Blbost, arogance a zlo. Jandák o Peake i Parkanové

10.12.2012 13:34

ROZHOVOR Jihočeský poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) bere život s humorem. Prý když se podívá na dnešní vrcholnou politiku a vládu, musí se prý smát od rána do večera. Pro ParlamentníListy.cz prozradil, že v podstatě už nechodí do divadla, ani do kina na komedie.

Blbost, arogance a zlo. Jandák o Peake i Parkanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Mně si stačí přečíst článek v některém z „nezávislých“ médií, nebo se podívat na televizi či různá jednání o tom, kdo bude zase novým ministrem či ministryní a mám o dobrou zábavu postaráno,“ říká s nadhledem Jandák, kterého prý už nemá co překvapit.

Co říkáte na to, že by Karolina Peake měla být ministryní obrany?

Co na to můžu říct. Myslím si, že naše země nemá zas tak velkou armádu, tak nepotřebujeme ani velkou ministryni. Jen si říkám, že z postu ministra obrany se stává zcela jistě dámská disciplína.

Paní Peake stále hovoří o tom, jak se bojuje s korupcí. Mezitím se tu podivně prodávají a nakupují nějaké domečky a podobně. No, je to takové zajímavé. Ale kdo ví…

Ale přeci i Vlasta Parkanová byla ministryní obrany...

To byla a v podstatě byla nesmírně schopná a renomovaná ministryně, když si vezmu tu druhou kandidátku.

Co si myslíte vůbec o obsazování resortů lidmi, kteří nemají vzdělání, kvalifikaci ani předpoklady pro to vést typicky odborná ministerstva?

Ale vždyť je to v téhle zemi úplně jedno! Podívejte se, kam jsme to dotáhli. Tady se vyvrhlo to nejhorší a nejhloupější, co tu vůbec bylo. Tady nejde o odbornost, o šikovnost, schopnost. Vůbec ne. A je to vizitka naší země pro zahraničí. A tam si myslím, že se hodně baví.

Myslíte si, že ono slavné, že ´pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí´ – má nějaký smysl?

No, to asi ano, ale ne tady! Tady to byly jen krycí mimikry proto, aby prošla všechna svinstva a zlodějny a průšvihy. V této zemi je spíš heslem: Blbost, arogance a zlo. To tady vládne, bohužel na mnoha frontách, vysokou politiku nevyjímaje.

Pojďme k přímé volbě prezidenta, jak si myslíte, že dopadne?

No, pokud tedy hlavně nějaká bude, že?

Jistě, ale pokud bude, budete podporovat Jiřího Dientsbiera?

Tak pochopitelně, jsem člen ČSSD. Jak to bude v druhém kole následně, to si už jistý nejsem a sám jsem zvědav, jak to dopadne.

Ale u vás ve straně se prý „trestá“ podpora například kandidáta Miloše Zemana, viz místopředsedkyně Benešová, které váš předseda Bohuslav Sobotka doporučil, aby odešla a podobně...

No, nevím, to byl asi jen takový dílčí názor. Pokud vím, nikdo žádné funkce neskládá. Upřímně mohu říct, že uvnitř strany vládne přátelská a klidná atmosféra, žádné zděšení nebo hysterie. To skutečně ne.

Měl vy jste někdy problém s tím, že byste řekl na adresu vedení ČSSD něco, s čím by nesouhlasilo?

Ano, jistě a nejedenkrát. Ale nikdy jsem neměl pocit, že by mne někdo kamenoval. Vysvětlili jsme si to zcela demokraticky. Možná se občané této země budou divit, ale uvnitř ČSSD vládnou velmi vřelé a demokratické vztahy! A i cizí názor je často brán, minimálně do diskuze.

Otevřeně jste se zastal Daniela Landy pro jeho proslov, který měl na Českém slavíkovi. Jiří Vyvadil z ČSNS na něj nyní podal trestní oznámení. Co si o tom myslíte?

Myslím, že pan Landa vyjádřil zcela demokraticky svůj názor. Řekl, co si myslí. A jestli se má podávat oznámení na někoho jen proto, že řekne otevřeně svůj názor, pak se ptám – žijeme skutečně v demokracii?

Co říkáte na podporu některých vašich „kolegů“ umělců, třeba Martina Dejdara, Lucie Bílé, Daniela Hůlky, Marka Vašuta směrem ke kandidátovi na prezidenta Miloši Zemanovi?

Co bych na to měl říkat? Je to jejich volba. A otázka je, zda je to opravdu upřímná podpora, nebo jen prostě klasický kšeft.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…