Boj o Český rozhlas si připomenou Zeman, Němcová i Štěch

05.05.2013 6:20

Nejvyšší představitelé české politické scény dnes uctí památku padlých v bojích o Český rozhlas. Pietního aktu u příležitosti 68. výročí Květnového povstání českého lidu a konce druhé světové války se zúčastní mimo jiné prezident Miloš Zeman, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová nebo předseda Senátu Milan Štěch.

Boj o Český rozhlas si připomenou Zeman, Němcová i Štěch
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Obřad začne ve 12:30 kladením věnců u budovy rozhlasu, jako první se takto památce zesnulých pokloní hlava státu. Poté přijdou na řadu projevy čestných hostů, promluví ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a po něm Zeman, Štěch, Němcová i další řečníci, včetně předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky.

Dorazí i ministr Picek nebo primátor Svoboda

Osobnosti, které se zúčastnily povstání, uctí také ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda.

V Praze ve dnech od 5. do 9. května 1945 vyvrcholilo Květnové povstání, které je považováno za největší české ozbrojené vystoupení v boji proti fašismu. Zapojilo se do něj přes sto tisíc lidí ve třech stovkách obcí, desítka tisíc lidí během bojů s Němci zahynula. Jen v Praze podle dostupných pramenů padlo 3700 lidí. Poslední boje se na českém území odehrály až 11. května nedaleko Milína u Příbrami mezi partyzány a příslušníky SS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…