Bohatá manželka kmotra ODS. Nic nevydělává, ale chodí jí miliony

25.04.2012 7:39

Manželka vlivného jihočeského politika a místostarosty Hluboké Pavla Dlouhého dostala na účet desítky milionů korun. Pocházejí z firmy, která pobírala státní dotace. Přitom je Jana Dlouhá ženou v domácnosti a neplatí tedy téměř žádné daně. Upozorňuje deník MF Dnes.

Bohatá manželka kmotra ODS. Nic nevydělává, ale chodí jí miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Na její soukromé účty ale od roku 2007 přicházely desítky milion korun. Podle MfD se jedná až o 45 milionů mezi lety 2007 až 2011. Největší čásky poslala společnost Rybářství Třeboň, dohromady 19 milionů.

Posílal peníze bývalý ministr zemědělství Gandalovič?

Manžel Jany Dlouhé Pavel je členem výkonné rady ODS a figuruje také v představenstvu třeboňského rybářství. To v minulosti získalo řadu státních dotací na podporu rybářství a prodej kaprů. Úřady už prověřují možnou spojitost mezi transakcemi. Dlouhý je také podle Mirka Topolánka jeden z kmotrů ODS.

Otázkou je, proč společnost posílala peníze na soukromé konto Jany Dlouhé. Ředitel rybářství Jan Hůda to MF Dnes odmítl vysvětlit. Deník ale připomíná, že ministerstvo zemědělství, které poskytlo dotace, řídil v letech 2007 až 2009 Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič. Ten je nyní velvyslancem v USA.

Dotace prý ale neovlivňoval a prý nevěděl, že je Dlouhý členem představenstva společnosti, která státní peníze čerpá. „To mne znepokojuje, kdybych to věděl, asi bych to nechal lépe prověřit,“ řekl MfD Gandalovič.

Jak se žena v domácnosti dostane k akciím za miliony?

Podivné přesuny peněz na účtech ženy kmotra z jihu Čech už prověřuje jihočeský finanční úřad. Podle zjištění MfD dal podnět k vyšetřování Finanční a analytický útvar ministerstva financí. „To nemohu ani vyvrátit, ani potvrdit,“ komentoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vše nasvědčuje tomu, že transakce budou vyplývat z nějaké formy prodeje akcií. Finanční úřad ale podle zákona může pátrat jen tři roky do minulosti. Navíc Jana Dlouhá prý za prodej akcií daně platit nemusela. Finanční transakce přesto mohou ukázat na možný střet zájmů jejího manžela, který působí ve společnostech, kterým může díky svému postavení pomoci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…