Bývalý ocelářský šéf Stehlík: Ať jdou do hajzlu s lustracemi. Vážně si myslíte, že Havel a disidenti...

14.02.2014 10:24

JINÝMA OČIMA Podle bývalého ocelářského magnáta, exšéfa Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, je Petr Nečas nevinný a „sundali" ho jeho nepřátelé, jen aby ho odklidili. Andrej Babiš je poctivý chlap, který od nuly vybudoval impérium, jež dává práci a obživu tisícům českých rodin. S ParlamentnímiListy.cz však hovořil i o tom, proč je podle něj už lustrační zákon jen „zastíracím manévrem".

Bývalý ocelářský šéf Stehlík: Ať jdou do hajzlu s lustracemi. Vážně si myslíte, že Havel a disidenti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Stehlík, někdejší šéf Poldovky

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

Co si myslíte o zahájení trestního stíhání expremiéra Petra Nečase kvůli údajným trafikám?
Já jsem přesvědčený, že ten člověk je naprosto nevinný a nevím, jaké se najdou důkazy toho, jaké kdo komu dával trafiky… Ale co to vůbec jsou trafiky? Největší trafiky v téhle zemi má Václav Klaus a Vladimír Dlouhý. Mohl bych je i vyjmenovat, ale myslím, že není třeba. Jinými slovy jsou Nečas a spol. dle mého nevinnými oběťmi. A skuteční grázlové unikají. Je to obyčejné odvádění pozornosti, nic víc.

Od čeho, podle Vás, je tedy pozornost veřejnosti odváděna tímto směrem?
To nevím, ale když k tomu přidáme tu neskutečnou špínu spojenou kolem diskuse nad lustračním zákonem… Já třeba mám rozsudek, že jsem vyhrál soud proti Ministerstvu vnitra, napsal jsem jim tedy, aby mě laskavě z těch jejich seznamů spolupracovníků vymazali, a oni mě odkázali na Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Já přitom byl členem Komunistické strany Československa, tak nechápu, proč bych tam měl chodit, abych vyvracel to, že jsem úmyslně na nikoho nedonášel… To nepřipadá v úvahu.

Nechápu tedy ale, o co těm bijcům za lustrační zákon běží. Asi o to, že se prostě nikdo nechce nikomu omlouvat, a nikdo také nechce nic platit. Oni ale asi moc dobře vědí, že to divadlo kolem Cibulkových seznamů byla neskutečná špína, při které to odnesly tisíce nevinných lidí. Ti ani netušili, že někde jejich jméno může figurovat. Stejně jako jsem to nevěděl já a nakonec se ukázalo, že nás tam byla celá parta horolezců, s kterou jsem jezdil po horách. Nestačili jsme se pak divit. Všechny tyhle politické hry jsou nechutné. A hlavně to nepatří na úroveň našeho národa. Vždyť my jsme národ velice chytrých a schopných lidí. Bohužel také všehoschopných.

A tak už by si konečně měli ti, co pořád křičí něco o lustracích, dát pokoj a s prominutím zavřít pusu. Opravdu tím dle mého, stejně jako s Nečasem, jen odvádějí pozornost od opravdových současných průšvihů jinam. Protože co asi tak mohl ten Nečas provést? Jen ho potřebovali sundat, a tak ho tedy sundali.

O lustračním zákonu a jeho nutnosti či přežitosti se začalo mluvit hlavně v souvislosti s Andrejem Babišem, který se obrátil také na soud, aby svoji údajnou spolupráci s StB v době, kdy pracoval pro zahraniční obchod, vyvrátil. Jak vidíte tenhle jeho případ a případný možný vliv na současnost, na který mnozí stále upozorňují?

Jestliže někdo pracoval pro zahraniční obchod, tak musel být registrovaný, aniž by o tom třeba i věděl. To tak prostě bylo, i když to někteří lidé neumějí nebo nechtějí pochopit. Ti lidé prostě museli být prolustrováni, kontrolováni – stejně jako je tomu dneska v případě zaměstnanců na významných postech, kde se mezinárodně obchoduje a přichází k důležitým informacím.

Já také působil v minulém režimu v zahraničí, přes firmu Polytechna. A kdo myslíte, že to byl? To byla také jak vyšitá „pobočka“ StB. Jenže jinak by se k takovým možnostem a práci člověk nedostal. Když jsem pak po roce 1989 koukl do těch seznamů, byl jsem v nich dokonce veden dvakrát. Jednou jako „horolezec“ a podruhé jako „estét“. A soud, u kterého jsem se bránil, že nešlo o vědomou spolupráci, jsem vyhrál. Tehdejší vysoký exdůstojník StB se těm „čarodějnickým“ procesům, které následovaly na základě zveřejněných seznamů, jen smál. Ten, kdo by to dělal vědomě, by musel podepsat vázací akt, ve kterém by byly jeho otisky prstů, kulaté razítko a další náležitosti… A u kolika lidí, kteří kvůli nějakému papírku, jenž se na ně objevil a označoval je za spolupracovníky StB, to tak bylo?

V čem Vám to tedy pomohlo, když jste se očistil u soudu?

Pravda je, že i když jsem nakonec ten soud vyhrál, moc mi to k ničemu nebylo. A když se podíváte na toho Petra Cibulku, který s těmi seznamy přišel, jak dopadl? Zničilo ho to úplně.

Spíš bych tedy řekl, že všechny tyhle vysoké hry byly rozehrávány za pomoci takzvaných vysokých disidentů, kteří možná stojí nyní za tím, že se stále dokola vytahuje zase ten lustrační zákon. A ty disidentské hry byly se Státní bezpečností provázané… O tom není pochyb. Pokud si někdo myslí, že ty disidentské hvězdy, včetně Havla, v tom nejely, tak se hodně těžce mýlí. Ať už tedy jdou s podobnými neustálými snahami do hajzlu, s odpuštěním. Jen tím otravují lidem život, k ničemu to nevede. Měli bychom hlavně totiž koukat kupředu a ne zpátky.

Takže i kdyby se tedy nakonec prokázalo, že Andrej Babiš byl třeba i vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti, což popírá, nepokládáte to za nebezpečí pro současné Česko?

Vždyť Babiš je schopný, poctivý chlap – to by si měli především všichni ti, co na něj ukazují prstem, uvědomit. Začal od nuly a dneska živí tisíce rodin, protože jim dává práci. To by mělo být důležité při zvažování nějakých vymyšlených a uměle vytvářených údajných rizik. Nechápu, jak si vůbec někdo může dovolit na něj pořád nasazovat, a to myslím bez nadsázky. Měli by toho ti štváči nechat, protože jednou v těch teplákách, do kterých jsou tady stále snahy někoho dostat, mohou skončit oni sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…