Blíží se prý zlomový okamžik: Projeví se zdražení a politici budou koukat

05.09.2012 8:04

Co nejvíce ovlivní rozhodování voličů v blížících se krajských a senátních volbách? Podle odborníků to může být vládní politika, odpor veřejnosti k církevním restitucím a strach z dalšího zvyšování daní a růstu cen, ale také korupční skandály, nebo špatné rozhodování v krajích.

Blíží se prý zlomový okamžik: Projeví se zdražení a politici budou koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z volební kampaně KSČM

„Obecně si myslím, že voliči se budou vyjadřovat proti vládní celostátní politice,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš, “ale v krajích, kde místní vlády udělaly nějaké průšvihy, to výsledek také může ovlivnit.“ Nedovede si představit, že by voliči nepřihlédli u uren ve středních Čechách nebo na Pardubicku ke korupčním kauzám v kraji. „To může ubrat sociálním demokratům body, i když obecně je pro ně situace výhodná,“ dodává.

Zhoršení sociální situace ovlivní volby

Špatná sklizeň i nebývale vysoké ceny pohonných hmot a energií povede v příštích týdnech podle zemědělců a pekařů k až o padesátiprocentnímu zvýšení cen základních potravin, především pečiva. Někteří politologové nevylučují, že i tento fakt může být při rozhodování voličů jedním z faktorů. „Nepochybně půjde o mix různých důvodů, ale lidi může naštvat spíš zdražování benzinu, na které nechtějí politici reagovat snížením spotřební daně, než zdražení pečiva zaviněné horší úrodou,“ míní Bureš. Politolog Stanislav Balík jen úsečně prohlásil, že neví, jestli k nějakému zdražení dojde a jestli to může mít vliv na rozhodování voličů.

Voliči se soustředí na osobnosti

Ale sociolog Oldřich Zajíc je přesvědčen, že jakékoli zhoršení sociální situace většiny populace ovlivňuje jejich vnímání politiky. „Kdyby došlo k výraznému zdražení chleba třeba o deset korun těsně před volbami, pak by taková reakce mohla nastat,“ připustil. Ale na rozdíl od politologů si myslí, že krajské volby jsou specifické, voliči se podle jeho mínění spíš soustředí na osobnosti než na strany. Bude záležet také na tom, které skupiny voličského elektorátu přijdou k volbám, jestli ti, kteří volají po změně, nebo tradiční voliči velkých politických stran.

Do voleb zasáhnou i celostátní témata

Podle Zajíce byly dosud většinou volby protiváhou vládních stran, když byla u moci levice, kraje ovládla pravice a naopak. Míní, že sice do voleb zasáhnou i celostátní témata, jako jsou restituce církevního majetku nebo zvýšení DPH, ale ani Senát, ani kraje nemohou zásadním způsobem ovlivnit rozhodování Poslanecké sněmovny, nebude to mít stejně zásadní vliv jako minule zdravotnické poplatky. „O těch mohly nějakým způsobem rozhodovat i kraje, byť jejich hrazení poplatků občanům ukončily soudy. Ale restituce nebo DPH přesahují krajské pravomoci,“ zdůvodňuje svůj názor Zajíc. Krajské volby budou podle něj o hledání místních hesel nebo místních osobností.

Občané chtějí změnu politického prostředí

Krajské a senátní volby se letos uskuteční podle sociologa v atmosféře, jaká tu ještě nepanovala. „Je rozjitřená, dochází k sociální eskalaci, hrozí protesty a stávky. Půjde o víc než o prvoplánové zvýšení cen potravin. Občanům jde o změnu politického prostředí, která nebyla vyslyšena v roce 2010,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Voliči budou chtít dát politikům nějakým způsobem za vyučenou, aby si uvědomili, že tu jsou pro lidi a ne obráceně, jsou prý otráveni záplavou kauz a chováním politické reprezentace.

Voliči mají chování politiků už dost

„Můžeme se dočkat určitého zlomu. Je to možné vidět podle určitých tendencí, jako je nárůst preferencí KSČM, vzestup podpory nových politických subjektů. Co je pozitivní, že zatím se voliči neohlížejí po extrémní variantě, pořád hledají možnosti v intencích demokracie. To je dobrý signál,“ konstatuje Zajíc. Proto si myslí, že krajské reprezentace po volbách nemusí být jednobarevné, jako byly v minulosti, kdy je nejprve ovládli občanští demokraté a pak ČSSD, ale mohou být velmi pestré, což může celkovému politickému klimatu prospět. „Kdyby se stal v těchto volbách prvním hejtmanem kraje představitel KSČM, může to být signál, že se ve společnosti něco děje,“ dodal Zajíc. Jedno je však podle něj zřejmé: voliči už mají chování politiků dost, napětí roste. „Je otázka, jestli tuto atmosféru politici dostatečně vnímají, nemohou zkoušet trpělivost lidí donekonečna. Nemohou chtít z lidí stále vytahovat peníze a přitom jim dávat najevo, že je jim jedno, co si o nich myslí,“ varuje sociolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…