakt, že činnost orgánů činných v trestním řízení, tedy policie a státního zastupitelství, není vládou ovlivňována. Zásah na Úřadu vlády a na Ministerstvu obrany je jasným důkazem, že zde politikové neovlivňují činnost orgánů činných v trestním řízení. Tím myslím vládní politiky, ale nevím, jak je to ze strany opozice. Tam směřuje moje otázka. Komu to prospívá?

Myslíte si, že by v tom mohla mít prsty opozice?

To nemohu říci, ale nemám zodpovězenou otázku. Vládní politici nicméně mocensky neovlivňují orgány činné v trestním řízení. Čtvrtek je pro mě důkazem. Jak to bylo provedeno, nicméně velmi nahrává opozičním politikům. Nevím, jakou v tom mají roli.

Nicméně je veřejným tajemstvím, že by z toho mohla mít největší prospěch strana TOP 09. Co vy na to?

Na to nemám odpověď. Samozřejmě, že to ve vládní koalici velmi poškozuje ODS a prospívá TOP 09.

Na kauze Davida Ratha získala Lenka Bradáčová. Nemyslíte si, že si státní zástupci uvědomili, že se na mediálně známých kauzách dá vyrůst a nynější razie je dalším dějstvím?

To si nemyslím. Navíc Bradáčové se trochu křivdí. Ona vyrostla kvůli tomu, že se Ratha chopila média. Nicméně byla vždy velmi tvrdá a nekompromisní. A většina starších státních zástupců o ní hovořila jako o velmi talentované mladé státní zástupkyni.

Dobře. Mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou vždy vládla nevraživost. Nemůže jít o vedlejší důsledek boje mezi nimi?

Tady osobní vztahy a animozity podle mě nehrály roli. Významnou roli tady ale hrálo dozorující státní zastupitelství. V této masivní akci však nechalo spekulovat média. Použilo novináře, aby za ně udělali obrovskou kampaň. Včera jsem byl v normální hospodě a bylo znát, že se do mysli lidí podařilo vetknout mínění, že je Vojenské zpravodajství spojené s mafiány. To je chyba a udělá to velkou škodu. Nevím, jestli to byl záměr nebo hloupost. V lidech stále více vzkvétá mínění, že demokracie je mafiánský systém, což je škoda.

Spisovatel Pavel Blažek

Dříve pracoval v deníku Právo. Později napsal knihu o takzvané Kubiceho aféře "Krach", kde velmi sofistikovaně vysvětluje pozadí kauzy, která ovlivnila volby. V knize vydané roku 2007 "Kmotr Mrázek" doložil novinář Jaroslav Kmenta, že byl Blažek velmi nepříjemný lidem z okruhu Františka Mrázka a zaznamenal i snahy jej umlčet. Mafiáni dokonce přemýšleli o tom, že mu unesou dceru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…