Bývalý Klausův kamarád: Vládne tu beznaděj

26.05.2013 22:01

Někdejší mluvčí Občanského fóra, zakladatel ODS, předseda strany Občané.cz a glosátor politického dění Petr Havlík píše o tom, které "fauly a ztráty" drtí perspektivu České republiky. Ačkoli je ekonomická krize i v ostatních státech, nelze si prý nevšímat řady podivností, které ilustrují nejen naši současnost, ale i vyplouvají z nedávné minulosti.

Bývalý Klausův kamarád: Vládne tu beznaděj
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Česká ekonomika neroste, podle Havlíka spíše dokonce poněkud ztrácí dech. Zdroje příjmů schází a důvodem je nejen fakt, že více něž 17 tisíc významných daňových subjektů České republiky daní v takzvaných daňových rájích, ale nesmíme zapomínat ani na podíl šedé ekonomiky. "Stačí se podívat na gigantické kšefty s pančovaným alkoholem. Utajované obrovské sklady lihu jsou toho hmatatelným důkazem. A nejde zdaleka jen o falešnou nezdaněnou kořalku," upozorňuje Havlík.

Organizovaný zločin prý ovládá i další sféry. Jde podle něj o hazard, drogy, prostituci či prodej padělaného zboží. "Pokud k tomu připočteme obří korupci a nesmírně nákladnou a neefektivní daňovou správu, není divu, že jediný ukazatel, který roste, je míra zadlužení," píše někdejší přítel exprezidenta Václava Klause.

Na vině jsou prezidenti i Kalousek

Na dnešní podobě naší země se podle Havlíka významně spolupodepsali i současný a předchozí prezident. "A to nejen při legendární opoziční smlouvě. Jeden z nich nevrací péra při státních návštěvách, ten druhý zase nezná rozdíl mezi vodou a vodkou. Jeden nám radí se proinvestovat z krize, ten druhý říká hledejme nové trhy mimo EU," píše zakladatel ODS.

Glosátor politického dění připomíná i další problémy: kauzu Mostecké uhelné společnosti, tunel Blanka, kauzu Romana Janouška i Marka Dalíka či Viktora Koženého. "Ještě, že máme v čele financí Miroslava Kalouska. Už zase prodává dluhopisy za desítky miliard. Pomiňme slušný profit spolupracujících bank," pokračuje ironicky Havlík.

Excesy nemohou být normou

"Když se to všechno sečte, pak se nelze divit těm, kteří přestávají vidět v této zemi svou osobní perspektivu. Výčet ztrát a faulů je zdrcující a hlavně demotivující," uvádí bývalý ódéesák a varuje před tolerancí ke zlu a nepravostem, která vede k tomu, že se excesy stávají normou.

Havlík nabízí i řešení, na kterém by každý jedinec měl pracovat, aby budoucnost naší země byla lepší. "Je i na nás samotných, zda budeme žít ve společnosti, kterou ovládá bezohlednost, sobectví, faleš, licoměrnost, podlost a zákeřnost, anebo upřednostníme prostředí ohleduplné, solidární, vstřícné, férové, chápající a nesobecké," píše.

"Chtít by to měla většinová společnost, včetně těch úspěšných. Jedině tak můžeme důstojně přežít těžké časy a nastartovat zásadní obměnu, bez níž je nemožné, byť jen přemýšlet o plnohodnotné budoucnosti naší země," uzavírá předseda strany Občané.cz Petr Havlík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…