Byla to skvělá vláda, levice by to zdaleka nezvládla tak dobře, chválil v ČT Kubera

19.06.2013 21:18

Pozitivní stránky této vlády budou ohodnoceny až časem. Pozitivní volbou je také nominace Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku. Myslí si to předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. Poukazuje také na to, že politické strany korumpují své voliče, např. pastelkovným. O údajné politické korupci i vládě toho pronesl ještě mnohem víc.

Byla to skvělá vláda, levice by to zdaleka nezvládla tak dobře, chválil v ČT Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Předseda senátorského klubu ODS a primátor Teplic je ve svém severočeském městě populární. Svědčí o tom skutečnost, že post primátora dokázal obhájit opakovaně a to ještě k tomu v regionu, který je tradičně považován za levicový. Co si senátor myslí o nominaci Miroslavy Němcové na premiérský post? Na tyto otázky odpovídal ve středečním Hyde parku České televize.

Samá pozitiva

„Ona splňuje požadavky koaličních partnerů. Má zkušenosti s prací v Poslanecké sněmovně, má morální kredit, což požadovali naši koaliční partneři, není ani tak slabou ženou, jak se může zdát na první pohled," podotkl Kubera s tím, že má podporu i v členské základně. Podpořili ji také všichni členové grémia i všichni ministři za ODS. Rozhodně to prý není tak, že nominace na premiérku padla na ni, protože by o to nikdo jiný nestál.

Kubera na Němcové oceňuje i to, že je to pravicově orientovaná politička a Kubera má v této souvislosti na mysli pravicovost ještě z doby, kdy ODS neuhýbala ze svých ideálů. Na dotaz, jaké má Němcová tři negativní vlastnosti, si nevybavil žádnou.

Rozhodně by ale nebyl nijak nadšen z možných předčasných voleb. Lidé musí řešit spíše povodně než případné volební kampaně. V tuto chvíli ODS navíc není v nejlepší kondici, ale prý chce využít především toho, že má vláda za sebou období utahování opasků a teď přichází pozitivnější období.

Kádrování neuznávám

Senátor se však pozastavil nad tím, že koaliční partneři kádrovali, koho by si na postu premiéra přáli a koho ještě ne. "To já jsem v politice nezažil," tvrdí Kubera. Poukázal také na to, že TOP 09 si mohla představovat na postu premiéra někoho jiného, aby strana Karla Schwarzenberga získávala body na úkor ODS. "Já ale věřím, že jde jen o mediální vyjádření a koalice se spolu nakonec dohodne," dodal.

Ačkoli sedí v Senátu a nikoli v Poslanecké sněmovně, je Kubera přesvědčen, že poslanecký klub ODS je jednotný. Senátor se tímto tvrzením bránil výrokům Miroslava Kalouska (TOP 09), že se díky roztříštěnosti poslaneckého klubu ODS nemusí podařit zvolit nového předsedu sněmovny.

Došlo také na otázku, zda ODS v dohledné době absolvuje volební kongres. Člen horní parlamentní komory má za to, že na volební kongres není čas, ODS si musí spíše vyjasnit své směřování. Kubera předpokládá, že lídrem ODS do příštích voleb bude Miroslava Němcová, ačkoli ještě nemusí být předsedkyní strany.

Znovu o korupci

Ve vysílání Kubera znovu zdůraznil, že se podle jeho názoru odstupující premiér Petr Nečas nedopustil žádné korupce. Pokud autority dospějí k jinému názoru, pak by bylo možné za korupci označit i působení Strany zelených v minulé vládě, která na základě dohod získala hned čtyři ministerstva, ačkoli její volební výsledek tomu neodpovídal.

Další věcí je, že případné obvinění premiéra Nečase ještě nikdo neviděl, má smysl se k němu vyjadřovat až v okamžiku, kdy policie takovouto žádost odešle. Může se ukázat, že je tato žádost neprůstřelná, ale může se také stát, že bude slabá. V obecné rovině ale Kubera přidělování trafik odmítá, ačkoli jejich přidělení nevnímá jako trestný čin. „Pokud se to nelíbí ani voličům, mají to ve svých rukou. Mohou zvolit ty politiky, kteří udělování trafik nepovažují za standardní,“ doporučil Kubera.

Politické strany podle Kubery také korumpují své voliče, např. sliby o třináctých důchodech nebo pastelkovném. "Pokud chcete někomu dát na pastelkovném stovku, tak mu jinde musíte dvě stovky sebrat. Pravice musí dlouhodobě upozorňovat na to, že se nelze zadlužovat do nekonečna, tak to nefunguje nikde. Ono vysvětlování ale dosud ODS poněkud zanedbala," obává se Kubera.

Jedna z nejlepších vlád

Senátor Kubera také odpovídal na dotaz jednoho z diváků, jenž se domnívá, že současná pravicová koalice sestavila jednu z nejlepších vlád a je škoda, že si v ní politici okopávali kotníky. „Já věřím, že ČSSD by nevládla zdaleka tak dobře, ale proč si premiér neudělal více času, aby více vysvětloval své kroky, že je třeba šetřit,“ ptal se divák.

Kubera dal divákovi za pravdu, ale současně upozornil na to, že premiér je zavalen prací. Pozitivní stránky této vlády však budou zhodnoceny až s odstupem času. Připomněl také, že k selháním dochází na více místech, o čemž svědčí např. případ „šmejdů“ či metylalkoholová kauza, která stála desítky životů.

Další občan tvrdil, že tato vláda je jedna z nejhorších. Kubera prohlásil, že vysvětlení pozitivních stránek této vlády zabere více času. Opět v obecné rovině však ocenil, že se vláda rozhodla šetřit.

Klaus premiérem?

Senátor odpovídal také na otázku, zda by se premiérem mohl stát exprezident Václav Klaus. „Já jsem tyto spekulace slyšel. Prezident Zeman by to teoreticky mohl udělat, ale jsem přesvědčen, že se zachová standardně a neudělá to. Jsem také přesvědčen, že Václav Klaus by roli úřednického premiéra nepřijal," soudí. Kubera v této souvislosti podotkl, že úřednické vlády nám spíše škodí, jak ukázala zkušenost z minulosti.

Proti úřednické vládě se staví i ČSSD. Proč? Podle Kubery z toho důvodu, že už se sociální demokraté těší na to, jak zasednou ve vládě. Díky koaličním jednáním se ale podle Kubery může ukázat, že řada politiků ČSSD tzv. ostrouhá, protože některé nevládní posty získá případná koaliční strana ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…