Buřič: Policisté mluví o vypovězení občanské poslušnosti. Když padne Lessy

22.07.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR V uplynulých čtrnácti dnech se média nejvíce soustředila na spor o pravdomluvnost, v němž proti sobě stanuli ministr financí Miroslav Kalousek a policejní prezident Petr Lessy. Za posledně jmenovaného muže se otevřeně postavily policejní odbory, konkrétně pak Unie bezpečnostních složek. ParlamentníListy.cz přinášejí půlnoční rozhovor s předsedou této organizace Zdeňkem Buřičem.

Buřič: Policisté mluví o vypovězení občanské poslušnosti. Když padne Lessy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Buřič v půlnočním rozhovoru

Pane předsedo, co říkáte na podporu prezidenta Klause, kterou deklaroval Petru Lessymu?

Václav Klaus nikoliv jako prezident, ale jako člověk, je muž plný překvapení. Musím přiznat, že jsem podporu nečekal, obával jsem se podobného scénáře jako s bývalým policejním prezidentem Martinů. Pan prezident mne velmi mile překvapil, vyslal signál, kterým dal jasně najevo, že má zájem o bezpečnostní sbory, o Policii České republiky a hlavně že má zájem na její neovlivnitelnosti ze strany politiků. Je to sice podpora morální, fakticky pan prezident nemůže nic, ale i morální podpora je cenná.

Myslíte si, že se teď situace v policii zklidní?

Rozhodně ne, je to spíše začátek. Realita je taková, že politik může říkat a dělat téměř cokoliv. Policista cokoliv řekne či udělá, musí hodně promýšlet, jde s kůží na trh, a bohužel proti policistovi je mnoho účelových cest, které my dlouhodobě kritizujeme, jak jej zničit. Teď se to obrací i proti panu policejnímu prezidentovi. Například GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) u mne vytváří dojem, že je čistě účelový bezpečnostní sbor proti nepohodlným policistům. Neznám případ, kdy by GIBS udělal dobrou práci, naopak znám mnoho vykonstruovaných případů, kdy u soudu se teprve prokázala nevina, ale život i kariéra policisty byly zničeny. Tedy je to jen začátek. Pokud policejní prezident padne, nastane u policie "Jiráskova doba temna", a to i přes některé rozpory nesmíme dopustit.

Proti Lessymu ostře vystupuje poslankyně bezpečnostního výboru Jana Černochová, která jej dokonce v minulém roce vykázala za dveře při jednání o reformě policie. Nemyslíte si, že je to trochu konflikt zájmů, když žije s Lessyho náměstkem Martinem Červíčkem

Martina Červíčka jsem osobně poznal jako ředitele pražské policie. Byl vcelku dobrým ředitelem, byť někdy kontroverzním. Z osobních setkání jsem z něj měl velmi dobrý dojem, proto se mi nechce ani trochu uvěřit, že by neměl zájem na dobré budoucnosti policie. Chybí mi, že se jako náměstek za svého policejního prezidenta nepostaví, že se nepostaví za policii ve věci výroků, které útočí nejen na dobrou pověst, ale mohou ovlivnit i práci a vyšetřování všech kauz. A že paní poslankyně Černochová proti policejnímu prezidentovi vystupuje, vnímám jako její politickou úlohu. Nehledám v tom spojení mezi Červíčkem a Černochovou. S kým kdo žije, je jeho věc, nesmí to však zasahovat do jeho práce policisty. Je ale pravda, že toto soužití dává vzniknout mnoha otázkám a podezřením.

Co říkáte na postoj, který během sporu Lessy-Kalousek zaujal ministr Kubice

Pozice pana ministra je nešťastná. Buď se postaví za policii a policisty a po vzoru ministra Pospíšila přijde o křeslo, nebo bude dále hrát dle hudby vládních škrtů a jde tím proti policii a proti občanům. Víte, ministr vnitra, který by stál za policisty, by udělal to, co udělal pan policejní prezident. Jasně, otevřeně a veřejně by řekl, že do svého sboru si nenechá takovýmto způsobem plivat. Říci v roce 2012, že policie používá praktiky StB, to je prostě... neznám slušné slovo, aby to dosti vyjádřilo. No a pak by nebyl spor Lessy - Kalousek, ale byl by spor Kubice - Kalousek, tedy dvou politiků. Nikoliv policista - politik, kde je policista velmi znevýhodněn a kde politická poptávka po jeho "odstřelu" dostane další náboj.

Mohou se podle vás podobné mediální útoky na policejního prezidenta opakovat. Odkud by podle vás přišly?

Ony se vlastně stále opakují. Začalo to "Tomáškovou komisí", o kterou se ministerstvo vnitra opírá jako o zásadní materiál. Nikdo ale neřekne, že tato komise lhala. Za mé vyjádření pravdy bylo proti mě vedeno kázeňské řízení, ve kterém jsem dokázal, že opravdu komise lhala a prezentovala se lživými čísly. Policejní prezidium komisi vyargumentovalo velmi kvalitní analýzou, že takto prostě neušetříme. A tím to začalo. A pokračuje dodnes. Policejní prezident nechce škrtat bezhlavě, ministerstvo vnitra zadává, kolik se má škrtnout, bez ohledu na to kde. Netvrdím, že některé argumenty ministra vnitra nejsou pravdivé, jsou. Ale Kubice je užívá podle mého účelově, jen k dosažení škrtů, nikoliv k zefektivnění práce policie. A to je špatně. Podle mého jsou jen dva možné scénáře. Mediální útoky, ale nejen mediální, budou pokračovat ze všech myslitelných i nemyslitelných stran. A buď to Petr Lessy ustojí, a to až do nových voleb, kdy pak "děj se vůle boží", nebo to neustojí, a toho se bojím, a pak opravdu přijde ta pravá doba temna u Policie České republiky. Doba temna morální, profesní i bezpečnostní.

Přesvědčil vás Miroslav Kalousek dopisy o nákupu passatů, které uveřejnil před jednáním o vyslovení důvěře vlády. Dokazují něco?

Tak nad těmito "důkazy" jsem se opravdu smál. Když si porovnáte výpovědi k tomuto dokumentu od policejního prezidenta i od ministerstva financí, tak vzhledem k tomu, že na passaty opravdu chybějí peníze na provoz, a vzhledem k tomu, že nám opravdu chybějí peníze na investice i do radarové či tzv. "lustrační" techniky, je to směšné. Toto není žádný důkaz, vůbec ne o nákupu passatů a o obsahu telefonátu? Já bych jako důkaz vzal opravdu jen tzv. "detektor lži", sice jako nepřímý důkaz, ale mnohé by to napovědělo. Ono jinak se pravda dokázat bohužel nedá.

Lessy nedávno oznámil, že mu chybí peníze na mzdy, jak budete v tomto případě postupovat jako UBS?

Mrzí mě, že když jsem na bezpečnostním výboru jasně řekl, že bezpečnostní sbory České republiky - a to se netýká jen policie - jsou v kritickém stavu, policejní prezident na přímý dotaz řekl jen, že "nejsme v dobré kondici". Ono totiž nejde jen o peníze na mzdy, jde i o provozní finance. Nyní realizujeme akci "Upír", a hodláme v této akci vzhledem k nezájmu politiků velmi přitvrdit. Mezi členy UBS se dokonce množí požadavky na vypovězení občanské poslušnosti. Snažím se tyto vášně krotit, věřím že můžeme dosáhnout ozdravení bezpečnostních sborů (BS) i jinak, ale příslušníci BS, ale i občané, začínají být velmi naštvaní. Dokud jsou to jen hecy u piva, je to ještě dobré, ale co když už nebudou? Víme, že demonstrace je o ničem, z toho si politici nic nedělají, tedy nechte se překvapit, ale my se nedáme a hlavně nedáme naše bezpečnostní sbory a hlavně naše občany!

Jste spokojen s počtem podpisů, který se nashromáždil pod peticí za podporu policejního prezidenta. Co plánujete s peticí po skončení akce učinit?

Pro nás je petice signálem, že děláme dobře. Že to tak vnímají nejen policisté, ale i občané. A to je hlavní. Po skončení petice chceme uspořádat tiskovou konferenci, znovu zopakovat účel petice a důvody, a následně ji předat adresátovi. Pro mne osobně je to jakési referendum, podpora nevzdat se a bojovat dále s Goliášem. Jinak spokojen nejsem, deset miliónů podpisů by bylo příjemnějších, ale asi je jen zbožným přáním, aby se zde věci změnily k lepšímu.

Máte představu, kolik policistů se zapojí do vaší akce Upír? Co když budou proti nadřízení služební funkcionáři a dárcovství kvůli udržení akceschopnosti zakážou? Existuje náhradní varianta?

Představu máme, a tato představa stoupá každým dnem. O některých služebních funkcionářích si nedělám iluze, funkce je jim dražší než budoucnost jejich podřízených a bezpečnostního sboru jako celku a jako služby občanům. Náhradní, či spíše extrémnější varianta existuje, ale zatím počkáme na vývoj.

Existuje tlak i na vaší osobu, vyhrožoval vám někdo či snaží se vás někdo donutit ustoupit?

Ano, bylo proti mne vedeno účelové kázeňské řízení, které jsem vyhrál a ještě zároveň dokázal, že "Tomáškova komise" lhala. Dále jsem měl zaražen, kvůli tomu co dělám, kariérní postup, což mi do očí můj bývalý nadřízený přiznal. O nátlaku, jako "upozorňování" na nevhodnost mých vystupování a vyhrožování např. etickým kodexem, už vůbec nemluvím. Víte, jsem asi blázen. Nebojím se nikoho, a že mě někdo zničí? I to bude moje výhra, protože se sníží k něčemu, co je pod lidskou úroveň. A vzhledem k mému oboru, který mám vystudovaný, a vzhledem k tomu, že se v něm stále profesně udržuji, odchod od policie by byl vlastně mým vítězstvím. Alespoň bych si konečně vydělal peníze a zabezpečil rodinu.

Když mluvíte o penězích, jako předseda odborů máte asi hodně peněz. Prozradíte, kolik jako předseda UBS berete? Obecně se ví, že dělat odbory je výnosné zaměstnání.

Obecně je to pravda, ale UBS, byť jsme odborová organizace, je postavena na profesní a stavovské cti. Všechny funkce jsou neplacené a dělané prakticky ve vlastním volnu. Tedy můj jediný příjem je příjem služební, ani o korunu více za odborovou činnost. Jsem sloužícím policistou a nyní mám kolem 22.000 korun. 

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…