Bankéři začínají páchat sebevraždy. Podle některých už tuší velké změny

16.03.2014 8:16

JINÝMA OČIMA Svět financí dávno již není suchým světem čísel. Stále více se objevují spekulace o tom, kdo ho ovládá, jaké má záměry a cíle. A také jaké to může mít na lidstvo dopady. Jelikož se nyní objevuje řada hypotéz v souvislosti s několika sebevraždami manažerů světových bank, ParlamentníListy.cz zpracovaly výběr několika faktů i konspiračních teorií, které by se na tom mohly podílet.

Bankéři začínají páchat sebevraždy. Podle některých už tuší velké změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Morris - Co nesmíte vědět!

Nutno předeslat – i fakta, která jsou zde představována, až na malé výjimky nepocházejí z oficiálních míst. Je tedy třeba na ně tak nahlížet a brát je s jistým nadhledem. Část z nich se však objevila například v úspěšném světovém knižním bestselleru Michaela Morise Co nesmíte vědět, jiné lze najít na různých (i českých) webech, zabývajících se formou alternativního zpravodajství.

Osud měny je vždy osudem národa. Blíží se světová měna?

Finanční expert Franz Pick prý razil větu: „Osud měny je vždy a vždy bude osudem národa.“ Když ji přizpůsobíme současné éře globalizace, potom by mohla znít takto: „Osud světové měny je a vždy bude osudem světa.“ Je skutečně nyní ve hře? A pokud ano, máme se jí bát? A může se na tom všem podílet například i vývoj na Ukrajině? Zkusme to rozplést.

„Světová měna by znamenala konec veškerých regionálních měn jako euro, dolar nebo libra. Její příznivci míní, že tato jediná měna by znamenala konec měnových krizí a směnných kurzů a tím pádem též poplatků za výměnu peněz. Znamenala by však též konec individuální svobody a konec všech liberálních a ekonomických představ. Pokud by totiž všechny státy a měny byly stejné, jednalo by se o supersocialismus nebo čistý komunismus,“ vysvětluje Michael Moris v knize, která byla přeložena do řady světových jazyků.

Světová měna nablízku stejně jako otrokářství?

A jak dodává, světová měna by znamenala to, že by všichni museli i stejně hospodařit. „Všichni by si byli rovní – až (opět?!) na pár rovnějších. Za světovou měnou by ale velmi rychle zřejmě přišel bezhotovostní platební styk. A právě tím by se nakonec z každého účastníka udělal ovladatelný otrok systému,“ varuje autor knihy.

Podle něj přitom stačí se podívat do Evropy. „Zavedení eura přineslo v rozporu se všemi sliby v jednotlivých státech pouze nevýhody. Proč by tomu tedy mělo být jinak u světové měny?“ ptá se a připomíná nedávnou historii.

Již tomu bude prý pět let, kdy ruský prezident představil minci nové světové měny…

Při vrcholném setkání G8 v L`Aquila v červnu 2009 představil prý tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv minci, která měla být návrhem světové měny pro sjednocenou budoucnost. Byl to prý jasný pokus o nahrazení vedoucího postavení dolaru jinou měnou.

„Tato v Belgii ražená mince byla předvedena všem účastníkům G8. Honosí se anglickým nápisem Unity in Diversity (Jednota v rozmanitosti). Je dokladem toho, že jsou již mincovny na nástup jednotné světové měny připraveny? Podle jedné zasvěcené osoby, se kterou jsem měl možnost hovořit, Evropská centrální banka po dohodě s FED (a zřejmě též s Ruskem) přinejmenším do roku 2007 začala s přípravami nové měny, jež původně měla vystřídat již v letech 2011 či 2012 euro. Nestalo se tak. Proč, to se lze jen domýšlet,“ uvádí dále Moris.

Konstatuje též v těchto souvislostech, že Rusko, Indie i Čína již delší dobu zpochybňují budoucnost dolaru jako hlavní světové měny. „Čína od roku 2009 apeluje na to, aby byl dolar nahrazen skutečnou světovou měnou, kterou by mohl vydávat Mezinárodní měnový fond, díky zvláštním právům čerpání. To jsou práva, která vycházejí z čerpání bezhotovostní měny, která má MMF povolena již od roku 1969,“ podotkl ještě autor knihy Co nesmíte vědět.

Dluhy, které již systém nemůže zvládnout

Pojďme však dál. Spisovatel připomíná, že Banka pro mezinárodní platby (BIZ) ve zprávě z března 2010 oznámila, že všechny členské státy světa jsou natolik beznadějně zadlužené, že stávající finanční systém vlastně už nepůjde zachránit. Ukazuje, jak od roku 2007 během následujících 4 let stoupaly dluhy v různých členských zemích. Opět to tak prý zapadá do informací všech velkých organizací spojených s bratry Rockefellery (Spojené národy, BIZ a MMF), které zveřejňují neochvějně další a další data, jež mají doložit, že nástup světové měny je nevyhnutelný.

Tempo globálního zadlužování však od doby, kdy Moris psal knihu Co nesmíte vědět, ještě zrychlilo. Částka zadlužení vyrostla od prvních příznaků finanční krize v posledních letech o více než 40 procent na 100 bilionů amerických dolarů. Vlády světa totiž byly nucené si půjčovat, aby své ekonomiky vytáhly z recese, zatímco společnosti využívaly výhod rekordně nízkých úrokových sazeb. Vyplývá to z jedné z posledních zpráv Banky pro mezinárodní platby - vypořádání (BIZ).

Skok v zadlužení, jak ho změřila v Basileji ve Švýcarsku sídlící BIZ ve svém aktuálním kvartálním přehledu, je přitom téměř dvojnásobkem amerického hrubého domácího produktu…

Víte, kolik je na světě skutečných peněz? Jen 7 procent z celého objemu…

„Pro šedé eminence z řad finanční elity by světová měna byla zcela jistě krokem k totální kontrole. Při existenci jediné měny se totiž množství peněz v oběhu dá lehce manipulovat, vyrábět i inflaci, jak se zlíbí. K jiné měně utéct nelze. Není. Nehledě na to, že světová měna by skutečně brzy znamenala, jak jsem naznačil, spíše bezhotovostní platební styk,“ pokračuje dál Moris. A přidává zajímavost: Víte, kolik peněz, s kterými se nyní ve světě obchoduje, je skutečných? Maximálně prý pouhých 7 procent.   

Sebevraždy – vědí bankéři něco, s čím nejsou schopni žít?

Je tedy zřejmé, že poslední roky jsou pro ekonomy i politiky rozhodně velmi těžké a složité. Hospodářská recese drtí velkou část světa a odráží se v mnoha oblastech. Jenomže přísné regulace ze strany vlád, ztráta renomé či podlomené „finanční zdraví“ bank – to nejsou jediné potíže, jež sužují světový finanční sektor. V poslední době se v médiích objevují i další negativní zprávy. Bankovní domy totiž čelí vlně sebevražd.

Od začátku letošního roku se už sedm lidí z nejvyšších pater světového bankovnictví dobrovolně rozhodlo skoncovat se životem. Co vlastně za tím stojí, že si bankéři sahají na život? To nedokážou rozlousknout ani novináři, ani odborníci. Alespoň ne veřejně a oficiálně. Možná nejblíže pravdě bude ale teorie o tom, že příčina se může skrývat v rozsáhlém vyšetřování bank, které vlády a úřady spustily takřka souběžně s vypuknutím finanční krize.

Při tom inspektoři odhalili praní špinavých peněz či rozsáhlé manipulace na akciových a komoditních trzích. Jak uvedly před několika dny Novinky.cz, podle Christine Mourtierové z Americké nadace pro prevenci sebevražd za tím může stát též takzvané „uklízení“ v bankovnictví. To lze přeložit jako propouštění desítek tisíc zaměstnanců – mimo jiné třeba i těch, co pracují jako investiční bankéři na Wall Street.

A opět je na scéně - globální konspirace?

Zajímavé informace o tom, co vše může být ale ve hře, přinesl též nedávno i alternativní zpravodajský server AC24. Ten informoval o bývalé vedoucí poradkyni Světové banky Karen Hudes, která strávila několik posledních let svého života úzkou spoluprací s vynašeči celého světa, aby vrhla světlo na to, co nazývá „globální konspirací".

Hudes, prý ještě v době, kdy pracovala pro Světovou banku jako člen jejího právního týmu, odhalila tolik korupce, že už dále nevydržela mlčet. Postupovala poté řádnými cestami, aby svá zjištění ohlásila. Jenomže její požadavky byly ignorovány všemi místy, na která se obrátila. A tak prý udělala to, co by udělal každý poctivý člověk. Vyšla s tím na veřejnost například v interview s Future Money Trends.

Karen Hudes v rozhovoru, kde se nevyhýbala ani tématům jako hrozící světový finanční kolaps, bankovní machinace na nejvyšší úrovni, Snowdenovi, falešným vlajkám, bývalým americkým prezidentům a jejich podivným úmrtím i tajemstvím Vatikánu, mnohé šokovala. Přesto lze na zmiňovaném webu i v češtině některé její výroky číst. ParlamentníListy.cz z nich vybírají pouze ty, které se týkají financí a ekonomiky. Úsudek si pak musí každý čtenář udělat sám.

  • Ty banky, které jsou příliš velké, aby padly, ty ve skutečnosti tvoří jediný bankovní kartel. A tahle skupina všeobecně skupuje politiky. Existují takové tajné společnosti jako maltézští rytíři, a ty lidi povyšují a zajišťují, že takoví lidé se pak stávají strážci přístupových bran.
  • Pokud by se dovolilo, aby došlo ke ztrátě důvěry v americký dolar, vstoupili bychom do čehosi podobného temnému věku. Nebyli bychom schopni platit za mezinárodní obchod. Měli bychom tu mor… Měli bychom tu masové hladovění...

Jako úplnou tečku všem výše uvedeným „tak trochu jiným“ informacím lze pak připomenout i fakt z kategorie též odborníky a vědci ignorované a mnohdy vysmívané. Astroložka Eva Prokešová, která se však zároveň zabývá i mezinárodními vztahy a ekonomikou, což bylo oborem, který vystudovala, totiž při dotazu ParlamentníchListů.cz na to, co vše může mít za následek krize na Ukrajině, prozradila mimo jiné i následující věci, které prý vidí v postavení hvězd a planet pro příští roky.

Spojené státy jsou vyčerpané. A to ještě prý není konec…

Prokešová si všímá například toho, že Spojené státy jsou v přípravné fázi na rok 2015. „Od března 2014 s obavami sledují, co se děje ve světě, a vydrží jim to až do listopadu následujícího roku. Nesouhlasí, ale nemohou s tím nic dělat. Je to další ze série problematických tranzitů, které běží horoskopem USA jeden za druhým již od roku 2008. Šest let je dlouhá doba, a proto Spojené státy začínají být vyčerpané. Těžké období jim ale nekončí. V roce 2015 se k tomu přidají ještě zásadní problémy s financemi, které budou naprosto dominantní,“ upozornila Prokešová.

Podle ní situace na Ukrajině je i zákulisním bojem mezi dvěma velmocemi – Ruskem a USA. Budou tedy i v následujících týdnech probíhat různá zákulisní politická vyjednávání a rozhodnutí a příprava alternativních variant.

„Od května je jasné, že v tom celém sehrají roli i peníze. Finanční situace USA je totiž ohrožena, začíná se houpat, i když zatím ještě snesitelně,“ popsala ParlamentnímListům.cz Prokešová.

Podle ní těžko zvládatelné finanční problémy přinese Spojeným států ale už rok 2015.

Ameriku čeká nová etapa dějin. A svět hubené roky, varuje astroložka

„Načne se tím další kapitola jejich dějin. Naposledy se podobným způsobem nadepisovala kapitola v roce 2001, kdy útoky na Dvojčata zavdaly prostor pro kontrolu v řadě oblastí pod hlavičkou obrany proti teroristickým útokům. Teď přijdou problémy s dolarem, které potrvají – a ráda bych byla, abych se pletla ve výkladu – někdy do roku 2022. A protože USA jsou silnou ekonomikou a dolar je významná rezervní měna, o své problémy se s námi – tedy zbývajícím světem rychle podělí. Odhaduji, že na EU dopadnou s ročním až dvouletým zpožděním, pak se to začne týkat i nás tady v Česku,“ varuje astroložka před ekonomickým výkyvem, o kterém však mluví i řada odvážných ekonomů.

Důsledkem toho prý bude, že do roku 2022 musí lidstvo počítat s tím, že možná potrvají takzvané „hubené roky".

Přijde období růstu. Ale co se stane před tím?

„Ekonomicky to opravdu nebude nic moc. Když bych se měla rozmáchnout hodně do budoucna, tak někdy po roce 2026 čekám cosi jako devadesátá léta minulého století. Asi se předtím ale musí něco stát, aby bylo zase z čeho růst,“ uzavřela Prokešová svůj výhled do budoucnosti.

Co by se mělo před tím odehrát, však neupřesnila, a tak je na každém samotném, aby si dosadil budoucí vývoj a jeho možné scénáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…