Bradáčová otevřeně promluvila o podmínkách, ve kterých pracovala

20.12.2012 9:47

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro deník Právo bilancovala po několika měsících své dosavadní působení v úřadě. Popsala změny, které na zastupitelství provedla, vysvětlila, proč neuznává institut tiskové mluvčí a ujistila, že od některých lidí nestojí o lichotky.

Bradáčová otevřeně promluvila o podmínkách, ve kterých pracovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Při nástupu na Vrchní státní zastupitelství prý očekávala velkou míru byrokracie, skutečnost však její očekávání ještě předčila. „Bylo to ještě větší, než jsem si myslela. Ten úřad mi připadal spíš jako správní úřad nebo nějaké ministerstvo než jako aktivní státní zastupitelství,“ popisuje.

Při svém nástupu provedla několik změn, které fungování vrchního státního zastupitelství změnily. Například zrušila funkce vedoucích oddělení, nebo ze tří náměstků obsadila pouze funkci jednoho a prozatím nehodlá jmenovat další. Úplně prý stačí, že je tam zástupce Adam Bašný, který v potřebných případech přebírá její funkci vedoucí zastupitelství. Rovněž zrušila funkce mluvčích, neboť státní zástupci by podle ní měli o svých kauzách mluvit s novináři sami.

Po svém rázném nástupu získala přezdívku „Cattani v sukních“, kterou však vnímá jako mediální zkratku, která jí nelichotí, ani jí, pokud je míněna ironicky, neuráží. „Od některých lidí bych žádné lichotky ani nechtěla a nestojím o ně. Zásadní je, jak hodnotí ti, kteří mají hodnotit,“ myslí si.

Dotaz padl i na její vztahy s ministrem Pavlem Blažkem, o nichž se ze začátku (zejména když nově nastoupivší ministr otálel se jmenováním Bradáčové do čela VSZ) spekulovalo jako o dusných. „Vztahy jsou ryze pracovní, většinou se setkáváme ohledně legislativy, například zákona o státním zastupitelství,“ uvedla Bradáčová.

Tento zákon následně vychválila jako pojistku pro efektivní fungování veřejné správy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…