Byl mráz a slepice nenesly, píše Klaus. Za drahá vejce ale může i EU

14.03.2012 9:55

Prezident Václav Klaus se v komentáři pro Lidové noviny vyjadřuje k náhlému a prudkému zdražení vajec. Podobné výkyvy se prý dějí hlavně tam, kde do trhu nepatřičně zasahuje stát.

Byl mráz a slepice nenesly, píše Klaus. Za drahá vejce ale může i EU
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

Klaus vzpomíná na svá studijní léta v USA v roce 1969. Jeden tamější profesor se připravoval na dlouhodobý pobyt s rodinou v tehdejším Československu, ale dočetl se v novinách, že v Praze nejsou vajíčka. Proto se Klause tázal, jak dlouho trvá, dostat se k prodejně zásobené dostatečným počtem vajec.

Dojde k dílčí poruše na trhu a lidé rychle zareagují. Vznikne panika z nedostatku vejcí

Prezident Klaus ale jako ekonom vše tehdy uvedl na pravou míru. „Je to jeden z průvodních jevů totálně iracionální centrálně plánované ekonomiky, kdy se udělá nějaká chyba, něco se nezdaří, něco se zakáže (vědomě či nevědomě), a v důsledku toho dojde k nějaké dílčí poruše na trhu. Lidé samozřejmě rychle zareagují a vznikne panika,“ popisuje Klaus v komentáři pro LN.

Celý komentář prezidenta republiky ZDE

Lidé pak častěji chodí do obchodů a vajíčka skupují. Ty pak v obchodech chybí nebo jsou rychle vyprodána. Drtivá většina lidí pak vajíčka má, i když by tomu situace v obchodech nenaznačovala.

Podle Klause je i dnešní problém s nedostatkem vajec podobný jako v roce 1969. Dnes tomu pomohly i pár týdnů trvající mrazy, kdy slepice nenesly. Hlavní příčinou skokového zvýšení cen byl ovšem zásah státu – nadiktovaná minimální velikost klecí pro slepice, zákaz dovozů, monopol domácích výrobců a další.

Dvoustátí vede k tomu, že není jasná odpovědnost. EU pošlapává trh

Není to jenom selhání jednoho státu, České republiky. Je tady také druhý stát, mnohdy dominantní Evropská unie. „Tato nejasnost, toto „dvoustátí“ vede k tomu, že není jasná ani vládní zodpovědnost. Je-li trh regulován a uzavírán, je to ráj pro monopolní výrobce a obchodníky,“ píše Klaus v článku pro Lidové noviny.

Podle Klause by si levice při osočování nelevicové vlády měla uvědomit, že EU je v rukou levice permanentně. Z tohoto druhého státu pak permanentně plyne nepřetržité pošlapávání trhu, tím pádem i růst cen vajíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…