Brno trápí odliv mozků. Utíkají hlavně umělci, ale i podnikatelé

04.05.2013 12:45

Univerzitní metropole na jihu Moravy se už řadu let potýká s odlivem úspěšných, talentovaných a schopných lidí. Situace se zhoršuje a Brno přestává stačit konkurovat blízké Praze. Brno opouští absolventi vysokých škol, ale také významní podnikatelé, umělci i sportovci.

Brno trápí odliv mozků. Utíkají hlavně umělci, ale i podnikatelé
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Nejnovějším přeběhlíkem do Prahy se stane Petr Štědroň, ředitel divadla Reduty, který nyní bude působit v pražském Divadle na Zábradlí. Štědroň do Prahy neodchází sám. Bere si sebou své věrné spolupracovníky z Reduty, dramaturgyni Doru Viceníkovou a režiséra Jana Mikuláška. V Praze si od brněnského talentu slibují pozdvihnutí úrovně Divadla na Zábradlí, které chtějí vrátit zpět na výsluní. Zatímco Praha na tom vydělá, Brno ztrácí. Reduta patří pod Národní divadlo, které se v Brně i tak už potýká s vážnými problémy. V Národním divadle v Brně totiž nyní panuje bezvládí, řadu měsíců nejsou schopni vybrat nového ředitele, dokonce nemají ani vhodného kandidáta na tuto pozici.

Utíkají hlavně umělci, ale i podnikatelé

Brno už opustili osobnosti, jako jsou například herec Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Miroslav Donutil, ale také politici jako je ministr školství Petr Fiala nebo podnikatelé například Michaela Maláčová. Lze předpokládat, že jména budou přibývat. Ani absolventi Masarykovy univerzity svoji budoucnost v Brně nevidí: „Do Brna jsem přišla studovat, protože to bylo sympatické studentské město. Dost velké pro život i studium a zároveň dost malé na to, abych se zde jako holka z malého města neztratila. Už v prváku jsem ale pochopila, že většina schopných lidí zde zůstává pouze v období studia. Brno je výjimečné, má co nabídnout, je to skvělé místo pro školu, ale s kariérou je to horší. Pořád je to jižní Morava, zde nenajdete snadno dobrou práci. Komu záleží na budoucnosti, chce vydělávat, ten se tu po škole dlouho neohřeje,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz bývalá studentka filozofické fakulty Karla Ludvíková.

Jedinou nadějí je věda

Jedinou nadějí pro Brno zůstávají výzkumné společnosti nebo firmy jako je například ABB Česká republika. Ta plánuje příští rok přijmout 400 až 450 nových pracovníků. Vedení společnosti toto rozhodnutí potvrdili na odborném veletrhu Amper v Brně. S náborem nových zaměstnanců společnost začíná již letos. Na nové pracovní příležitosti se však netěší pouze obyvatelé Brna, ale i přilehlých menších měst a obcí, kde se potýkají s nezaměstnaností.

Ochotni dojíždět do Brna za prací budou i lidé ze Znojma: „Klidně budu dojíždět i několik kilometrů do nové práce, jen když nějaká bude,“ potvrzuje Parlamentnímlistům.cz pan Adam ze Znojma, který jako absolvent vysoké školy chce zůstat doma ve Znojmě, kde má rodinu a přítelkyni. Někteří studenti mají však i v tomto jasno: „Důležité je nemít v Brně zásadní závazky. Nestudoval jsem proto, abych někde pracoval za pár korun. Jediné místo, kde si člověk v naší zemi vydělá je Praha,“ myslí si Luboš Kratina, který také v Brně vystudoval jednu z vysokých škol.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…