Brutální vrah chodí z Bohnic na vycházky mezi lidi. Primář: To je normální

27.08.2012 8:50

Všemi před dvěma lety otřásla brutální vražda manželů Malhockých z Českých Budějovic, které v jejich bytě napadl a brutálně zavraždil Jan Heidinger. Ten je sice dále léčen na psychiatrii v Bohnicích, ale běžně se pohybuje mezi lidmi. Podle primáře ochranné léčby Jiřího Švarce je to „zcela normální.“

Brutální vrah chodí z Bohnic na vycházky mezi lidi. Primář: To je normální
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

ParlamentníListy.cz se lékaře a primáře ptaly, zda je běžné, že člověk, který trpí schizofrenní paranoiou a brutálně popravil téměř před zraky svých sester matku a nevlastního otce, chodí na vycházky, sám jezdí metrem a komunikuje s lidmi na Facebooku.

Vrah nevrah – je to jedno!

„My neřešíme, jestli někoho zavraždil, nebo ne. Máme tady pacienty s různými diagnózami, někteří vraždili, jiní se jen neumí ovládat a ohrožují sebe. Ano, je to běžné, pokud jsou takoví lidé zaléčeni, což zprvu bývá po dvou třech měsících, když pak dále léčba pokračuje,“ řekl Parlamentním listům primář Švarc.

Přitom rodina zavražděných manželů, především nevlastní bratr vraha Mikoláš Malhocký se obává toho, že by se pachatel mohl někdy vrátit, a uznal, že je dobře, že nedávno soud Heidingerovi prodloužil ústavní léčbu.

„Takový člověk nepatří na veřejnost. Je dobře, že je pod dohledem,“ uvedl Malhocký. Přiznal, že on i další příbuzní mají jisté obavy, neboť málokdo věří tomu, že Heidinger vraždil v momentálním pomatení smyslů.

„Připravoval se na to, otci vyhrožoval, matce taky. Otce napadl brutálně a měl takové zvláštní řeči o vyvraždění. Hrál počítačové bojové hry, dokonce chodil cvičit bojová umění,“ přiznal Mikoláš Malhocký, který doufá, že jeho nevlastní bratr už nikdy nikomu neublíží.

Vrah před soud nešel

Jenže je tu problém. Vrah, který nebyl a nikdy nebude trestně stíhán, protože je prý vážně psychicky nemocný, se pohybuje sám. V rámci vycházek chodí několikrát týdně na pět hodin ven a dokonce i k soudu pro Prahu 8 přijel sám a zase odjel metrem.

„Takový člověk nemá na veřejnosti co dělat. On brutálně zavraždil matku a jejího manžela. Připravoval se na to, předtím je napadal, vyhrožoval jim a otčíma dokonce brutálně zbil a zkopal. Posílal výhrůžné sms a je to člověk bez citu. Teď se sice omlouvá i dcerám, ale myslím, že to má moc dobře spočítané a vymyšlené,“ míní kamarádka manželů Malhockých z Jihočeského divadla, která je s případem podrobně seznámena.

Ani soudci nechápou

Také někteří právníci a soudci se podivují nad tím, co vše je v této zemi možné. Že je rozdíl jen v tom, zda je vrah tak zvaně normální nebo tak zvaně blázen.

„Ten případ znám zprostředkovaně, i když detailně. Proto nechci být medializován. Ale je neuvěřitelné srovnání: Vrah, který brutálně zavraždí dva lidi a u soudu je odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody. Během nich nemá šanci se na veřejnost dostat. Ani na vycházku. Dokonce je ve věznici s dozorem nebo přísným režimem. A pak tento psychicky nemocný člověk, který zavraždil navíc své blízké. Vyhrožoval jim, napadal je a pak své výhrůžky dokonal. Volně se pohybuje, komunikuje se světem, chodí si do kina a podobně. To není ani pro veřejnost dobrá informace. Není přeci jasné, jak by takový člověk v nějaké krizové situaci, do které se může dostat, zachoval. Degraduje to potom vlastně práci soudů, když na jedné straně je tak zvaně „normální“ a na druhé straně „psychicky nemocný“. Oba by měli být pod přísným dohledem, ať jsou léčeni, nebo ne,“ míní zkušený soudce zabývající se i nejzávažnějšími zločiny. Dodává však, že zákony toto umožnují a nelze proti tomu nic namítat. Zákonodárci by se tudíž měli zamyslet nad tím, co z jejich návrhů padá.

Pražský soud prodloužil Janu Heidingerovi ústavní léčbu o další dva roky. Vedení léčebny však připustilo, že by se muž, který zavraždil matku a jejího manžela v lednu 2012, na svobodu mohl dostat daleko dříve a na léčbu docházet ambulantně.

Nikomu prý nic nehrozí?!

„Ty léky se podávají nitrožilně a stačí třeba jednou za osm, deset, čtrnáct dnů, takže není důvod k obavám. V momentě, kdy by pacient se nedostavil na ústavní léčbu, je okamžitě informována policie a soud, pak by se to řešilo jinak. Pacienti jsou si toho dobře vědomi a z většiny spolupracují,“ ujišťuje primář psychiatr Jiří Švarc.

Příbuzní a přátelé zavražděných manželů si tak jistí ale nejsou a obávají se chvíle, až Heidinger nebude pod stálým dohledem. „Vím, že dcery Malhockých vychovávají blízcí rodinní přátelé. Ani ti se necítí bezpeční. Je to bordel v tomhle státě. Vrah si tu běhá po svobodě a psychiatrům to přijde normální? To je opravdu poctivej blázinec,“ dodává další z kolegů a přátel zavražděného Pavla Malhockého, který pracoval jako skladatel a hudebník pro Jihočeské divadlo.

Pokud by Heidinger na stálo opustil psychiatrickou léčebnu, mohli by příbuzní požádat policii o ochranu. Zda by ji ale dostali, není jasné. Vždy se zvažují všechny okolnosti a policie takovou službu vyhodnocuje.

Za vraždu Malhockých pykali i někteří jihočeští policisté. Ti se totiž na původní výzvy a prosby ohrožovaných manželů vykašlali. Odjeli od jejich domu, prý nebezpečného mladého muže hledat. On se mezitím vrátil a vyvraždil je. V pokoji byly přitom zamčené dvě dcery manželů, které si tak ponesou celoživotní trauma z toho, co prožili. Krajský policejní ředitel pak potrestal chybující policisty, někteří skončili i u soudu a dostali podmínku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…