Bárta: Nevěřte Kalouskovi. Vím, proč to říkám

14.05.2012 4:24

Už jen nezařazený poslanec, po té co sám požádal o pozastavení členství ve Věcech veřejných, Vít Bárta se směje prohlášení předsednictva TOP 09, které odmítlo spolupracovat v senátních volbách na kandidátkách s ODS. TOPka totiž odéesce vzkázala: Nejsme přesvědčeni, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Když chtějí lumpačit, umí TOP 09 s ODS spolupracovat velmi dobře, komentoval prohlášení Bárta.

Bárta: Nevěřte Kalouskovi. Vím, proč to říkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Je to pár dní, co TOP 09 rozeslala do médií zprávu: „Předsednictvo TOP 09 diskutovalo o iniciativě Výkonné rady ODS nabídnout TOP 09 v některých senátních obvodech společné senátní kandidáty,“ psalo se v oznámení.

Mediální Kalouskova hra, nic víc

Následně předsednictvo TOP 09 ocenilo iniciativu koaličního partnera směřující k vyšší míře spolupráce a koordinovanému postupu v senátních volbách. Jenže... „Dnes však nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť o dobré vůli vedení ODS nepochybujeme,“ dodalo předsednictvo TOP 09.

„Já to celé ze stany TOP 09 a potažmo pana místopředsedy strany Mirka Kalouska považuji jen za mediální hru,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vít Bárta. „Když jsme se na dopravě a na vnitru snažili něco dělat proti klientelismu, byl to Kalousek, kvůli kterému se nám to nepovedlo,“ říká Bárta. "Hodil nám do toho vidle a překazil nám to. Jinými slovy to jeho snažení je neupřímné a nevěřím mu,“ dodal.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 3263 lidí

ODS, TOP 09 a kmotři? Ti prý umí spolupracovat

Že by TOP 09 nebyla schopna spolupracovat s ODS, mu přijde legrační. Bárta poukázal na to, že současný ministr dopravy a člen nově vznikající strany Karolíny Peake LIDEM Pavel Dobeš odvolává lidi jmenované právě Bártou.

„Takže na Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) došlo ke změně vedení a Pavel Dobeš zde svěřil výběrové řízení na nového šéfa dvěma členům správní rady SŽDC. A jedním z nich je jakýsi Roman Jurečko. A druhým je shodou okolností pan Adolf Jílek, senátor a člen předsednictva TOP 09,“ konstatoval Bárta.

Připomeňme, že Roman Jurečko, plzeňský podnikatel a restauratér, který je členem výkonné rady ODS, bývá médii označován za západočeského kmotra.

Když TOPce nevadí Jurečko, nevadí jí ani ODS, ani kmotři

„Já myslím, že tato konkrétní ukázka je jen důkazem toho, že TOP 09 umí s konkrétními kmotry spolupracovat, jako s panem Jurečkem. A TOP 09 a ODS umí spolupracovat také, když chtějí lumpačit. A ty mediální výbuchy, o které se pan Kalousek pokouší, snad ani nikdo nemůže brát vážně,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Bárta. Připomeňme, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) loni vykázala zisk dvě miliardy korun.

Bártovi samozřejmě neunikla ani mediální přestřelka majitele dopravních společností Student Agency a RegioJet Romana Jančury s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ta nakonec skončila trestním oznámením Kalouska na Jančuru. To vše proto, že podnikatel označil ministra financí za „zloděje, který si nakradl miliardy“.

Podnikatelé vstupují do veřejného života, to je fajn

„Hodnocení pana Jančury směrem ke Kalouskovi považuji za odvážné. A jestli něco v té souvislosti pozitivně vnímám, pak to, že podnikatelé v posledních letech více vstupují do veřejného života. Výrazněji se profilují. Pevně doufám, že jak politika poškodila mě, že podnikatele to neodradí, ale že naopak si oni uvědomí, že bitva s dinosaury je dlouhá. Je to pořád teprve jen začátek eroze toho dinosauřího systému," říká Bárta.

Dodejme, že Vít Bárta už dříve prohlásil, že v politice zůstane i přes podmínku za uplácení, aby mohl bojovat se zmíněným vládcem plzeňské ODS Romanem Jurečkem. „Už příští týden zahajuji v Plzni kontaktní kampaň, ale jinak podrobnosti zatím nechci rozvádět. Vše se včas dozvíte,“ řekl v té souvislosti Bárta ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…